İDİL'İN TELEFON İLE TANIŞMASI

Her yerde olduğu gibi İdil’e telefon gelmeden önce, haberleşme mektup ve telgraf ile yapılırdı. Askere veya gurbete gidenler, akrabalarına mektup yazarlardı. Mektup alanlar da gelip, okula giden bizim gibi öğrencilere okuturlardı.

İDİL'İN TELEFON İLE TANIŞMASI

Değerli Dostlar..!

Bu yazımda sizlere telefonun İdil'e ilk gelişini anlatmaya çalışacağım.

Her yerde olduğu gibi İdil’e telefon gelmeden önce, haberleşme mektup ve telgraf ile yapılırdı. Askere veya gurbete gidenler, akrabalarına mektup yazarlardı. Mektup alanlar da gelip, okula giden bizim gibi öğrencilere okuturlardı.

Mektupların klasik bir girişi vardı; “Sevgili anne veya baba. Evvela üzerime farz olan Allah’ın selamı ile başlarım. Nasılsınız, iyi misiniz? İyi olmanızı Cenabı Allah’tan niyaz ederim. Beni soracak olursanız hamd olsun iyiyim.” Bu şekilde başlayan mektup, giriş, gelişme ve sonuç dizgisi ile yazılırdı. En son kısma kimlere selam söyleneceği belirtilirdi.

Tabi daha acil işlerimiz telgraf ile görülürdü. Bir ölüm veya düğünün haber verilmesi gibi. Hiç unutmam. Yakın arkadaşım Şükrü Yağan bir ara Ankara’ya çalışmaya gitmişti. Birlikte okul okuyorduk. Okulun kayıt yenileme ve harç yatırma zamanı geldi. Artık son günler. Ben ise ona nasıl haber edeceğimi bilemiyorum. Gittim PTT’ye, bir telgraf yazdım. Meğer telgrafım eline geçmiş. Maşallah, benden önce Diyarbakır’a gelip, kayıt yeniletti.

Senesini hatırlamıyorum ama gençliğimizde telefon ile tanıştık. O zamanlar koldan çevirmeli telefonlar vardı. Şöyle kocaman. Daha sonra üsten numara çevirmeli telefonlar çıktı. Telefon teknolojisi ilerledikçe, tuşlu ve telsizli telefonlar da kullandığımız oldu. Hele o telsizli telefonlar ne kocamandı? Radyo, alarm gibi özelikleri de vardı.

İdil PTT’sinde bir santral vardı. Santral Memuru, Cizre’li Halil (Halilê Derbas) diye biriydi. Bizler evlerimizden bu Halil’i arıyorduk. Ona falan numarayı veya falankesin evini bağla diyorduk. Sonra bekliyorduk. Neyi mi? Bizim Halil’in keyfini. Adam ne zaman bağlarsa o zaman görüşebiliyorduk.

Babam yeniliklere açık biriydi. Zaten İlçede ilk radyo, plak (Şöyle CD’nin kocamanını düşünün, öyle bir şey) teyp (kasetçalar), televizyon, telefon ile tanışan ailelerden biriydik. Derken babam eve telefon hattı bağlattı. Şöyle siyah, kocaman koldan çevirmeli bir telefon cihazı aldı. Numaramız kaçtı biliyor musunuz? Sadece 177.

Bizden biri bir başkası ile; mesela ben, Siraç Evsen ile görüşmek istediğimde, o kolu çevirirdik. Bir süre sonra Halilê Derbas ile görüşürdük. “164’ü veya Molla Hüseyin’in (Allah gani gani rahmet eylesin) evini bağlayabilir misiniz?” derdik. O da; “Biraz bekleyin” derdi. Tabi biz bütün çocukların göz ve kulakları telefonda olurdu. “Zıırrrr” diye çalmaya başladığında, hepimiz bulunduğu yerden fırlar, telefonu kapmaya çalışırdık. Neyse birimiz o kocaman ahizeyi açar ve “Alo” dan sonra “Falankes evde mi?” diye sorardık. Eğer evde değil de dükkânda olsaydı, bu kez yukarıdaki işlem, dükkânı bağlatmak şeklinde tekerrür ederdi.

Bir de Halilê Derbas bazen araya girerdi. “Artık yeter, fazla uzatmayın, millet sırada bekliyor” derdi. “De besse, zêde dirij nekin” diye bizleri Kürtçe uyardığı da oluyordu.

Bu “Alo” kelimesi ile ilgili olarak, İdil’in esprili insanlarının zekası hemen devreye girdi. Bir de bizim öyle bir yapımız vardı. En olumsuz şartlardan bile espri üretebiliyor ve gülüyorduk. Söylenceye göre; Mala Ğızo eve telefon bağlatmış. Bir gün telefonları çalmış. Hanımı ahizeyi kaldırmış. Karşıdaki kişi “Alo” demiş. Kadın; “Ben Alo değilim, Hazno’yum” demiş. Biliyorum uydurma ama güzel.

Yanılmıyorsam Güneydoğu Kırtasiyenin telefon numarası 224’tü. Bu demekti ki bizden sonra bağlatmışlardı. Böyle üç rakamlı numaralar veriliyordu. Sonra bu numaraların önüne 1 rakamı eklendi. Mesela bizim numaramız 177 iken, 1177 oldu. Daha sonra bu 1 rakamı 2 ile değiştirildi. Örneğin 1177 olan numaramız 2177 olmuş oldu.

Yavaş yavaş kontörlü telefonlar geldi İdil’e. PTT, İdil’de kulübeler kurdu. Jeton ile görüşüyorduk. O zaman “0” ile değil, “9” rakamı ile çıkış yapabiliyorduk. Örneğin; “9” rakamını çevirdikten sonra aradığımız yerin kodu ve numarasını çeviriyorduk. Sonradan şehirler veya uluslararası görüşmelerin başına “0” rakamı getirildi.

İdil’de PTT’nin içinde bir telefon kulübesi vardı. O kulübenin başına neler geldi neler. Herhalde dünyanın en çok konuşulan ve hiç parası ödenmeyen kulübesiydi. İdil’de bizden bir veya iki sonra ki nesil, o kulübeden bedava konuşmanın bir yöntemini icat etmişlerdi. Tabi ben onların bu sırrını ifşa etmeyeceğim. Ama eğer onlar isterse yorum kısmına yazabilirler.

Şehirlerarası aramaların başına “0” rakamı getirildiğinde İdil’de telefon numaralarının başına 551 rakamı kondu. Kodumuz ise 486 idi. Bu şekilde bizim telefon numaramız 551 2177 oldu. Başka bir ilden arandığımızda 0 486 551 2177 numarası çevriliyordu.

Bir de devlet her muhtarlığa bir telefon bağlatmıştı. İdil’in yanılmıyorsam 73 köyü vardı. Dargeçit İlçe olunca, üç-dört köy bizden alınıp, oraya bağlandı. Bütün bunlara telefon bağlanmıştı.

Hepinizin bildiği üzere cep telefonları çıktığında, sabit telefonların pabucu dama atıldı.

Selam ve saygılarımla…

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2018, 22:28
YORUM EKLE
YORUMLAR
- 5 yıl Önce

The cleaning company executes cleansing of spaces of numerous sizes as well as configurations.

The firm's experts provide cleaning with the help of modern-day innovations, have unique devices, as well as additionally have certified cleaning agents in their collection. Along with the above advantages, red wines provide: positive prices; cleansing in a short time; high quality outcomes; more than 100 favorable testimonials. Cleaning up offices will certainly help maintain your work environment in order for the most effective work. Any business is extremely essential environment in the team. Cleaning services that can be purchased cheaply now can assist to organize it and also provide a comfortable space for labor.

If required, we leave cleaning the cooking area 2-3 hours after placing the order. You obtain cleaning up asap.

We offer expert room cleaning for exclusive customers. Using European tools as well as accredited tools, we ach

- 5 yıl Önce

مستقلة الآراء-الرأي-فتاوي-ارائهم حول العملة-العملات-الارصده-مخزون-رصيد-البورصة-الأسهم-الصندوق-التمويل-الصناديق-الأموال السماسرة-بروكرز-الوسطاء. currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-arabic.html

- 5 yıl Önce

Представим, вы владелец нового сайта, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и полезную для клиентов рекламную информацию. Но покупателей нет. Что делать? Те, кто имеют свой бизнес мы поможем вам создать продающийся сайт. Установлено, ни одно реальное или виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Любой торговой фирмы необходимо поддержка в приобретении популярности, а во Глобальной сети без нее решительно не быть из-за бурной конкуренции.Мы занимаемся разработкой веб портала . Наши сотрудники готовы запустить полноценный интернет сайт в течение пяти дней. Вдобавок оформления отделанных online-проектов, мы выполняем список услуг по технической сопровождения: уместное продление хостинга и нового домена, добавление содержания на онлайн-проект, публикация новинок. Наши услуги позволят вам стать фаворитом на необъятных просторах всемирной паутины.

seo продвижение в google

- 5 yıl Önce

Professional cleaning today is greater than merely cleaning: present day tools, resources and techniques of job switch it into a genuine high-tech method that drastically alters the standard understanding of what it indicates to actually "well-maintained".

In house cleaning company - ideal
Need maid for home
- it is actually effortless, beneficial and cost effective with our firm.
Count on the tidiness forerunners to home cleaning Brooklyn! Our team utilize qualified soaps and also technical devices of global makers in our job as well as do an exceptional job with cleaning of any difficulty.



Participation along with the company is actually the guarantor of a flawless, successful and also dependable cleansing of expert residence cleaning and also bordering areas. Presently, home cleaning company coming from our company

- 5 yıl Önce

With Houzz dominating the search engine outcomes of your crucial search phrase, it is crucial that when web website traffic probably to Houzz that you will reveal on top of their directory. We can aid - Houzz adwords NY :
find houzz followers

Right Right Here at HouZzilla we have an assigned team of marketing experts that specifically solution Houzz monitoring as well as optimization. We are all "Licensed Houzz Marketing And Advertising Professionals"- a Houzz advertising and marketing training program with a credentials test.

As experts in Houzz account management along with optimization, Consumer HouZzilla on a regular basis obtains customers leading organic Houzz placements including in Naperville, in addition to in unlimited towns throughout the nation.

- 5 yıl Önce

Агрегатор Я.такси г.Самара-это отличная возможность сделать заказ машины куда и когда угодно. Сделать заказ авто вы можете тремя способами: по телефону через оператора, на сайте Яндекс такси, мобильное приложение. Требуется назвать свой номер сотового, местонахождение, время когда нужна автомобиль.

Заказывают Я. такси с детским авто креслом для перевозки детей, в вечернее время после встреч надежнее воспользоваться такси, чем сесть в машину нетрезвым, в аэропорт или на вокзал спокойнее пользоваться Я. такси и даже не искать где оставить свою машину. Плата происходит наличным или безналичным платежом. Время подъезда Яндекс такси составляет от трех до семи мин. в среднем.

Положительные моменты работы в Я. такси: Моментальная регистрация в приложение, Незначительная комиссия, Выплаты мгновенные, Постоянный поток заказов, Оператор круглыми сутками на связи.

Для работы в такси водителю надо оформиться лично и средство передвижения, это займет 5 мин. Комисия агрегатора соста

- 5 yıl Önce

Если у авто стекло трескается и надо заменить его, то вам в автомобильном сервисе несколько вида Автостекла : ОЕМ или неоригинальное. Выбирайте.

Автомобильные стёкла, как и любые другие запасные части авто, делятся на фирменные и от производителей других фирм. Фирменные лобовых стёкл собираются либо на заводе, занимающемся выпуском автомобилей, либо у поставщиков автоконцерна, выпускающих запасные части по лицензии производства, те что напрямую устанавливаются в производимые машин.
Магазин Фуяо Групп продает Автомобильных стёкл по всем городам России.
Установкой Автомобильных стёкл Занимается наша фирма.

Полировка автостекл.
Очень часто встречаемым недостатком модного тс является потеря лобовым стёкло от авто прозрачности из-за потёртостей, царапин, как правило, от стеклоочистителей. В угоду сохранности пассажиров создатели создают авто стёкла из довольно мягких видов стекла, что и делает этот пробел популярным.
Частые повреждения автомобильных стёкл бывают: незна

- 5 yıl Önce

Мы точно знаем, что онлайн-знакомства часто могут разочаровывать, потому здесь мы создали данный интернет-сервис с единственной идеей: сделать online-знакомства без оплаты, легкими и интересными ради всех абсолютно. Совершенно не можете разыскать свою другую половинку?
Сейчас есть хорошая альтернатива - страницы вэб-сайтов знакомств не регистрируясь в Рф. Возможно в любое комфортное именно для вас время дня встретить родственную душу запросто на нашем специализированном web-сайте, где множество граждан каждый божий день беседуют друг с другом.Всего-лишь пару минуток милого контакта позволят поменять вашу личную жизнь, в которой, наконец, появится любовь и наслаждение.
Не важно, где вы всегда живете, в России либо в другом крае, у вас имеется возможность знакомиться с представителем сильного пола либо женщиной из России.
Для этого не требуется выполняться процедуру регистрации на веб-сайте, чтобы получить доступ к базе данных.


Нам известно, что интернет-знакомства часто мо


SIRADAKİ HABER