Köye geri dönüş yaparak kiliseyi yeniden inşaa ettiler

Köye geri dönüş yaparak kiliseyi yeniden inşaa ettiler

Yıllar önce Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan Keldaniler, geri dönmeye başladı. Dönüşlerle birlikte Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde bulunan Cevizağacı (Geznex) köyündeki yaklaşık 1800 yıllık Mor Yuhanon kilisesi, köy sakinlerinin imkânlarıyla yeniden inşa edilerek ibadete açıldı.

Süryaniler’in Katolik kısmını oluşturan Keldaniler, Geznex (Cevizağacı) köyünden 1990’lı yıllarda Avrupa ülkelerine göç ettikten yıllar sonra köylerine dönerek, tahrip edilmiş evlerini ve ibadet yerlerini yeniden inşa ettiler. 9 yıl boyunca tamamen kimsesiz kalan Geznex’te köy boşaltmalarından önce 65 olan hane sayısı günümüzde ise 17. Kış şartları çok sert olduğu için köyde üç hane kalıyorken yazın ise hane sayısı yirmiyi buluyor. Köy sakinleri üç yıl önceye kadar ibadetini yıkılan kilisenin yerine bir köy evinde devam ettiriyordu. Fransa’ya aynı köyden göç etmiş Keldani bir çiftin çocuklarından Çelebi Yaramış, köyde bulunan ve yaklaşık 1800 yıl önce yapıldığı tahmin edilen Mor Yuhanon Kilisesi’ni yeniden inşa ederek köy halkının ibadetine açtı.

1995 yılında can güvenlikleri olmadığı için köyünü terk etmek zorunda kaldıktan sonra 2004 yılında geri döndüğünü söyleyen Ersin Yaramış, “Köyümüzü elbette çok özlüyorduk. Köye Dönüş Projesi ile birlikte artık bizler de köyümüze döndük ve yıkılan evlerimizi inşa ettik. Köye döndükten uzun bir süre sonraya kadar da yıkılmış olan kilisemizi 2019 yılında bir köy sakinimiz olan Çelebi Yaramış’ın desteğiyle yeniden inşa ettik. Çok temiz ve huzurlu bir yaşantısı olan köyümüzde mutluyuz. Tanrı’nın evinde huzur içinde dua etmek çok güzel. Bölge halkın tarafından da kilisemizi inşa etmemiz gayet güzel karşılandı ve herkes gelip ziyaret ediyor. Bu da ayrıca güzel bir duygu” diye konuştu. 2003 yılında proje ile birlikte köylerine 5 aile ile birlikte dönen Şenol Yaramış ise 9. Köy’e şu açıklamayı yaptı;

“Köyümüzün Türkçe adı Cevizağacı ve adını köyde yüzlerce ceviz ağacı olmasından alıyor.Köyden çıktığımızda ben 8 yaşındaydım ve hafızamda kalan yüzlerce ceviz ağacından sayılı ağaç kalmıştı. Aynı şekilde evlerimiz harabeye dönmüştü. Evimizin ve kilisemizin taşları bile yerinde değildi döndüğümüzde. Biz Avrupa’dan döner dönmez ev inşaatlarına başladık. Köyümüzü onarmaya ve orada yaşamaya döndük. Yıllardır kaldığımız Belçika’da kışı, köyümüzde ise yazı geçiriyoruz. Çocuklarımızı da köye götürerek kendi kültür ve tarihimizi anlatıyoruz. Köyde iyi-kötü şeyler de yaşandı ve bunu sadece köydekiler değil tüm bölge halkı yaşadı. Bunları unutmaya ve geride bırakmaya çalıştık köye dönerek. Köyü terk etmek zorunda kalan aile sayısı 65 idi ama şu anda aile sayımız 250-300 arasını buldu.”

Yaramış, Beytüşşebap ve çevresinin kiliseye ilgi gösterdiğini, köye döndüklerinden bu yana bölge sakinlerinden kendilerini ziyaret edenler olduğunu ifade eden Yaramış, bu ziyaretlerin kendilerini mutlu ettiğini de sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükrü Külen İsviçre
Şükrü Külen İsviçre - 1 yıl Önce

Yaramış aile fertlerini tebrik eder başarılar dilerim, çok iyi ettiniz RAB sizleri muvaffak etsin, bundan iyi bir yatırım olmaz, çünkü ana toprağın hakkı ancak böyle ödenir, çok güzel ve namlı bir köy, umarım ikinci hamleniz daha çok ceviz ağacı dikimi olur!
Selamlar

SIRADAKİ HABER