3 bin kişiye istihdam sağlayacak çinko izabe tesisi kasım ayında açılacak

3 bin kişiye istihdam sağlayacak çinko izabe tesisi kasım ayında açılacak

Siirt'te yapımında sona gelinen ve faaliyete girdiğinde 3 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek çinko izabe tesisinin kasım ayında açılacağı bildirildi.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, beraberinde Katar ve Mısırlı yatırımcılarla Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Türk-Katar ortaklığıyla kurulacak tesiste incelemede bulundu.

Fabrikadaki inşaat ve montaj çalışmalarıyla ilgili bilgi veren proje koordinatörü Yüksek Mühendis Emin Gültekin, fabrikadaki çalışmaların kasım başı itibarıyla deneme üretimi yapacak noktaya ulaşacağını bildirdi.

Fabrikanın temelinin 11 Ocak 2020'de atıldığını anımsatan Gültekin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve bazı teknik nedenlerle inşaat çalışmalarının geçen yılın ağustos ayında başlanabildiğini anlattı.

Aktay'ın destekleriyle bütün olumsuzluklara rağmen çalışmaların özveriyle sürdürüldüğünü belirten Gültekin, en az 2 yılda yapılabilecek çalışmaları bir yıla sığdırdıklarını kaydetti.

Yasin Aktay da Kovid-19'a rağmen fabrikayı 14 ayda bitirmiş olacaklarını söyledi.

Kasım başı itibarıyla deneme üretimleriyle açılışa hazır hale gelecek fabrikanın 3 bin kişiye de istihdam sağlayacağını bildiren Aktay, fabrikanın sadece meta üretmeyeceğini, Türkiye için daha önce olmayan yeni bir teknoloji ve bilgiyi de üretip milli servete dahil etmiş olacaklarını aktardı.

Türkiye'nin halihazır çinko ihtiyacının dışarıdan ithal edildiğini ve bunun 250 bin ton olduğuna değinen Aktay, bu tesisin ilk bazının çalışmasıyla, ihtiyacın 45 bin tonunun karşılanacağını bildirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER