Cumhurbaşkanı Başdanışmanın'dan Meryem Ana Kilisesine ziyaret

Cumhurbaşkanı Başdanışmanın'dan Meryem Ana Kilisesine ziyaret

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Şırnak Üniversitesi Rektörü, İlçe Kaymakamı'nında aralarında olduğu bir heyet Meryem Anakilisesini ziyaret  etti. İdil Haber Köşe yazarı Lahdo Sağ, Seliba Tutuş, Musa pekiş, Pulus Togan kilisenin girişinde heyeti karşıladı.

Meryem Ana kilisesi nihayet kapılarını ziyaretlere açtı. İdil'in, Hristiyan aleminin, Süryani milletinin Tarih'i değerleri olan Meryem Ana Kilisesini, Timur Çeşmesi, Güneş Tapınağı'nın kapıları ziyaretlere kapalı olduğu için genelde gelen ziyaretçiler geri dönmek zorunda kalıyorlardı. Avrupa'dan İdil'e gelen heyet özelikle kilisenin kapılarının ziyaretlere açık olmasını  talep ederken, talepe deng bir dönemde Cumhurbaşkanı Baş danışmanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Şırnak üniversittesi Rektörü Prof, Dr. M.Emin Erkan, İlçe Kaymakamı Belediye Başkan V. Refik Özsoy, Doç. Dr. İbrahim Baz, AK Parti ilçe Başkanı Murat Ay'ın da aralarında olduğu bir heyet Meryem Ana Kilisesi, Timur Çeşmesini, Güneş Tapınağını ziyaret etti. Heyeti kilise kapısında Lahdo Sağ, Musa pekiş, Seliba Tutuş, Pulus Togan karşıladı. Kilesiyi ziyaret eden heyet daha sonra Timur çeşmesini, Güneş Tapınağını ziyaret etti. Lahdao Sağ, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi." Meryem Ana Kilisesi, Timur Çeşmesi, Güneş Tapınağı Süryani milletimizin tarihi ve inanç değerleridir. Aynı zamanda ilçemizin tarihi eserleridir. İnsanların vatandaşların tarihi değerleri ziyaret etmeleri için imkanlar sunulması gerekir. Kilisenin, Timur çeşmesinin kapıları açık olması gerekir. Tarihlerini bilen personelin çalışması gerekir. Güneş tapınağının restore edilmesi gerekir. Kilisenin etrafında inşaa edilecek yapılara dikkat edilmesi gerekir, görsel kirlilik yaratılacak şekilde inşaatların yapılmasına izin verilmemesi lazım. Bu taleplerimizi ilçe kaymakamına ve yetkililere dile getirdik. Bugün kilisemizi ziyeret eden heyeti karşıladık, tarihi değerlerimizi ziyaret ettik. Güzel bir ziyaret oldu. Devamı gelmesi için güzel bir alt yapının hazırlanması lazım." dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2022, 23:18
YORUM EKLE
YORUMLAR
Lahdo sağ
Lahdo sağ - 2 yıl Önce

KASIM’ME EWDE
Eskiler ne güzel söylemişler can çıkar huy çıkmaz diye, herkesin yaratılışı ve huyu ne ise o yaratılış üzerinde hareket eder, davranışlar sergiler. “Bir dağın oynandığını duyarsanız “ İnan'ın. Bir kişinin huyunun değiştiğini duyarsanız inanmayın. Çünkü fıtratı özü genetiği budur.

En üstün olarak yaratılan insan fıtratındaki cevherin gereği, hakkı hakkikatı ve mutlu olmanın yollarını ararken, bazen yanlış şeylerin kucağına düşer insanoğlu. Hakkikatmış gibi sarılıp kabul etmeye başlar o değerleri.

Eskiden Süryani değince saf ve halis şekliyle mahiyetindeki doğruluk, dürüstlük lekesiz bir fitri özeliği vardı. Şimdi o bitmiş yerine ahlaki değerlerle tanışmamış, yaşamanın kuralını öğrenmemiş ne emmeye ne gömmeye gelmeyen Ali’nin şapkasını Celil’e satan Süryanilerde oldu. Mabet yeri de olsa ego uğruna kullanan sözde lafta Süryani olarak geçinen, kilise mallarını bahçesi gibi kullanan, kilisenin ruhunu hapseden nefes almaz duruma getirenler hala vırr vırr ediyorlar.
ŞutlayIn.

Kasımo Avde
Kasımo Avde - 2 yıl Önce

Şimdi kafanı keseler, namusunu alsalar insan inancından taviz vermemeli. Dile getirdiğim süreçten süryaniler geçmiş olabillir. Tarihlerini hiç bilmem. Tarihi bir kenara bırakalım, Rberti, Yusufu, Samoyu biliyorum. Bugünkü tarihi dile getireceğim. Yusuf kilisenin, Timur çeşmesi tarafından giden kapısını kapatmış, tel örgü çekmiş. Şimdi o kilise orda iken yusu yoktu. Yusuf ev yaptı kileseye çekin düzen veriyor. Bu çok ayıp ve yanlış. Robert ev yapmış bir tane yapıyı kilisenin önüne dikmiş aşıkların buluşma yeri olmuş. Binanın üçüncü katı kiliseyi kapatıyor. Şimdi meseleye burda başlayalım, kiliseyi seviyorsanız, idili seviyorsanız bu yanlışları kaldırın. Sevimiyorsanız bozun. Bu sizin sorununuz, ama bizde idilde yaşayan insanlar olarak bu davranışınız zorumuza gidiyor. Damam eskiden ne olmuşsa olmuş ama bizim nesil yanlışları kabul etmiyor. Yoksa eskiden ollsa kiliseden bana ne denilecek ama ben müslümanım inan zoruma gidiyor. Bak dile getirdim. Hberde gördüm bir heyet gelmiş idile güzel bir girişim, inşallah katılımlı bir tabanla birlikte güzel bir örgütleme olur. Ama pek ümitli değilim, çünkü insanlar daha çok bireysel yaşamak istiyor ondan, birde hepsi avrupa gitmiş kimsenin umrunda değil.

Josef Kopar
Josef Kopar - 2 yıl Önce

Başta Karibom Lahdo Sag olmak üzere Avrupa'dan ona eşlik eden dostlara emeginiz için teşekkürler, iyiki varsiniz, Karibom Lahdo Sag seninle gurur duyuyorum, Idil ve Idil halki için elinden gelen çabayi gösteriyor, ilgileniyorsun, eline, emegine saglik ve Hazakh'ta bulunan dostlara gösterdikleri çaba ve emekleri için teşekkürler, başarilar dilerim, Idilhaber görevlilerine ve Idil kilisesini ziyarete gelenlere selamlarimi iletirim, katkiniz için teşekkürler, selamlar.

Şükrü Külen İsviçre
Şükrü Külen İsviçre - 2 yıl Önce

Tabiki yazarımızın buyurduğu gibi kilise ve tarihi mekanların ziyaretçilere açık tutulması gereklidir, çünkü bunlar bizim İdil'in derğerleridirler, MADDİ ve MANEVİ!
Avrupadan hazır olan abilerilerin talepleri her bir İdil'linin istek ve arzusudur, bizler diyasporada bu değerleri en iyi bir şekilde yaşatır hep hasret duyarız, ümidimiz orada da her bir bireyin kendi imkanları doğrultusunda bakmaları ve yaşatmakarıdır!
Tüm İdil halkına sıcak bir selam olsun.

kerim Toğan
kerim Toğan - 2 yıl Önce

kim derdi’ki bir.Gün 2 bin Yıllık.Tarihi. Meryemana kilisesini
2 bin Yıllık. Timur Çeşmesi dediğimiz akan suyu İdil halkını yaşatan,ve Çok eski Tarihlere dayanan, Güneş Tapınağını.
Makam sahibi.Cumhurbaşkanı başdanışmanı Sayın Dr Yakta Sarac, İdil kaymakamı muhterem Rafik Ozsoy ve beraberindeki heyetiyle,

Diyasporadan gelen İdil köşe yazarı. Lahdo Sağ ve beraberindeki arkadaşları’na yaptıkları ziyarette, ve gösterdikleri ilgiden dolayı.
Gurbette yaşayan İdil Süryani halkını sevindirdi. Şükranlarımızı iletiriz.

İnşaAllah İdil’i Surysniler’de Ana Toprağını, Yurdunu unutmasın sık sık ziyaret etme imkanları olsun. Seyahatler çoğalsın ki,
Eskiden var olan yüzbinlerce asma ağacının, kurumuş kökleri yeniden yeşersin. İdil’de yaşayanların tümü yüzü gülsün, tüm ilçe çevresine bereket getirsin.
Sevgiler selamlar.

kerim Toğan

Şükrü Timürtaş
Şükrü Timürtaş - 2 yıl Önce

Bu yazıyı okuduğumda içim ferahladı çünkü yurtdışında yaşayan İdil kökenli insanlarımızın visyon ve tercihidir. Ecdad topraklarını ziyaret etmek ve değerli mekanların kapıları açık ve misafirleri gülümseyerek karşılanması. Bunların olabilmesi için çaba harcayan ve ilgenen avrupada yaşayan değerli abilerimiz Köşe yazarımız Lahdo Sağ, Musa Pekiş, dengbej Pulus Togan ve Saliba Tutuş, a saygılarımı ve Teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bu konu ile ilgilenen idil'de yaşayan kardeş ve arkadaşlar selamlar sevgiler ve Teşekkürler. İdihaber heyetine ve İdil milletine selamlarımı ve sevgilerimi sunuyorum.
Şükrü Timürtaş
İsveç

Cemil Çiçek
Cemil Çiçek - 2 yıl Önce

Avrupa'dan yaşayanlar bilir. Avrupalılar kendi kültürlerine değerlerine sahip çıktıkları için Avrupalılar oldular. Kendi değerlerine kültürlerine sahip çıkmayanlar, ülkelerini, doğdukları toprakları bırakıp Avrupaya geldiler. Avrupa'da yaşıyorlar. Bu milletlerin en başında bizi ilgilendiren, hepimizin tanıdığı Süryaniler, Kürtler, Ezidiler var. Bunlar hala avrupa'da uyuşuk uyuşuk geziyorlar. Başlarına ne geleceklerini bilmiyorlar. Bide hala hepsinin memlekete köyleri, toprakları, dükkanları evleri duruyor. En çokta kaçan memeleketi boşaltan Ezidilerdir. Sonra süryanilerdir. Süryaniler bir nebze bizden daha iyidirler. Hoş görülüydüler, örgütlenebilirlerdir. Daha akılı davrana bilirlerdi. Mezopotamya onların memleketi, diclenin sesini dinleyen köyler, can sesini bıraktınız. Dönün yaşatın, insanlarla paylaşın, şarap yapın satın, avruapaya gelin rahatlayın. Süryanilerin içinde en işe yaramazları İdil'i süryanilerdir. Kimse onlar gibi hzılı boşaltmadı İdil'i ve hala en çok gayri menküleri İdilde bulunuyor. Gidin arazilerinize sahip çıkın, iş yeri açın, zaten dünya bir bütün oldu. Sınırlar kalktı sayılır.her yer aynı oldu. daha ne istiyorsunuz fılehe Hezexe, memleketinize bıraz bakın. İnanın habere sevindim. İdil haber önemli bir konuya değinmiş, cesareti artmış, bence başka konularada eğilmeli, nede olsa bölgenin sesi, bölgenin sesi olunca risk alacaksınız. Tebrikler İdil haber böyle olmaya devam et.

İbrahim Sağur
İbrahim Sağur - 2 yıl Önce

Bir halkın varlığını tarihi eserlerini ibadet yerlerinin yaşatılması , o halkın fedakar, cefakar insanların sayesinde olur.
Sayın Lahdo Sağ abemiz ve bereberindeki diğer abelerin öz vatani ziyaret etmekle , sayın Hazak Kaymakamı sayın Lahdo Sağ'ın sayesinde Avrupa'dan Hazak'a giden heyeti güler yüzle samimi olarak heyeti ziyaret etmesi Hazak halkını ve bütün Süryanileri sevindırip moral vermiştir.
Vaadlar lafta kalmamalı. Avrupa'da yaşıyan halkımiz maddi manevi yardimlarını esirgememeli.
Hazak'ta yaşıyan Süryani halkımiz Tarihi ve İbadet mekanlarının değerini bilmeliler.
Hazak Kilisesi ziyaretçilere kapalı kalması büyük bir kusurdur.
Hazak Kilisesi fermanda bile kapıları ziyaretçilere açık olmuştur.
Hazak'ta yaşıyan Süryani gençlerimiz ve vakif heyetine teşekürler.
Ayrıca İdil haber yazar ve yöneticilerine, İdil'de ikamet eden Türk, kürt, Arap (Mehalmi) halklarına saygılar selamlar.


SIRADAKİ HABER