İltica edenlere neler soruluyor, nelere dikkat etmek lazım

İltica edenlere neler soruluyor, nelere dikkat etmek lazım

Almanya'da iltica eden, yada İltica başvurusunda bulunan kişilere, mahkeme sürecinde hangi sorular soruluyor. Nelere dikkat etmek lazım. 

Avrupa'ya son zamanlarda hızlı bir şekilde başlayan göç, insanların göçün şartlarını taşıyıp taşımadığını sorgulamadan yaptığı bir göçe dönüştüğü belirlendi. Sadece toplumsal cinsiyet mantığıyla göçü gerçekleştirdiği ortaya çıkınca essas zorluklar bu aşamdan sonra başlıyor. 

Almanya'ya Avrupa'ya göç ederek ulaşan insanlar iltica başvuru sürecinden sonra zorluklarla karşılaştıkları, iltica şartları taşımayan insanlar olarak yıllarca Almanya kapılarında kabul edilmek için yaşamaya devam ettikleri ortaya çıktı. 

İlticanın Tanımı

Bir kişi menşei ya da yaşadığı ülkesinde savaş ya da sahip olduğu değerler açısından dil, din, ırk, cinsiyet, sosyal gruba mensubiyet ve politik düşünce nedeniyle haksız yere siyasi kovuşturmaya uğramışsa, hala baskı zulüm, ayrımcılık, onur kırıcı, kanunsuz işlem ve ceza görüyorsa, haklı sebeplere dayalı zulme uğrayacağına dair korkuları varsa, temel hak ve hürriyetleri şiddetle ihlal edilmişse, yaşam, özgürlük ve can güvenliği tehdit, tehlike ve risk altındaysa; böyle bir kişi mağduriyetini somut bilgi ve belgelere göre belgelendirirse iltica etme hakkı bulunur ve kendi ülkesine geri gönderilemez.

Yapılan tanımla birlikte Almanya'ya ulaşmak için geçtiğin ülkelerde, ülke polisine yakalanmamak gerekir, yakalanırken parmak izi ile birlikte işleme tabii tutulmuşsanız, İltica süreciniz zora girer. İşlem iltica başvuru sürecinde görülür. Sizi o ülkeye geri gönderebilirler.

Ülkelerden geçerken hiç yakalanmamışsanız, bu sizin için iyi demektir. Almanya'ya ulaştıktan sonra polisine gidip başvuruda bulunuyorsunuz. İltica süreciniz başlıyor. Kamplara alınıyorsunuz. 6 ay gibi bir sürede İltica durumunuz olumlu yada olumsuz bir şekilde netlik kazanmış oluyor. 

Yol ifadeniz alınıyor. Yol ifadeniz de Almanya'ya nasıl geldiğiniz soruluyor. Tercüman aracılığıyla sorular soruluyor. 

Bir süre geçtikten sonra iltica sebebini açıklayacağın ikinci mülakata alınacaksın. Bu mülakatta iltica sebebini haklı gösteren belgeleri sunmanız gerekir. 

Mülakat, temel itibariyle iki soru üzerine oturmaktadır:
Soru 1 – Lütfen Almanya’ya geliş sebebinizi izah eder misiniz?
Soru 2 – Türkiye’ye geri dönerseniz başınıza ne geleceğini bekliyor ve düşünüyorsunuz?

Mağduriyetlerinizi anlatırken ben merkezli konuşunuz biz merkezli konuşmayınız. Önce genel fotoğrafı değil, kendinizi anlatmalısınız, genel fotoğrafı daha sonra anlatmanız uygundur. Örneğin, benim hakkımda siyasi kovuşturma açıldı, eğer ben kaçmasaydım beraber çalıştığım şu arkadaşımın başına gelen, benim de başıma gelirdi… gibi.
Aksi durum, genel fotoğrafı anlatıp örneğin, şu arkadaşıma şu oldu, ülkemde bunlar oluyordu gibi ifadeleri anlatıp raportörün size olacakları anlamasını beklemeyiniz, bu yanlış bir yöntemdir. Çünkü kendisiyle alakalı bir şey bulamamış çevreden bir şeyler araştırıp getirmiş imajı oluşturmuş oluyorsunuz.

“Almanya’ya niye geldiniz?” sorusuyla mülakatınız başlamış oluyor, ancak bu sorudan önce yol mülakatını detaylı bir şekilde tekrardan oluyorsunuz.

Mülakatınız bitikten sonra, ilticanızın kabul edilip edilmediğini açıklayan belge adresinize gelecektir. 

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2023, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER