Batman Böğürtlen yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydetti

Batman böğürtleni Malezya, Katar, Dubai, Hong Kong ve Singapur’a da ihraç ediliyor.

Batman Böğürtlen yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydetti

**Petrol şehri Batman, artık gıda ürünleriyle adından söz ettiriyor. İki yıldır Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünde böğürtlen yetiştiren Fernas Gıda, böğürtlen hasadına başladı. Batman böğürtleni iç ve dış piyasada yerini aldı.

**Batman’ın markalaşan böğürtleninde bu yıl 110 ila 120 ton arasında hasat bekleniyor. Bu yıl Türkiye’deki tüm zincir marketlerdeki raflarda yerini alan Batman böğürtleni Malezya, Katar, Dubai, Hong Kong ve Singapur’a da ihraç ediliyor.

“6 TON BÖĞÜRTLEN İHRAÇ EDİLDİ”
Bölgenin en kaliteli böğürtleninin yetiştiği Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünde, bu yıl günlük 2 ila 5 ton arasında böğürtlen hasadı gerçekleşiyor. Fernas Gıda’nın yetiştirdiği böğürtlenler, bu yıl hasatla birlikte iç ve dış pazardaki yerini aldı. Türkiye’deki çoğu zincir marketlerde yerini alan Batman’ın markalaşan böğürtleni Malezya, Katar, Dubai, Hong Kong ve Singapur’a da ihracatı gerçekleşti. Dış piyasada bu yıl artan talebe dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve Fernas Gıda Soğuk Hava Deposu Genel Müdürü Harun Yeşilay: “Geçen yıla göre böğürtlenimizde hem verim hem de kalite arttı. Şu an iç piyasada ve dış piyasada hızla yayılıyoruz. 110 ila 120 ton arasında hasadı gerçekleşecek böğürtlenimizden şimdiye kadar 6 ton ihracatını gerçekleştirdik. Geçen yıla kıyasla talepte artış söz konusu. Geçen yıl ihracata 3 ton göndermiştik ama bu yıl daha önümüzde 1 ay olmasına rağmen 6 ton gönderdik. Bayram dolayısıyla sevkiyatlar şu an durdu ama bayram sonra satışlarımız tüm hızıyla devam edecek” dedi.

HASATTA VE PAKETLEMEDE
200 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünde yetişen ve Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Fernas Gıda’nın tesislerinde yer alan soğuk hava deposunda muhafaza edilen böğürtlenin hasat ve paketleme safhalarında toplamda 200 kişi çalışıyor. Hasattan sonra 2 gün süreyle böğürtlenleri soğuk hava deposunda muhafaza ettiklerini belirten Soğuk Hava Deposu Genel Müdürü Harun Yeşilay, şunları kaydetti: “Yunuslar köyünde ürünün yaz sıcaklarından etkilenmemesi için 04.00 ila 09.30 arasında hasadımız gerçekleşiyor. Günlük sadece böğürtlen hasadında çalışan işçi sayısı 90 ila 150 arasında değişiyor. 110 ila 120 ton arasında hasadını beklediğimiz böğürtlenin hasadı Ağustos sonuna kadar devam edecek. Böğürtlen hasadı sonrası ürünlerimizi Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan soğuk hava depomuzda muhafaza ediyoruz. Soğuk hava depomuzda böğürtlen paketlemesinde 50 genç kız çalışıyor. Böğürtlen hasadı ve satışı sürecinde toplamda 200 kişi bünyemizde hizmet veriyor.” (Reşat Yiğiz)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER