Kategoriler

Lavanta ekimine geçti, elektrik faturasından kurtuldu

Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Küçükköy'de çiftçilik yapan Fahri Yıldız kendisine ait 15 dönüm arazide mısır ekimine alternatif olarak lavanta ekimine yönelince hem elektrik, gübre, tohum ve ilaç gibi girdi maliyetlerinden kurtuldu hem de gelirini büyük oranda artırdı.

Dicle Elektrik Verimli Tarım Hikayelerinin bu kez konusu Mezopotamya'nın bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Mardinli çiftçi Fahri Yıldız oldu. Artuklu ilçesine bağlı Küçükköy'de kendisine ait geniş arazilerde çiftçilik yapan Yıldız, mısır ekimine alternatif olarak lavanta ekimine yönelince hem elektrik, gübre, tohum ve ilaç gibi girdi maliyetlerinden kurtuldu hem de gelirlerini büyük oranda artırdı.

Fahri Yıldız, Türk Kızılay Toplum Merkezleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2018 yılında başlatılan 'Türk Kızılay Geçim Kaynağını Geliştirme Programı Tarımda İstihdam' Projesi kapsamında aldığı destekle kendisine ait 15 dönüm arazide lavanta yetiştiriciliği yapıyor. Lavanta tarımına beş dönümle başladığını belirten Yıldız, hemen hemen hiç masrafı olmadığını ve gelirinin de yüksek olduğunu gördükten sonra yıldan yıla lavanta ekim alanını artırdığını söyledi.

"Elektrik, gübre, tohum ve ilaç masrafı yok"

Daha önce mısır ekimi yaptığı dönemde çok fazla sulama gerektiği için suyu yer altından motorla çektiğini anlatan Yıldız, bunun da büyük bir enerji maliyeti oluşturduğunu ifade etti. Yıldız, lavantanın sulama ihtiyacının çok az olmasının yanı sıra gübre, ilaç ve tohum giderlerinin de olmadığını dile getirdi. Ekilen fidenin 15 yıl toprakta kaldığını vurgulayan Yıldız, ilk yıl fidenin gelişmesi için sadece 2 kez damlama yöntemiyle suladığını, onun dışında mevsimin çok kurak geçmemesi durumunda bitkinin suya ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Yüzde 80 kar marjı

Çiftçi Fahri Yıldız aromatik bir bitki olan lavantanın kozmetik, ilaç ve deterjan sektörlerinde kullanılan değerli bir hammadde kaynağı olduğuna dikkat çekerek, buğday ve mısıra göre yüzde 80 oranında daha iyi kar marjı olduğunu söyledi. Yıldız, "Mısır ve buğdayın aksine bu bitkinin hiçbir masrafı yok. Gübre ve ilaç istemiyor. Lavantayı tek sefer ektik ve bu 15 sene boyunca yerde kalacak. 5 dönümden yaklaşık 10 bine yakın demet lavantayı Ispartalı bir girişimciye sattım. Lavantanın kurutulmuş haliyle satılması durumunda karı yüzde 100 oluyor. Verimi ve karı iyi olduğu için her sene lavanta ektiğim dönüm miktarını artıracağım" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
45 Kez Görüntülendi.
Cizre Kaymakamlığı temizlik çalışmalarına başladı
ŞIRNAK
133 Kez Görüntülendi.
Şırnak'ta düzenlenen operasyonda 61kişi gözaltına alındı
ŞIRNAK
177 Kez Görüntülendi.
Paskalya bayramı coşkuyla kutlandı
ŞIRNAK
71 Kez Görüntülendi.
Şırnak Valisi Atay Cizre'de incelemede bulundu
ŞIRNAK
120 Kez Görüntülendi.
Sel sularına kapılan Kadın ve çocuğu vatandaşlar kurtardı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
318 Kez Görüntülendi.
Paskalya Bayramı hazırlıkları devam ediyor
SAĞLIK
241 Kez Görüntülendi.
İdil'e 2 Uzman doktor kadrosu açıldı
EĞİTİM
218 Kez Görüntülendi.
Köyceğiz Ortaokulu bilim fuarı düzenledi
SPOR
362 Kez Görüntülendi.
Süryani takımı İdil Spor'la maç yapıyor
ŞIRNAK
295 Kez Görüntülendi.
Meydana gelen kazada İki kişi yaralandı