İdil'in su sorunu ve çözüm önerileri

İdil'in su sorunu ve çözüm önerileri

İdil’in sorunları ve çözüm önerileri yazı dizisinin ikinci haftasında “Su sorunu ve çözümünü” 2. Sorun olarak gündeme alıyoruz. İdil’in su sorunu önemli bir sorun olarak ele alındığı gibi özelikle yaz aylarında kendini gündem de tutmayı başarıyor. İdil’e su cehennem deresinden geliyor. Su, motor gücüyle tepeye pompalanıyor. Tepeye çıkan su yer altında döşenen borularla dağıtım merkezine ulaşıyor. Su, tepeye motor gücüyle pompalandığı için müthiş bir elektrik tüketiliyor. Elektrik faturası bu sebepten dolayı yüksek geliyor. Belediye yüksek meblağı ödediği takdirde ister istemez geriliyor, parasızlıktan yatırım yapamıyor. Belediye elektrik faturasından şikayetçi. Bu sebepten dolayı Su sorunu iki aşamaya çıkıyor. Birinci aşama; suyun yaz aylarında vatandaşın kullanımında yetersiz kaldığı, ikinci sorun ise elektriğin yüksek faturası ödenince Belediyenin bütçesine dokunması mevzusu ortaya çıkıyor. Bu durumdan dolayı İlçede hem su sorunu, hem belediyenin elektrik faturası sorunu gündemde yerini alıyor.

Su Sorunu ve çözüm önerisi

Cehennem deresinde İdil’e gelen su 60 bin nüfusa yetecek derecede olduğu ifade ediliyor. İlçenin nüfusu 30 bin. Yani suyun ilçeye yetmesi gerekiyorken yetmediği görülüyor.Her ne hikmetse yaz aylarında İdil susuzluktan nerden bakılırsa kırılıyor. Kış aylarında ise İdil’in su sorunu olmadığı görülüyor. Kış aylarında İdil’e su yetiyor, yaz aylarında İdil’e su yetmiyor. Belediye bu durumu şu şekilde ifade ediyor. İdil’liler yaz aylarında bahçe işi yaptıklarında dolayı, yani bağ bahçe sulandığı için, ikinci durum ise İdil’in belki yüzde 30’u kaçak su şebekleri çektiği için, bir de su parası ödenmediği hesaba katılırsa bu üç sebepten dolayı suyun yaz ayında İdil’e yetmediği ifade ediliyor. Yüksek gelen belediyeye külfet olan elektrik faturasına ise açıklama yapılmıyor.

Çözüm önerisi

Vatandaşlar suyu kullanma bilincine ulaşması gerekir. Suyu ihtiyaca binaen kullanmayı öğrenmeleri bilmeleri gerekir. İdil’liler su parasını takip ederek ödemelerini yapmaları lazım. Kaçak su şebekesini katiyen kullanmamalı. Bu üç öneri su sorunu çözmez ama suyu doğru kullanmayı öğretir. Su sorununu en asgariye indirir. Bol bol kullanılabilecek su kaynağı bulunmalı, maliyeti düşük sistemle dağıtım merkezine ulaştırmalı.

İdil’in su sorunu çözümü ilgili açıklamada bulunan iş adamı Kamil Bozkurt, su sorununu çözebilecek öneriyi dile getirerek şu ifadeleri kullandı. “Firma olarak yıllarca İdil’de inşaat ve su işleri çalışmalarında bulunduk. İdil’in yaz aylarında su sorunu doruğa çıkıyor. Vatandaşlar çaresiz kalıyor.Yeni mahallenin bir kısmına yaz ayı boyunca su verilmediğini biliyorum. Vatandaşlar bu duruma çok tepkili. Suyun elektrik faturası da yüksek gelince belediye iki aşamada sıkıntıya girdiği görülüyor. Belediye hem vatandaşa karşı hem elektrik faturasına karşı çaresiz kalıyor.İlçe merkezine bağlı Köşklü mezrasında bulunan mezarlık üzerindeki mevkide biz firma olarak bu alanda yıllar önce sondaj çalışmasını yürüttük ve suyu bulduk. Saniye bazında su saniyede 14 litre su atıyor. Bu çok bol su demek. İdil’e dağıtılan su merkezine yakın olması da bir avantaj. Enerji olarak güneş panelleri kullandığın zaman su sorunu kesin çözümlenir diye düşünüyorum. Bu projemin maliyeti belediyenin Cehennem deresinde bulunan su motorlarına aylık olarak ödediği elektrik faturasının altında kalır. Bence hiç düşünmeden bu projeyi hayat geçirmeleri gerekir.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2022, 13:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet acet
Mehmet acet - 2 yıl Önce

84 yıldır ilce olmuş İdil ama sokakları hala camur tuz

Niyazi BİLGİN
Niyazi BİLGİN - 2 yıl Önce

Değiminiz ile sorunlar çözülecek ise,Belediye Aylık olarak ödediği meblağı Firmanıza yatırsın.

Beşir Ertaş
Beşir Ertaş - 2 yıl Önce

İdil için kim iyi güzel bir şeyler yapmaya çalışıyorsa Allah razı olsun onlardan Kamil beyin de araştırmaları ve çalışmalari çok yerinde buluyorum dikkate alınması gerekmektedir diye düşünüyorum

Botan hezex
Botan hezex - 2 yıl Önce

Idil ilce oldu olali herkes kendi cikarlari pesinde yapti bazi isleri obur taraftan kendi ne aldi götürdü bundan sonra kim idil icin iyi bisey yaparsa ta A……K…..Y….I…M

SIRADAKİ HABER