İdil'in Siyaset sorunu

İdil'in Siyaset sorunu

İdil’in sorunları ve çözüm önerleri yazı dizisinin üçüncü haftasında “İdil’in Siyaset sorununu” kaleme alarak yazmaya devam ediyoruz. Yönetmek, yürütmek, projeler üretmek, geliştirmek çok önemli işlevlerdir. Bu işlevleri her insanoğlu taşıyamadığı gibi nadir insanlar da bu özelikleri taşıyarak siyaset yapabiliyorlar. Bu özelikleri taşıyıp siyaset yapan İdil’de insanlarımız olmadığı için Siyaset sahnesinde tökezleyerek ilerliyoruz.  Belediye Başkanlığı, İktidar partisi, muhalefet partisi, diğer parti temsilcileri ve STK’ler, bir aşamadan sonra kurumları da eklediğimizde İdil’in sorunlarının çözümünde, hizmet etmede sorumlu siyasi mercilerdir. Temsilciliklerin, Siyasi partilerin başındaki insanlarımızın bilgi ve becerilerle donanımlı olmaları çok önemlidir. Bilgili siyasetçi, İdil’in sorunlarını tespit eder, programa dönüştürür ve çözümünde aktif rol oynar. Sorunları, ilgili kurumlara taşır, çözümü için uğraşır. İdil’de mevcut siyasi parti başkanlarının, idil’in sorunları çözecek programları olmadığı gibi, güncel sorunlarla uğraşarak siyaset yaptıkları belirlendi. İnsanları işe alma, ilçeye gelen siyasi parti temsilcilerini karşılama, taziye ziyaretlerinde bulunma, misafirlerin önünde telefonla konuşma, bayram törenlerine katılmanın dışında başka iş yapmadıkları görüldüğü gibi İdil’le ilgili masalarında bir proje görmekte mümkün değil.

İdil Siyaseti, İdil’in sorunlarına ne kadar ilgili?

İdil’in sorunları; Küçük Sanayi sitesi, Su sorunu, Siyaset yapabilme sorunu, Eğitim sorunu, şehir içi ulaşım sorunu vb. Sorunlar İdil’in yaşamında yerini alırken, İdil’li siyasetçiler, bu sorunlara ne kadar ilgilidirler, bilinmez ama görünürde  çözüm için bir çaba gözükmediği kesin. İlçe merkezinde 8 siyasi parti başkanı aktif bir şekilde siyasi hayatlarına devam ediyorlar. Defterlerinde, dile getirdiğimiz sorunların hiç birini kayıtlı göremezsiniz. Sorun yada sorunlar ne zaman kapıya dayandı, vatandaş uyanır, mecburun siyasilerin kapısına gider, soruna çözüm ister, o zaman sorun fark edilmiştir, siyasetçi sorunu duymuş olur.Yaz geldiğinde su sorunu başladığı zaman ister istemez İlçe başkanına  söylenir. İlçe Başkanı yaz boyunca soruna ilgi göstererek çözmeye çalışır. Yaz mevsimi bitikten sonra ilçe başkanı bir sonraki yaza kadar su sorunu unutur, beklemeye başlar. Siyasi parti başkanları bu şekilde devam ettiğini ifade eden, sorunların çözümünde samimi bir duruş sergilediğinde, sorunların çözüleceğini dile getiren Abdurrahman Baran “Siyaset sorunu ile ilgili” şu açıklamalarda bulundu.” İlçemiz gelişmekte, genişlemekte olan ve genç nüfusa sahip bir ilçe. Bu gelişmeye paralel olarak kendine özgü sorunları  olan bir ilçe haline geldik. Su, Eğitim, Küçük sanayi sitesi, yollar, vb. sorunlar  ilçemizde önemli sorunlar haline gelirken, çözüm önerileri de olmadığını görüyoruz.

İlçemizde, bilgili, deneyimli siyaset adamı ya da kanaat önderini, kalifiyeli elemanı tutmak çok zor. Hata imkânsız. İlçemiz, hayatın çıraklık okuluna dönmüş durumda. Siyaseti öğrenen, ticareti öğrenen, herhangi bir meslekte deneyimli bir konuma gelen İdil’li insan tam ilçeye dönecek derken İdil’den göç etiğini görüyoruz. Arkadan gelen kuşağa mesleki ve siyaset alanında öğretmenlik yapacak insanlarımız olsaydı. İdil’in sorunlarını çözme noktasında bu kadar çaresiz kalmazdık. Siyaset,Ticaret, bürokrasi alanında deneyimli olan insanlar gidince, İdil’li insanlar, hayat tecrübesinde sürekli öğrenci olarak kaldı.İletişimde güçsüz, şehir kültüründe bilgisiz, toplumun en zayıf kişileri ortaya atılarak siyaset işini yapmaya çalışıyor. Hayatı, siyaseti, yaşamayı deneme ve yanılma yoluyla öğrenerek götürülüyor. Bu sebeplerden dolayı siyasi mekanizmamız güçsüz, etkisiz bir yapıya dönüştü. Toplumsal yapımız gereği bizler bu durumda olunca sorunların karşısında bir hiçe döndük. İcra makamları en başta kimse bizi takmıyor.

Bu günkü durumumuz içler acısı. Siyasi parti başkanlarımız köyde oturuyorlar. Yani siyaseti hizmet için değil patent için yapıyorlar. Onları idil’in sorunlarına çekmek çok zor. Sorunlar onları cezp etmiyor.İktidar parti ilçe başkanını İdil’in sorunlarına çekmek için biraz uğraşıyoruz. Sorunları heceleyerek kendisine anlatıyoruz. İstekli bir şekilde bizi dinliyor, sigarasını yakıyor, sorunlarla uğraşacağım diyor. Çözümü bilmeyince, ilk aşamada çözüm yollarını öğreniyor. Öğrendikten sonra zaman yeterse çalışmaya koyuluyor. STK’ler kontağı kesince çaktırmadan kenara çekiliyor. Sorunları hatırlatmak için sürekli nöbet tutmak gerekiyor. Böyle bir enerjimiz olmadığı için nöbet sürekliğini sağlayamıyoruz. Biraz zaman alacak, inşallah başarır. Kendisine şimdilik güveniyoruz. Bakalım.

Muhalefet siyaseti bilmediği için ilçedeki gelişmelerden, ilçenin sorunlarından haberi olmadığı görülüyor. İnşallah sorunları bir gün duyar. Bizde kendisine başarılar diliyoruz.

Yerel seçimlerinde yüzde 80 oy oranına sahip olan HDP Belediye Başkan adayını belirleme sürecinde Eğitimli,bilgili işi yapabilecek birini belediye başkan adayı olarak göstermediği için toplum olarak hayal kırıklığına uğruyoruz. İstediğimiz adayı seçme şansına sahip değiliz. Toplum olarak sorunların karşısında çaresiz kalıyoruz. Yani Siyasette vatandaşın sözü geçmiyor. Siyaset bildiğini okuyarak yaptığı için vatandaş hayal kırıklığına uğrayarak oyu HDP’ye veriyor. HDP adayı Belediye başkanlığını kazanıyor. Sorunlar yerinde sayıyor. Sorunlarda sisyasileşiyor. Bölümlere ayrılıyor. Çözüm üretilmeden rafa kaldırılıyor." 

Çözüm önerisi

İdil’in sorunlarını toplumun gündemine taşımak için İdil’de, İdil’in sorunları ile ilgilenen bir STK kurulmalı. Bu derneğe bilgili, deneyimli, insanlar üye yapılmalı. Bu üyeler İdil’in sorunlarını dile getirirken baskın olacak, takip edecek, yetkili makamlara sorabilecek. Bunu yapabilecek İdil’liler var. Yeter ki ortaya çıksın, ben bu işi yaparım diyerek bir adım önde dursun. Bu girişim yapıldıktan sonra sorunları çözmek kolaylaşacak. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2022, 10:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
m.eminboz73200@gmail.com
[email protected] - 2 yıl Önce

İşte İdilimizin bibiyografisi.. Tebrikler Baran. Harika bir analiz..

SIRADAKİ HABER