Medine Cesur: Avrupa’nın birçok ülkesinden Şırnak’a tur düzenliyoruz

“TÜRSAB’ın desteğiyle düzenlediğimiz bu info gezisiyle amacımız; İzmir’den, Ankara’dan, Trabzon’dan, İstanbul’dan, Konya’dan kısacası Türkiye’nin her yerinden, yurdun dört bir yanından insanların buraya gelmesini sağlamak

Medine Cesur: Avrupa’nın birçok ülkesinden Şırnak’a tur düzenliyoruz

Medine Cesur: Avrupa’nın birçok ülkesinden Şırnak’a tur düzenliyoruz

Şırnak İdil’de faaliyet gösteren Tur Abdin Seyahat Acentası’nın Kurucu Ortağı Medine Cesur, bölgede yer alan Süryani ve Ezidi köylerine yönelik düzenlediği yurt dışı turlar ile Şırnak’ta turizmin gelişmesi için önemli işlere imza atan bir isim… Medine Cesur ile yürüttüğü çalışmalar, hedefleri ve Şırnak’ta turizmin gelişmesi için atılması gereken adımları konuştuk.

İdil ilçesinde doğan Medine Cesur, sekiz yıl süren Almanya macerasının ardından 2000 yılında Türkiye’ye dönerek 2011 yılına kadar Antalya’da sağlık turizmi alanında çalışmış bir isim.

2011 yılında memleketi İdil’e dönen Medine Cesur, kendisi gibi yurt dışından 2008 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Süryani arkadaşı Seyde Gösteriş ile birlikte bir seyahat acentası kurma kararı alır.

Tur Abdin Seyahat Acentası’nı kuran iki kadın girişimci, Şırnak’ta turizmin gelişmesi, son yıllarda Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep gibi destinasyonlarla önemli bir konuma ulaşan bölge turizminden Şırnak’ın da pay alması için önemli işlere imza atar.

ŞIRNAK’A AVRUPA’NIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN TUR DÜZENLİYOR

Medine Cesur ve Seyde Gösteriş yönetimindeki Tur Abdin Turizm, İtalya, İsviçre, Almanya, İsveç ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden hem yabancı hem de bu topraklarda doğup Avrupa’ya göç eden kişilere yönelik İdil, Cizre ve Şırnak’ın yanı sıra Mardin, Diyarbakır gibi diğer şehirleri de kapsayan büyük GAP turları düzenliyor.

GÜNEYDOĞU’DAN KARADENİZ’E UZANAN TUR PROGRAMLARI

Tur Abdin Turizm, Adıyaman’dan başlayıp bütün Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu illerini ve hatta Karadeniz’e kadar uzanan tur programlarını da Batılı turistlere sunuyor. Tur Abdin’in uzmanlık alanını “pilgrimage turlar” olarak tanımlanabilecek hem dini hem de kültürel yönü olan turlar oluşturuyor.

ŞIRNAK TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKI…

Medine Cesur ve Seyde Gösteriş, Şırnak’ta ve İdil özelinde yer alan Süryani köy ve kiliselerine, yine bölgede yer alan Ezidi köylerine yönelik turlar düzenleyerek Şırnak’ta turizmin gelişmesi için önemli çalışmalar yürüten isimler arasında yer alıyor.

Tur Abdin Seyahat Acentası’nın Kurucu Ortağı Medine Cesur, 13 – 15 Nisan 2019 tarihleri arasında Şırnak – Cizre ve İdil’e yönelik TÜRSAB öncülüğünde düzenlenen tanıtım (info) gezisinde, bölge turizmine, Şırnak’ın tanıtımına ilişkin yürüttükleri çalışmaları Turizm Günlüğü ekibiyle paylaştı.

“AVRUPA’DA DÜZENLENEN BİRÇOK FUARA KATILIYORUZ”

İngilizce ve Almanca bilen Medine Cesur, yurtdışında birçok fuarı ziyaret ettiklerini, bu fuarlarda acentalarla yürüttükleri görüşmeler sonrasında anlaşmaya vardıklarını ve bu yolla bölgeye turist getirdiklerini söyledi.

Düzenledikleri turların süresinin ortalama olarak 10 günden başlayıp 2 – 3 haftaya kadar çıktığını belirten Medine Cesur, tur programlarının Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinin tümünü kapsadığını ifade etti.

“BU YIL REZERVASYONLAR YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ”

Tur Abdin Turizm’i kurdukları ilk yılda 200 – 300 kişilik rezervasyon aldıklarını dile getiren Medine Cesur; bölgenin sezonunun ilkbahar döneminde Mart – Nisan-Mayıs ve sonbahar döneminde Eylül-Ekim-Kasım aylarıyla sınırlı olduğunu sıcak ay yazlarında sıkıntı yaşadıklarını; bu yıl sezon için yaklaşık olarak 150 kişilik bir rezervasyon aldıklarını açıkladı.

ŞİMDİKİ HEDEF YURT İÇİ PAZARI

Yurtdışı pazarında ziyaret ettikleri fuarlarla belli bir kapasiteye ulaştıklarını ifade eden Medine Cesur; TÜRSAB öncülüğünde düzenlenen bu info gezisiyle Şırnak’ın tanıtımına katkı sağlayıp; bundan sonraki süreçte yurt içinden Şırnak’a ziyaretçi çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tur Abdin Turizm Kurucu Ortağı Medine Cesur konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

TÜRSAB’ın desteğiyle düzenlediğimiz bu info gezisiyle amacımız; İzmir’den, Ankara’dan, Trabzon’dan, İstanbul’dan, Konya’dan kısacası Türkiye’nin her yerinden, yurdun dört bir yanından insanların buraya gelmesini sağlamak

“BURANIN KÜLTÜRÜNÜ VE İNSANLARINI YERİNDE GÖRÜP; YERİNDE TANIMALARINI İSTİYORUM”

Ben bir turizmci olarak Türkiye’nin dört bir yanından insanların buraya gelmelerini; buranın kültürünü buranın insanlarını yerinde görüp; yerinde tanımalarını istiyorum ve bundan sonraki süreçte bunu geliştirmek için çalışacağım.

“BUNDAN SONRAKİ HEDEFİM İNSANLARIN ÖNYARGILARINI KIRMAK”

Benim amacım, Türkiye’nin farklı şehirlerinden insanların Şırnak’a gelip; binlerce yıllık kültürleri görmeleri, deneyimlemeleri ve önyargılarını kırmaları… Benim bundan sonraki süreçte öncelikli amacım ve hedefim bu olacak.

BİR KADIN TURİZMCİ OLARAK MEDİNE CESUR’UN YAŞADIKLARI…

Son olarak Medine Cesur’a Şırnak’ta bir kadın turizmci olarak yaşadıklarını, karşı karşıya kaldığı sıkıntıları, yaşadığı zorlukları sorduk. Medine Cesur, bize bu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Benim bir kadın olarak bu işi yürütmeme yönelik bölgede hem gurur duyan hem de çok tuhaf karşılayan insanlarımız var ama genel anlamda bize çok destek oluyorlar. Bizim, yurt içinden ve yurt dışından getirdiğimiz misafirleri gördükçe bölge halkı çok mutlu oluyor. Böyle işleri başardığımız için bizi daha çok destekliyorlar. Bu konuda çok fazla sorun yaşamıyoruz ama yaşadığımız ufak tefek sıkıntılar oluyor. Ama bir süre sonra onlar da aşılacaktır diye düşünüyorum. Sadece biraz alışık değiller öyle söyleyebilirim.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER