Süryaniler bayramı coşkuyla kutluyorlar

Süryaniler bayramı coşkuyla kutluyorlar

Süryani halkının her yıl 25 Aralık’ta kutladığı Yaldo (Doğuş-Noel) Bayramı dünyanın birçok yerinde büyük bir coşku ile kutlandı.

Süryani Ortodokslar her yıl 25 Aralık’ta Yaldo (Doğuş-Noel) Bayramını kutlarlar.

Hıristiyan dünyasında yeni (Gregoryan) takvimi kullanan kiliselerin her yıl 25 Aralık’ta kutladığı Noel bayramı, Süryaniler için de büyük bir coşkuyla kutlanır.

Süryaniler, İsa Mesih’in doğuşunun kutlandığı bu bayrama, doğuş anlamına gelen “Yaldo” derler.

Hıristiyanlığı ve Mesih'i kabul eden ilk halk grubu olarak da bilinen Süryaniler, Yaldo Bayramı’nı kutlamadan önce kilisenin kabul ettiği takvim uyarınca 10 gün boyunca hiçbir hayvansal gıda tüketmeyerek oruç tutarlar.

Bayram sabahı ise tüm kiliselerde ayinler düzenlenir, mumlar yakılır, ilahiler okunur.

Ayin esnasında ruhaniler ve Şemmaslar (öğrenciler) kilisenin içinde ilahiler eşliğinde halkın arasından geçerek devre yaparlar. Halk da bu esnada zılgıtlar ve ilahiler eşliğinde coşkularını paylaşır.
İdil'li Süryaniler Yaldo Bayramını büyük bir coşkuyla kutlayarak güne başladılar. 
Haberli, Öğündük, Hedil, İdil Köyünde yaşayan Süryaniler, Kiliselerinde düzenledikleri ayinlerin ardında bayram kutlamalarına başladılar. 

İlçe merkezinde Siyasi parti temsilcileri ve halk Süryani hemşehirlerin bayramını kutlarken, komşu köylerde Mıdıh, Haberli köylerin bayramını kutlayarak bayram sevincine ortak oldular. 

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2023, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER