Şırnak'ta ilk defa Kolon kanseri ameliyatı yapıldı

Şırnak'ta ilk defa Kolon kanseri ameliyatı yapıldı

Kızını ziyarete gelen Çorumlu hasta, Şırnak’ta kapalı kolon kanseri ameliyatı oldu.

2 ay önce Çorum’dan Şırnak’a öğretmen kızını ziyarete gelen Osman Kabalak (53) aniden rahatsızlanarak Şırnak Devlet Hastanesine kaldırıldı. Gastroenteroloji uzmanı tarafından yapılan tetkik ve çekilen MR ve endoskopinin ardından kolon kanseri olduğu anlaşıldı. Hastaya, rahatsızlığı hakkında gerekli bilgileri veren Uzman Doktor Enes Kurt, hasta Osman Kabalak’ı Genel Cerrahi doktorunu yönlendirdi.

" Özellikle kapalı ameliyat yapmak için başvurdu bize"

Çorum’dan Şırnak’a kızını ziyarete gelen 53 yaşındaki Osman Kabalak, ilk başlarda Şırnak’ta ameliyat olmakta tereddüt yaşadı. Ancak, Genel Cerrahi Uzmanı Opr.Dr. Emre Teke ve Opr.Dr. Değercan Yeşilyurt tarafından ameliyatın bura da yapılabileceği ve herhangi bir riskinin olmadığı aktarıldı. Şırnak’ta ameliyat olmaya karar veren Kabalak, ameliyattan 3 gün sonra taburcu edilecek.

Rektum kanseri (Kolon Kanseri) daha fazla uzmanlık gerektirdiğini ve ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Opr. Dr. Emre Teke, “Hastamıza rektum kanseri nedeniyle ameliyat yaptık. Rektum kanseri ameliyatla tedavi edilen bir hastalık. Bu ameliyatlar kapalı veya açık yapılabiliyor. Kapalı çok sık yapılmıyor. Laparoskopi cerrahi çünkü. Daha fazla uzmanlık gerektiren bir cerrahi alanı. Bu cerrahi yöntemle ilk defa biz yaptık. Laparoskopi low anterior rezeksiyon geçen işlemi yaptık hastamıza. Hastamız Çorum’dan geldi. Açık ameliyata karşı çok fazla ön yargısı vardı. Özellikle kapalı ameliyat yapmak için başvurdu bize. Bu ameliyatla da hastamızın bağırsağın en son rektumu çıkardık, daha sonra diğer kısım ile birleştirdik” dedi.

“Laparoskop cerrahi büyük deneyim gerektiriyor”

Laparoskop cerrahinin büyük deneyim gerektirdiğini ifade eden Opr.Dr.Teke, “En kısa zamanda da hastamızı taburcu edeceğiz. 2 -3 günlük bir sürede. Açık ameliyatta uzun süreler alıyor, çok fazla ileri enfeksiyonlar oluyor. O yüzden çok fazla tercih etmiyoruz artık. Ama laparoskop cerrahi büyük deneyim gerektirdiği için de çok sık yapılmıyordu. Bunu Şırnak’ta yaptığımız için çok mutluyuz hastamızda mutlu, inşallah hastamız daha da iyi olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER