Genelkurmay Başkanı Kızıltepe'li Metin Gürak oldu

Genelkurmay Başkanı Kızıltepe'li Metin Gürak oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Genelkurmay Başkanlığına 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak atandı.

3 saat süren Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararlara ilişkin İletişim Başkanlığı yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre; toplantıda bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile karara bağlandı.

Buna göre 30 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl süre ile uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

Yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak kimdir?

Gürak, 1960  Mardin' nin Kızıltepe ilçesinde doğdu. İyi derecede, Kürtçe, İnglizce bildiği ifade edildi. 2020 yıllında eşi vefat ettiği belirtildi. 2 çocuk babasıdır.

1996'da Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni bitirerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin subayı olarak göreve başladı.

2010'da tümgeneral, 2015'te korgeneral rütbesine terfi eden Gürak, 15 Temmuz hain darbe girişiminde milletin bekasının korunmasında önemli rol üstlendi.

Darbe girişimi sırasında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan aldığı emirle Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümeni'ne giderek darbecilere direndi.

Daha sonra darbeciler tarafından derdest edilirken diğer komutanlarla birlikte serbest bırakıldı.

2017'ye kadar EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim komutanlığı, 2017-2018 yılları arasında Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve 2018-2020 yılları arasında ise Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerini yürüttü.

2020'de orgeneral rütbesine terfi ettirilen Gürak, 2. Ordu Komutanlığına getirildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2023, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER