Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan Nevruz Bayramını kutladı

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan Nevruz Bayramını kutladı

Vali Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Şırnak valiliği himayelerinde; Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğünün iş birliğiyle gerçekleştirilen 21 Mart Nevruz Bayramı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlama programına katıldı.

Şırnak Merkez Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe Vali Pehlivan ve Yıldız Pehlivan ile birlikte Belediye Başkan V. İhsan Gören, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Vali Yardımcıları Murat Ekinci, Mehmet Emre Canpolat, Ahmet Kavanoz ve Nurbaki Yalçın, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, Orman İşletme Müdürü Reşit Tunç, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlarımız iştirak etti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan;“Bugün 21 Mart Nevruz Bayramı ve aynı zamanda 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftasının başlangıcı.

Nevruz, binlerce yıllık geçmişe uzanan bir gelenek. Bu gelenek, bu bayram Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok ülkede yaşatılıyor, kutlanıyor. Ülkemizde daha önceden geleneksel olarak kutlanan Nevruz, 1995 yılından itibaren resmi bayram olarak ilan edilmiş olup, yurdumuzun bütün vilayetlerinde değişik etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bugün biz de Şırnak’ta Cumhuriyet Meydanında hem Nevruz Bayramını hem de bugün Dünya Ormancılık Günü olması hasebiyle Ormancılık Haftasının başlangıcını icra ediyoruz.

İnsan toplulukları, antik çağdan itibaren tarımsal faaliyetlerin de başlangıcı olan bahar ve hasat mevsimi olan sonbaharda, çeşitli etkinlikler yapmışlardır. Bu bağlamda Farsça kökenli olan Nevruz kelimesi, “yeni gün” anlamına gelen Farsça kökenli bir kelimedir.

Bu anlamı itibariyle kıştan çıkan dünyanın yeniden uyanışı, bitkilerin, ağaçların doğanın yeniden uyanması, yeşermesi bağlamında bereketi, yeniliği ifade eder. Yüce Allah, baharla birlikte bütün cömertliğini verdiği nimetlerle bir kere daha insanoğluna bahşeder.

Sonbaharda dökülen yapraklar, solan yapraklar, solarak adeta uykuya dalan bitkiler kış mevsiminin ardından baharla birlikte yeniden yeşererek insanlığa hizmet etmeye başlar. Bunu gören, mesajı alan insanoğlu bir yandan tohumu bereket duası ederek toprakla buluştururken bir yandan da uzun yıllar boyunca, yüzyıllar, binyıllar boyunca çeşitli etkinliklerle bugünleri icra etmiştir ve birlik beraberliğini pekiştirmeye çalışmıştır.

Zira baharla birlikte insanlar da tazelenir, duygular da tazelenir, düşünceler de tazelenir. Bu duygu ve düşünceler bir araya gelince anlam kazanır, değer kazanır. O yüzden bugünleri birliğe, beraberliğe, hoşgörüye, kardeşliğe, dostluğa vesile kılmak gerekir. Bizim milletimiz, mensubu olduğumuz medeniyetimiz yıllar içerisinde, yüzyıllar içerisinde bunu yapmıştır. Anadolu coğrafyasında, Anadolu topraklarında, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde birliğimizi, beraberliğimizi bugünler vesilesiyle daha da pekiştirmekteyiz.

Bugünün Ormancılık Günü olması da Nevruz ile bir anlam bütünlüğü ifade ediyor. Türkiye'miz ormancılık sahasında da çok büyük başarılar elde etti, ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde son 15 20 yıl içerisinde 5,4 milyar ağaç dikilmiş durumdadır.

Geçtiğimiz yıl yapılan değerlendirmede orman varlığını en çok artıran ülkeler arasında Türkiye, Avrupa'da 1. dünyada 6. sırada yer almaktadır.

İl olarak da bu süre içerisinde yaklaşık 2,5 milyon ağaç dikmiş, 2,5 milyon fidanı doğayla buluşturmuşuz. Bunun 350 binini son üç yılda gerçekleştirdik. Bu yıl itibariyle İlimiz genelinde toplamda iki yüz elli bine yakın ağaç dikeceğiz.

Ayrıca 160 bin menengiç fidanını fıstık aşılamak suretiyle fıstık fidanına dönüştüreceğiz, bal ormanları kuracağız ve vatandaşlarımız ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bugün de yaklaşık 1500 fidanı siz değerli hemşehrilerimize hediye edeceğiz. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarımız için yaklaşık 120 bin fidan tedarik edeceğiz. Şehir merkezlerinden kurum çevrelerine köylerimizden karayollarının kenarlarına kadar bu ağaçlandırma faaliyetleri inşallah bu yıl da devam edecek. Bu konuda Orman İşletme Müdürlüğümüze ve bütün ekibine şimdiden başarılar diliyorum.

Sevgili gençler; ülkeler, medeniyetler değerliyle yaşar, değerleri ile ayakta durur. Bu değerler temelde milli ve manevi değerler olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde geleneklerimiz, göreneklerimiz bulunur. Bugün icra ettiğimiz bu nevruz etkinliği de bu geleneklerimiz içerisinde tarihi öneme haiz en köklülerinden birisini teşkil ediyor. Bu bayramların amacına uygun olarak kutlanması, birbirimize daha da kenetlememize vesile olması, bu şekliyle bugüne ve yarınlara taşınması önemlidir. Sizlerin de bu manada değerlerinize sahip çıkarak, hoşgörü,birlik ve kardeşlik yönünü, birleştirici yönünü ön plana çıkararak yolunuza devam edeceğinize inanıyorum.

Bu duygularla siz değerli gençlerimizin, sevgili çocuklarımızın, programımıza katılan değerli hemşehrilerimizin ve sizlerin şahsında bütün Şırnaklı hemşehrilerimizin Nevruz Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Aynı şekilde Ormancılık Gününün de hayırlara, iyiliklere vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Belediye Başkan V. Gören, Rektör Erkan, Orman İşletme Müdürü Tunç ve Edebiyat Öğretmeni Beşir Akgül de birer konuşma yaparak duygu ve düşünceleri paylaştı, tüm vatandaşlarımızın 21 Mart Nevruz Bayramını ve Orman Haftasını kutladı.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, çuval ve yumurta taşıma yarışması, müzik ve halk oyunları gösterisi, temsili demir dövme etkinliği, temsili meşalelerin ve ateşi yakılması ve üzerinden atlanması, yumurta tokuşturma etkinliği icra edilmesiyle devam eden programda Vali Pehlivan ve eşi de, yapılan etkinliklere iştirak etti.

Daha sonra ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun çevreye olan duyarlılığını arttırmak ve farkındalığı yükseltmek adına Fidan Dikim ve Fidan Dağıtım Etkinliği gerçekleştirildi. Vali Pehlivan, eşi Hanımefendi ile birlikte bir fidanın dikimini gerçekleştirerek can suyu verdi, katılımcılara hediye fidanları teslim etti.

Program, Nevruz Bayramının sembolleşmiş yemeklerinden olan çiğdem pilavı ikramının ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2022, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER