Kumçatıda Susam hasadı başladı

Kumçatıda Susam hasadı başladı

Şırnak’ın Kumçatı bölgesinde çiftçiler, tescilli Dergul tahininin ana hammaddesi olan susamı, geleneksel imece usulüyle toplamaya başladı.

Bu yıl 5 bin dekar alanda ekilen susamdan 300 tonun üzerinde ürün elde edilmesi hedefleniyor.

Mayıs-haziran aylarında ikinci ürün olarak ekilen susam, eylül-ekim döneminde ailelerin ve komşuların katılımıyla orakla biçiliyor, demetler hâline getirilip güneşte yaklaşık iki hafta kurutuluyor. Ardından dövme işlemiyle tahine dönüştürülmek üzere hazırlanıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2023’te coğrafi işaretle tescillenen Dergul (Kumçatı) tahini, tarihi su değirmenlerinde üretiliyor. Talebin artması üzerine bölge çiftçileri bu yıl susam ekim alanını 5 bin dekara çıkardı. Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin de hasada katılarak üreticilere eşlik etti.

Sezgin, “Kumçatı’da mayıs-haziran döneminde ekilen susamın eylül-ekim aylarında hasadı yapılıyor. Bölgemizde tüm süreç geleneksel yöntemlerle yürütülüyor. Çiftçilerimiz aileleri ve komşularıyla birlikte imece usulüyle tarlalara giriyor. 2024 yılında 2 bin 500 dekarda 175 ton susam elde etmiştik. Coğrafi işaret alan Dergul tahini hem bölgede hem de ülke genelinde talep gördü. Bu yıl ekiliş alanımız 5 bin dekara ulaştı ve 300 tonun üzerinde ürün bekliyoruz” dedi.

Sezgin, tahin üretiminin kırsaldaki kadınlar ve aile ekonomisine katkısına da dikkat çekerek, “Artan talep, köylülerimize ticari değer kazandırıyor. Susamlar, güneşte kurutulduktan sonra dövülüp harmanlanıyor ve tahine dönüştürülüyor” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Selahattin Demir ise hasadın şenlik havasında geçtiğini belirterek, “Susam hasadı tamamen imece usulü ile yapılıyor. Akrabalarımız ve komşularımızla birlikte şarkı söyleyerek, piknik havasında orakla biçiyoruz. Biçerdöver veya başka bir makine kullanılmıyor. Kurutma, dövme ve taşta kavurma işlemleri ardından değirmende öğütülüyor” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2025, 22:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER