Karaloğlu” Kardeşliğimizi ve Birliğimizi dahada güçlendireceğiz”

Karaloğlu” Kardeşliğimizi ve Birliğimizi dahada güçlendireceğiz”

Cizre ilçesinde düzenlenen “4. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu” ikinci gününde yoğun katılımla devam etti.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, programda yaptığı konuşmada Türkiye’nin çözüm süreciyle yeni bir eşiğe geldiğini belirterek, “Terörün gölgelediği yılları geride bırakarak kardeşliğimizi, birliğimizi daha da güçlendirmeye kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Kültür-Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un mesajlarının okunduğu sempozyuma, Başkan Mesud Barzani de olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Karaloğlu konuşmasının başında Barzani’ye hem Türkçe hem Kürtçe “hoş geldiniz” diyerek selam verdi.

“Melayê Cizîrî, bu toprakların irfan damarının en güçlü halkasıdır”

Karaloğlu, Melayê Cizîrî’nin sadece Kürt edebiyatının değil, tasavvuf geleneğinin de en önemli isimlerinden biri olduğunu vurguladı:

“Diyarbakır’dan Mardin’e, Hakkari’den İmadiye’ye uzanan geniş bir havzada ilmin kandillerini yakan medreselerin en parlak halkalarından biri Melayê Cizîrî’dir. Kürtçenin yanı sıra Arapça, Farsça ve Türkçe bilen, irfanını bölgenin manevi ikliminde tamamlayan büyük bir gönül ve ilim adamıdır.”

Melayê Cizîrî’den Yunus Emre’ye, Fakiyê Teyran’dan Halid-i Bağdadî’ye uzanan irfan geleneğinin “merhameti, muhabbeti ve birliği” anlattığını ifade eden Karaloğlu, tasavvuf geleneğinin bu coğrafyada farklı dilleri ve kültürleri aynı sofra etrafında buluşturan en büyük köprü olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2025, 18:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER