Cevizin bereketine hem sincaplar hem köylüler sevindi

Bu sene cevizin bolluğundan mutlu olduklarını da ifade eden Cin, silkeleme işi yapanları uyararak, dikkatli olmalarını hatırlattı. 

Cevizin bereketine hem sincaplar hem köylüler sevindi

Beytüşşebap ilçesine bağlı Bilbes Köyü'nde 15 metreyi bulan ceviz ağaçlarında hasat başladı. Cevizin bolluğuna köylüler kadar sincaplar da sevindi! 

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Bilbes (Pınarbaşı) köyünde ceviz hasadı başladı. İlçeye 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve araçla yaklaşık 1 saat süren köy, boyları 15 metreyi geçen ceviz ağaçlarıyla meşhur. Ağaçların yüksekliğinden cevizlerin toplanması güçleşiyor. 

Kamyon kasasında sabahın erken saatinde yola çıkan yurttaşlar, düşme tehlikesine karşı yanlarında bulundurdukları halatlarla ağaçlara çıkıyor. Bir kısmı ağaçların tepesinde sallama işini yaparken, yere düşen cevizleri de başka bir ekip topluyor. Taze cevizler daha sonra evlerin damlarında kurutulmaya bırakılıyor. 

‘KIŞ MEVSİMİNDE MİFASİRE KIYMET GÖSTERGESİDİR’

Köylülerden 73 yaşındaki Nebi Cin, cevizin en büyük zahmetinin ağacın yüksekliği olduğunu belirterek, çok sayıda kişinin düşme sonucu yaralandığını söyledi. Köylerde bulunan cevizlerin ilçedekinden daha verimli ve daha iyi olduğunu söyleyen Cin, bir ceviz ağacından verim almak için 40 yıl boyunca büyüttüklerini ve cevizin kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Ceviz ağacını başka herhangi bir şeyle değişemeyeceklerini belirten Cin, “Ceviz sağlığa da çok iyi geliyor. Toplaması ve ağaçlarına bakım yapılması çok zahmetlidir. Kış mevsiminde misafirlerimiz geldiğinde misafire verdiğimiz değeri, kıymeti, önemi göstermek için onlara ceviz ikram ederiz” dedi.

Bu sene cevizin bolluğundan mutlu olduklarını da ifade eden Cin, silkeleme işi yapanları uyararak, dikkatli olmalarını hatırlattı. 

SİNCAP VE AĞAÇKAKANLAR DA MEMNUN!

Cevizlerin bolluğundan memnun olan köylülerin yanı sıra sincaplar ve ağaçkakanların (Darkoke) da bu sene ki coşkusu hemen hemen her ceviz ağacında kendini gösteriyor. Ceviz toplayan sincaplar bu sene bahçe sahipleri kadar mutlu. Köylülere göre bolluk olunca sincap ve darkokelerin sesleri de daha gür çıkıyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER