DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, “Beyaz Toros” ve “JİTEM” gibi ifadelerin yer aldığı tişörtlerin internet üzerinden satışa sunulmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren İrmez, söz konusu ürünlerin toplumsal barışı zedelediğini ve “provokatif” bir nitelik taşıdığını belirtti.
“Beyaz Toros” Döneminin Acıları Ticari Ürüne Dönüştürülüyor
Milletvekili İrmez, 1990’lı yıllarda yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, “Beyaz Toros” simgesinin bu dönemde kayıplar, faili meçhuller ve işkencelerle özdeşleştiğini hatırlattı.
İrmez, “Bu karanlık dönemin sembollerinin bugün ticari ürün haline getirilmesi, toplumsal hafızayı istismar etmek ve acıları yeniden canlandırmaktır.” ifadelerini kullandı.
Online Satış Sitelerinde “Beyaz Toros” Baskılı Ürünler Satılıyor
İrmez’in sunduğu soru önergesinde, “Beyaz Toros”, “JİTEM” ve “Kurt” ifadelerinin yer aldığı baskılı tişörtlerin bazı çevrim içi alışveriş sitelerinde satışa sunulduğu belirtildi. Milletvekili, Trendyol, Egebazaar ve Bahriyeli.net gibi platformlarda bu ürünlerin yer aldığını örnek göstererek, ilgili sitelere yönelik bir denetim yapılıp yapılmadığını sordu.