Kızıltepe ilçesinde vatandaşlar, bağlarında yetiştirdikleri organik üzümlerle, dedelerinden kalma yöntemleri kullanarak pekmez üretip satarak geçimlerini sağlıyor.
Dede yadigarı üzüm bağlarından organik pekmez ürettiklerini anlatan Harun Çınar, "Üzümü toplayıp burada bastırıp gördüğünüz gibi bu kazanlarda pişirip pekmez yapıyoruz. Yarısı satılıyor yarısı da mevsimlik olarak kendilerine kalıyor. Durumları iyi olmadığı için yarısını satıyorlar. Eşe dosta hediye olarak gönderiliyor. Yöresel hakiki üzüm pekmezimizdir" dedi.
Pekmez yapımının meşakkatli olduğunu aktaran Mehmet Çınar ise "Üzümlerimizi kesiyoruz, gelip burada basıyoruz. Ondan sonra kazanlarda kaynatıyoruz. Ondan sonra fırında pekmez yapıyoruz. Kış ihtiyacı ve hediyelik için biraz bırakıyoruz, kalanını da satarak geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.