AŞİRET LİDERLERİNİN YAPRAK DÖKÜMÜNDEKİ SON HALKA :  ABDURRAHMAN ABAY. NAMI DİĞER ABDURRAHMANE BOTİ

AŞİRET LİDERLERİNİN YAPRAK DÖKÜMÜNDEKİ SON HALKA :  ABDURRAHMAN ABAY. NAMI DİĞER ABDURRAHMANE BOTİ

   Bölgemizde; yani bulunduğumuz coğrafyada yüzyıllardır devam eden kendisine has gelenek, an’ane ve töreler süre gelmektedir. Bunların başında aşiretler ve bu aşiretleri yöneten liderler bulunmaktadır. Bu aşiretlerden biride sınırları Van yaylalarına kadar uzanan Kıçan Aşiretidir.Yetmiş yıldan beri bu aşiretin liderliğini yapan Abdurrahman Abay 23.02.2022 tarihinde tedavi gördüğü Ankara’da vefat etti. 24.02.2022 de İdil Şeyh Hasan Asri Mezarlığında defnedildi. Geleneklerinden taviz vermeyen aşiret liderlerinin son yaprak dökümü diyebiliriz.

    Abdurrahman Abay yaşıtları hasebi ile ortaokul (örgün eğitim) mezunu olan çok nadir şahsiyetlerden bir tanesidir. Geleneksel çizgi ile beraber sosyal hayattaki modern çizgiyide takip eden bir lider vasfını taşıyordu. Yaprak dökümünün son halkasına açıklık getirirsek Abdurrahman Abay denkleminde; Şükrü Tutuş, Abuzeyd Çevrim ve Murat Dalmış gibi şahsiyetler hem aşiretlerinin liderliğini hemde İdil İlçesi Belediye Başkanlığını yapmışlardır. Bu liderler aşiretleri içerisinde veya aşiretleri dışında meydana gelen ( kan davaları, aileler veya aşiretler arası kavgalar vb.) olumsuz durumlara mudahale eder ve nihayetinde aşiret lideri son sözü söyler sorun sulh-barış ile nihayet bulurdu.

    Bu liderlerin sağlığında sevgi,saygı bölgede hakim idi. Müşkül durumda olan şahıs veya ailelerin sorunları liderlerin aracılığı ile mutlaka çözülürdü. Netice itibarı ile bölgedeki insanlar sevgi ve saygıyı töre ve an’anelerine bağlılığı mümkün derecede yerine getirirdi.

   Teknolojinin zirve yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu teknolojinin olumsuz yansımalarını bertaraf etmeye çalışan ;geleneklerini,adet ve törelerini aşiretlerinin hayatında uygulamaya çalışan liderler maalesef tek tek vefat etti. Bölgemizde bu liderlerin son halkası Abdurrahman Abay idi. Mekanı cennet olsun.

M.Emin Bozkuş

Eğitimci-Yazar      

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2022, 18:08
YORUM EKLE
YORUMLAR
Abdurrahman Baran
Abdurrahman Baran - 2 yıl Önce

Eğitimci olarak toplumda manevi değeri olan kişileri bir yazı ile yad etmen seni yüceltiyor. Ama şımarmayın, çünkü insanlarımızın sizin yazılarınıza ihtiyacı var. Sizde yazmaya devam ederseniz yücelmiş olursunuz. Güncel bir konuya değindiğin için teşekkürler.

m.eminboz73200@gmail.com
[email protected] - 2 yıl Önce

Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.Ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum..

Kasımo Avde
Kasımo Avde - 2 yıl Önce

Eline sağlık. Değerlerden bahs etmek eskiden yasaktı. Modern olmak değerlere saldırmak, dini inançlarla alay etmekten geçerdi. Şimdi bir öğretmen değerlerden bahs ediyor. Hayırlı olsun. Modern olmak değerleri korumaktan geçer...Onun için koruyalım Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun

SIRADAKİ HABER