50 bin Kürtçe atasözü 4 ciltte toplandı

50 bin Kürtçe atasözü 4 ciltte toplandı

Araştırmacı-yazar Mehmet Öncü’nün kaleme aldığı 4 ciltlik "Gotinên Pêşiyan (Kürtçe atasözleri)" kitabı Van'daki Sîtav Yayınevi tarafından yayımlandı. Toplam 4 bin 876 sayfadan oluşan 4 ciltlik kitapta, 50 bin Kürtçe atasözüne yer verildi. Kitapta, taşıdıkları anlamlara göre 235 ayrı ayrı başlık altında toplanan atasözlerinin açıklamaları da yer aldı. Yine, kitaptaki 2 bini aşkın atasözünün hikayeleri ve kaybolmaya yüz tutan birçok kelime de dikkati çekiyor.   

EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ANNESİ

Bugüne kadar 4’ü şiir ve 2’si roman olmak üzere toplam 24 eseri yayımlanan yazar Öncü, kitaptaki 50 bin atasözünden 30 binini kendisinin kayıt altına aldığını ve diğerlerini de farklı kaynaklardan topladığını aktardı. 1979 yılından bu yana Kürtçe atasözleri üzerine çalışma yaptığını aktaran Öncü, 1990'lı yıllarda yaşanan baskılar sırasında birçok çalışmasının kaybolduğunu kaydetti. O dönemlerde yapılan üst aramasında üzerinde 21 Kürtçe atasözünün çıktığını ve bundan kaynaklı günlerce gözaltında tutulduğunu belirten Öncü, baskılar sonrası çalışmalarını daha da yoğunlaştırdığını dile getirdi. Bu noktada en büyük destekçisinin annesi olduğunu ifade eden Öncü, bundan kaynaklı atasözleri kitabını annesine ithaf ettiğini kaydetti. 

KÜRTÇE'NİN ZENGİNLİĞİ

Atasözlerini toplarken bir yandan da anlamlarını araştırdığını belirten Öncü, “Bu çalışmayı hemen hemen her yerde yürüttüm. Teknik eksikler vardı, bu nedenle kağıtlar üzerinde not alarak başladım. Sonra kasetler kullanmaya başladım” dedi. 2009 yılında 7 bin atasözünün yer aldığı bir kitabının yayımlandığını paylaşan Öncü, Kürtçe’nin zenginliğine işaret ederek, "İmkanlar oluşması halinde bu zenginlikler tek tek ortaya çıkacak" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER