Kategoriler

Basak Kilisesi yıkılmayla karşı karşıya

İdil’de 1403 Yıllık Tarihi Kilise Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Basak Köyü’nde bulunan, Miladi 620 yılında inşa edilmiş 1403 yıllık tarihi kilise, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşıyor. Köylüler, yetkililere seslenerek “Tarihimize sahip çıkın” çağrısında bulundu.

Her karışı tarih kokan Basak Köyü, adeta unutulmuş bir açık hava müzesi konumunda. 5000 metrekarelik alan üzerine kurulu olan bu görkemli yapı; üç katlı mimarisi, dört dev burçla desteklenmiş duvarları ve elliye yakın odasıyla bölgenin en dikkat çekici tarihi eserlerinden biri.

Mimarisinde kavisli kapı ve pencereler, dönemin özel tuğlalarıyla örülmüş detaylar ve devasa kireç taşlarından yapılmış giriş kapıları dikkat çekiyor. Ancak zamanın yıpratıcı etkisi ve bakım eksikliği nedeniyle yapının üçte ikisi şimdiden yıkılmış durumda. Ayakta kalan bölümler ise her geçen gün biraz daha çöküyor.

Köy halkı, bu eşsiz mirasın korunması için acil restorasyon çalışması başlatılmasını talep ediyor

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BÖLGESEL
159 Kez Görüntülendi.
Silahlı çatışma 1 ölü 1 yaralı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
219 Kez Görüntülendi.
Basak Kilisesi haberi ses getirdi
SPOR
141 Kez Görüntülendi.
Gençlik İl Spor Müdürlüğü 15 Personel alacak
ŞIRNAK
182 Kez Görüntülendi.
Abdullah Öcalan’dan Mahmur Kampına mektup
ŞIRNAK
75 Kez Görüntülendi.
Basak Kilisesi yıkılmayla karşı karşıya
ŞIRNAK
79 Kez Görüntülendi.
Hutbenin konusu Sıla-ı Rahim oldu
SAĞLIK
137 Kez Görüntülendi.
Bakan Yardımcısı Aktaş Şırnak’ta
ŞIRNAK
343 Kez Görüntülendi.
Akraba arası kavga 2 ölü
ŞIRNAK
630 Kez Görüntülendi.
İdil’de Halk Bankası Şubesi açılıyor mu ?
SİYASET
94 Kez Görüntülendi.
Belediye Başkanı ihraç edildi