Oyalı Köyü Belde olabilir mi?

Oyalı Köyü Belde olabilir mi?

Köyün eski adı, 1865 yılı kayıtlarında Delavi Qusri, 1928 yılı kayıtlarında ise Dalavakasır ya da Aliyan olup, "delavê qesrê" Kürtçe'de "saray yalağı" anlamına gelmektedir. Daha önceleri Mardin ili İdil ilçesine bağlı olan köy, 1990 yılında yeni kurulan Şırnak ili İdil ilçesine bağlanmıştır. Eski bir bucak merkezidir. Köyde Nahiye Müdürü mevcuttu. Köyde kurum olarak, Nahiye Müdürü, Sağlık Ocağı, Karakol, İlkokul, Tarım Odası bulunuyordu. Nahiyelik stadüsü kalkınca Köy olarak devam etti. 
Köy, Şırnak il merkezine 130 km, İdil ilçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Köy, İdil'in güneybatısında olup, D 380 ile D 400 devlet yollarını birleştiren 73-53 numaralı il yolu üzerindedir. Köy Nufüsü 2166 olduğu ifade edildi. Kurtuluş, Avdıka, H. Kesan Araban, zınareğ köylerine  komşu olduğu belirtildi. Şeyh Şerife Revani Höyüğü köyün sınırları içinde yer almaktadır. 

Oyalı Köyü en kalabalık nufüsü nedeniyle çok bitişik olan köylerin nufüsü de değerlendirildiğinde belde olmasına bir neden kalmayacağı ifade edildi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2024, 12:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER