Şırnak'ta petrol aramalar sıklaşacak

Şırnak'ta petrol aramalar sıklaşacak

ŞEHİT ESMA ÇEVİK KUYUSUNDA GÜNDE 700 VARİL'

Şırnak'ta Şehit Esma Çevik kuyusunda günde yaklaşık 700 varil petrolle çok nitelikli 35 APİ gravite ile Türkiye Petrolleri'ne katkı sağlamaya devam ettiğine işaret eden Bilgin, Esma Çevik-2 ve Esma Çevik-3 kuyuları da planlamaya alındı, yakın dönemde bu bölgede bu kuyular da kazılacak. Şehit Yılmaz Özgenar kuyusunu ziyaret ettik, bu kuyunun tekrar üretime alınabilmesi için üzerine birtakım çalışmalar yapılacak dedi.

Başarının strateji ile geldiğini vurgulayan Bilgin, Türkiye'nin milli enerji ve maden politikasıyla çizili bir strateji, sahadaki uygulama süreç içerisinde yayarak, uygulayarak yapıyoruz. Cesaret aramada, cesaret üretimde, cesaret yeni sahalara gitmede, cesaret yeni teknolojileri kullanmakta, cesaret bütün bu sonuçları üreten bir sihirli kelime varsa, onun altını çizmek isterim ki; cesarettir diye konuştu.

SINIRDAKİ KUYULAR ÜRETİM SAHALARI OLACAK'

Sınırda yeni kuyuların da açılacağına değinen Bilgin, Sınırda yürüttüğümüz yeni çalışmalar var. Bu çalışmaların önemli kısmı Şırnak ili içerisinde kalan Şehit Esma Çevik, Atak ve Kasrık kuyusu. Üç kuyumuz var. Bunlar yepyeni alanlar ve keşifle sonuçlanmış kuyulardır. Bu kuyular, Türkiye Petrolleri'nin yeni üretim sahaları olacak. Yeni Esma Çevikler, yeni Ataklar ve yeni Kasrik kuyuları kazılacak. Kasrık-2-3, Şehit Esma Çevik 2-3-4, arkası da gelecek dedi.

'JEOLOJİK YAPIYI ESKİYE GÖRE DAHA İYİ TANIYORUZ'

Havadan gravite manyetik veri toplama çalışmaları yaptıklarını da hatırlatan Bilgin, şunları söyledi

Sonuçlar tabii ki tesadüfi değil. Havadan gravite manyetik çalışmaları yaptık. Bölgenin hem güvenlik şartları, hem jeolojik yapısı, topografyası jeofizik çalışmalarını yürütmek için çok elverişli değil. Dolayısıyla hiçbir jeolojik verimimizin olmadığı noktalarda havadan alçak irtifayla gravite manyetik veri toplama çalışmalarıyla beraber büyük bir veriye ulaşmış olduk. Bu çalışmalar aslında ortaya koyduğumuz başarı ve ortaya çıkan başarılar veriye dayanan, bilgiye dayanan, bilime dayanan yöntemlerin sonuçlarıdır. Şunu çok rahat söyleyebiliriz; bugün Türkiye'nin jeofizik yapısını, Güneydoğu Anadolu'nun jeofizik yapısı ve Türkiye'nin petrol bölgelerinin jeofizik yapısını eskiye göre daha iyi tanıyoruz.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2021, 18:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER