Hayatımıza dokunan Dengbejin yaşamı hayatımıza dokunuyor

Hayatımıza dokunan Dengbejin yaşamı hayatımıza dokunuyor

Mardin’in Savur ilçesinde yaşayan Dengbej Silêmanê Dengizî’nin (80) bir zamanlar oturduğu divanlar tıklım tıklım olurdu. Bugün yatalak halde yardım bekleyen müziğin emektarının etrafında kimseler yok. Köylüler yeni bir işitme cihazına muhtaç kalan dengbej için yardım istedi.

Dünyaya sitem eden kilamlarını kemençesinin telleri ile usulca kıyıya vuran deniz dalgaları gibi birleştiren gür ve berrak sesin sahibi dengbej ve kemençe ustası Silêmanê Dengizî zamanında bölgenin ünlü gengbejlerinden Miradê Kinê’ye arkadaşlık yaptı.

Bugün yaşı 80’i geçen Dengizî’nin artık gözleri iyi görmüyor, işitme cihazı bozulduğu için iyi duyamıyor.  Fakat yeni bir cihaz alabilecek maddi imkanı da yok.

Mardin’in Savur (Stewrê) ilçesine bağlı Elfan köyündeki yarı yıkık evinde eşi ile birlikte kalan Dengbej Silêmanê Dengizî yatalak durumda.

Birlikte bir ömür birlikte geçirdiği ve binlerce düğünde gelin ve damatlar için çaldığı kemençesi geçmiş yılların yasını tutarcasına evin içindeki odanın duvarında sessizce asılı duruyor.

Kaldı ki ünlü dengbejin parmakları da eskisi gibi ustaca çalabilecek durumda değil.

Şimdi tek dostları evinde beslediği keklikler kalmış ve yalnızlığı ara ara okuyan bu kekliklerin sesi ile dağılıyor.

Rûdaw’a konuşan dengbej Silêmanê Dengizî, “Dünyayı gördüm, geçirdim. Hal kalmadı, el kalmadı, göz kalmadı, keyif ve aşk kalmadı. Şimdi artık ne yapayım?” dedi.

Kürt müziğinin emektarı Silêmanê Dengizî’nin içinde yaşadığı ev de sağlıklı koşullara sahip değil. Evin duvarlarında örümcek ağlarının yanı sıra hala kurulu olan kış sobasından çıkan kara isle örtülmüş durumda.

Yağmur yağdığında çatlaklardan içeri damlalar düşüyor ve bu dam altında yaşamayı riskli hale getiriyor. Tek geçim kaynakları aldıkları yaşlı maaşı ve bu da onlara yetmiyor.

Komşuları da hayırseverlerden gelip evi onarmalarını ve ona yeni bir işitme cihazı almalarını istiyor.

Dengbej Silêman’ın komşularından Bircan, “Eskiden etrafı insanlarla doluydu, çevre köylerden gelirlerdi. Ama şimdi kimse yüzüne bakmıyor. Ağaya kalkamıyor, bir iş yapamıyor. Eşi de eskisi gibi değil, yaşlandı. Temizliğini yapamıyor. Ona bir ev inşa etmelerini istiyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2023, 02:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER