Saygıyla anıyoruz....

Çok değerli bir varlığımızı kaybettik. Kara bir gün yaşarak onun yolunda büyük acılar taşıyarak yürüyoruz. Mekanı cennet olsun. Saygıyla anıyoruz.

Saygıyla anıyoruz....

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof Dr. M.Nuri Nas  3. ölüm yıl dönümünde anılıyor. 2015 yılında Şrnak Üniveristesin de Rektör olarak görev alan Prof.Dr.M.Nuri Nas  görevi boyunca çok önemli projelere imza attı. Şırnak’ın gelişmesini önemserken İdil’e sevdalıydı. İdil’de Ziraat Fakültesini kurarak idile vefa borcunu ödemek istedi. Allah bu isteğini kabul ederek Ziraat Fakültesinin kurulması gerçekleşti. Aynı zaman’da Ziraat Fakültesinin ilk Dekanı olarak fakültede göreve başladı. Kısa sürede başarılı işlere imza atarak. fakültenin gelişmesine katkı sağladı. İdil kimliği ilçe halkına pozitif enerji verdi. Varlığı eğitim alanında öğrencilere meşale oldu. İnsanlar onu tanıdıktan sonra daha çok okuma istekleri oldu. Eğitime daha bir istekle sarıldılar. Şırnak Üniveristesi Rektörü görevinde bulunurken 23.07.2017 tarihin de hayatını kaybetti. Tam noktada İdilin eğitim meşalesi söndü. Çok değerli bir varlığımızı kaybettik. Kara bir gün yaşarak onun yolunda büyük acılar taşıyarak yürüyoruz. Mekanı cennet olsun. Saygıyla anıyoruz.

İşte, Prof.Dr.M.Nuri Nas'ın hayatı...

Derneğimizin ismini taşıdığı değerli bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS ilçemizin yetiştirdiği ilk profesördür. Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS vatan ve memleketini karşılıksız seven, insanlara mütavazi bir yaklaşım gösteren, bağrından çıktığı toplum ile özdeşleşen, hiç kimseye üstten bakmayan, topluma nasıl hizmet edebilirim anlayışı ile hareket eden bu nedenle gece-gündüz demeden çabalayan çoğu zaman ailesini bile ihmal eden, hatta bu uğurda sağlığından vazgeçerek canı ile bedel ödeyen bir bilim insanı idi.

            Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS 1969 yılında Şırnak İlinin İdil İlçesinde doğdu. 1988 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde yüksek öğrenimine başladı. Bölüm ve fakülteyi dereceyle bitirerek 1992 yılında Ziraat Mühendisi unvanıyla mezun oldu. 1995 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı.1996 yılında lisanüstü eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerine gitti. University of Nebraska- Lincoln, Instituteof Agricultreand Natural Resources, Departman of Horticulture and Forestry’de lisansüstü eğitime başladı. 1998 yılında yüksek lisans ve 2002 yılında doktora eğitimini tarımsal biyoteknolji konusunda tamamladı. Kendi ileri sürdüğü ve literatüre “ Nas Ortam Geliştirme Hipotezi” adıyla geçen bir hipotezi doktora tezinin konusu yaparak yüz yıllık bir bilimsel probleme çözüm önerisi sundu. Amerik’da doktora çalışmalarından  dolayı  “ 2000-2001 yılında Lisansüstü Öğrenci Araştırma Ödülüne ( Nebraska Statewide Graduate Student Research Award)”  layık görüldü. 2002 yılında Türkiye’ye döndü ve  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Dr. Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 2004 yılımda Yardımcı Doçent,  2006 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör oldu.

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin bilimsel araştırma altyapısının geliştirilmesine yönelik olarak büyük-orta bütçeli DPT ve TÜBİTAK destekli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. Bilimsel araştırma projelerinde ihmal edilmiş kaynakların topluma kazandırılması ve ülke sorunlarına çözüm getirilmesi gibi konulara ağırlık verdi. Akademik yapının güçlenesi ve ve yeni akademik birimlerin kurulmasında önemli katkıları oldu. Lisans, yükseklisans ve doktora öğrencilerine danışmanlık yaptı.

 2008-2011 yılları arasında TÜBİTAK- Tarım, Orman ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAK) Grup Danışma Kurulu Üyeliği, 2011-2013 yılları arasında TÜBİTAK- TOVAK Grup Yürütme Komitesi üyeliği görevlerini yürüttü.  Çok sayıda TÜBİTAK bilimsel proje değerlendirme panellerinde moderatör ve panelist olarak görev aldı. TÜBİTAK tarafından desteklenen KOBİ Ar-Ge Projelerinde izleyici olarak görev yaptı.

Uluslararası ve ulusal nitelikli bilimsel dergilerde araştırmalara dayalı makaleler yayınladı, hakemlik ve editörlük yaptı.

Amerika’dan Türkiye’ye döndükten sonra bir holdingten Genel Müdür Yardımcılığı teklifi almış, ancak teklifi kabul etmeyerek maddiyeti değil bilime hizmet etmeyi tercih etmiştir. 

Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS,  Ülkenin büyük diyebileceğimiz birçok üniversitesinden teklif almasına rağmen gelen teklifleri kabul etmeyerek 2013 yılındahizmete daha çok ihtiyacı olan Şırnak Üniversitesine gelmeyi tercih etmiş ve 2547 Sayılı Kanunu’nun 40/b maddesine Şırnak Üniversitesine görevlendirilmiştir.Şırnak Üniversitesine geldikten sonra ilçemizde Ziraat Fakültesi ile İdil Meslek Yüksekokulunun kurulmasını sağlamıştır.Şırnak Üniversitesinde Rektör Yardımcısı, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili, İdil Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili görevlerini yürüten Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS, 2014 yılında Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne Dekan olarak atanmıştır.Şırnak Üniversitesine gelirken “ eğer biz Şırnağın yerlisi olarak, Şırnağın bize ençok ihtiyaç duyduğu böyle bir zamanda gelemezsek başkalarına niye Şırnağagitmiyorsunuz deme hakkımız yoktur.” diyordu.

2015 Yılında Şırnak Üniversitesine Rektör olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Nuri NAS,

Şırnak Üniversitesi akademik yapısının güçlendirilmei ve ve üniversite bünyesine yeni akademik birimlerin kurulmasında önemli katkıları oldu.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2020, 00:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin Bulut
Hüseyin Bulut - 4 yıl Önce

Mekanı cennet olsun inşAllah ve bu değerli kimetli Okul arkadaşımız olan Nas ailesinin başı sağolsun hem ilçem adına hem Denge Hezex adına başsağlığı diliyoruz

SIRADAKİ HABER