Cizre Barajının ihalesi yapıldı

Cizre Barajının ihalesi yapıldı

Şırnak Ak Parti Milletvekilli Aslan Tatar Cizre Barajı ve HES projesi ihalesinin yapıldığını sosyal medya hesabında paylaşarak hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Milli Ekonomiye 890 milyon TL katkı sağlayacağı ifade edildi. 
Cizre Barajı ve HES Projesi, Dicle Nehri üzerinde yer alan Ülkeyi terk etmeden önceki en son mansap projesidir. Cizre Barajı ve HES projesi tamamlandığında Nusaybin, Cizre, İdil ovalarında yapılacak sullu tarım nedeniyle 100 bin kişiye iş istihdam sağlayacağı ifade edildi. İdil, Cizre, Şırnak içme suyunu 2045 yıllına kadar karşılayabileceği belirtildi. 
Bu proje ile; Ilısu Barajından enerjisi alınarak bırakılan akımların  yeniden regüle edilerek Nusaybin, Cizre ve İdil Ovalarında brüt 76 591 ha arazinin sulanması, Cizre ve İdil İlçelerinin yıllık ortalama 1,1 m³/sn içme suyu ihtiyacının temin edilmesi ve Dicle Nehri’nin Ilısu Barajından sonraki düşüsünden faydalanmak suretiyle  340,74 MWm/ 330.51 MWe  Kurulu Gücünde yıllık toplam enerji üretimi 1 167,28 GWh/yıl olarak planlanmaktadır.

 
Enerji, İçme Suyu, Sulama amaçlı olarak projelendirilen ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında kilit bir proje olan Cizre Barajı ve HES Projesinin, Proje yapımı tamamlanmş olup, ihalesi gerçekleştirildi. 
Yapım işine en kısa sürede başlayıp 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir. 
 

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2023, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER