Zihinde geçenleri yazıya dökmeyi başardılar

Zihinde geçenleri yazıya dökmeyi başardılar

Bilim insanları, zihinden geçenleri yazıya dökmeyi başardı

Bilim insanları, kişilerin zihninden geçenleri yazıya dökebilen bir çalışmaya imza attı. Çinli bilim insanlarının çalışması, kişilerin beyin aktivitelerinin Mandarin Çincesinde ifade edilebilmesi açısından bir ilk özelliği taşıyor. 

South China Morning Post'nın haberine göre, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde insanların zihinlerinden geçen düşüncelerin şu anda kısa ifadeler halinde İngilizce ve Japonca olarak sözlü olarak ifade edilebildiği belirtiliyor.

Çalışmada, Mandarin Çincesi'nde farklı tonların farklı anlamlara geldiğine dikkat çekiliyor ve ses tonunu tanıyan algoritmaların buna adapte edildiği belirtiliyor.

Elektrokortikografi adı verilen bir tür elektrofizyolojik görüntüleme kullanılarak beyin sinyalleri kaydedildi.

Beyin tümörü ameliyatı geçiren beş hasta üzerinde çalışan araştırmacılar, hastalardan farklı tonlarda bir heceyi telaffuz etmelerini istediler.

Çalışmada, elektrotlar aracılığıyla beyin aktiviteleri kaydedilirken, kullanılan model, beyin sinyallerindeki ton ve heceyi bu aktiviteleri çözümlemek için kullandı.

Çinli bilim insanlarının yaptığı bu çalışma, kişilerin beyin aktivitelerinin Mandarin Çincesi'nde ifade edilebilmesi açısından önemli bir adım niteliği taşıyor.

Fudan Üniversitesi, Tianjin Üniversitesi ve ShanghaiTech Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmanın sonuçları "Science Advances" dergisinde yayınlandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2023, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER