Turabdin sempozyumu başladı

Turabdin sempozyumu başladı

Şırnak Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu üniversitenin 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde başladı. Sempozyuma Şırnak Valisi Osman Bilgin Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Alkış İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt ülke içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenler katıldı. Konuşmalarında Süryani kültürü, dil, sanat ve tarihi ele alındı.

Şırnak Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu üniversitenin 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.

Sempozyuma Şırnak Valisi Osman Bilgin, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Alkış, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, ülke içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenler katıldı.

1. Uluslararası Turabdin Sempozyumu'nda konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin, bu toprakların Yunus Emreleri, Hacı Bektaşi Velileri, Molla Ahmed Cezerileri yetiştirdiğini ve o felsefeyi, o kültürü yaşatan toplumun temsilcileri olduklarını söyledi. Bilgin, "Özellikle şunu söylemek istiyorum. Eğer İdil'de Süryaniler özgürce yaşıyorsa, Müslümanlar Endülüs'te 600 yıl hükmettikleri halde bu gün orada bir tane dahi camileri yoksa bu bizim medeniyetimizin ne kadar medeni olduğunu, ne kadar özgürce insanlara yaşam haklarını sağladığının en iyi gösteren belirtidir. Süryani vatandaşlarıma şunu demek istiyorum. Kıymetli hemşerilerimiz, kıymetli vatandaşlarımız siz bu topraklarda özgürce yaşayabilirsiniz. Bugün dünyayı sömüren insanların etini değil kemiğini yiyen Avrupalıların orta çağ barbarlarının kölesi olmayınız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2023, 19:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER