Mahsum Hoca'yı, İdil Lisesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzü, Büyük değerimizi kaybettik

Mahsum Hoca'yı, İdil Lisesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzü, Büyük değerimizi kaybettik

Mahsum Sönmeztürk hayatta veda ederek aramızdan ayrıldı.

Kimdi?

Cizre kökenli, İdil  nufüsüna kayıtlı olan Mahsum Sönmeztürk İdil'in eğitim camisinda, sosyal hayatında önemli bir isimdi. Yüzlerce öğrenciyi İdil'lisesinde mezun eden Sönmeztürk uzun yıllar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulunarak İdil'e hizmette bulundu. İlçe Milli Eğitim görevinde bulunduğu yıllarda yüzlerce lise mezununu vekil öğretmen yaparak lise mezunu öğrencilerin umudu oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürü görevinden 1992 de ayrılan Mahsum Sönmeztürk Balıkesire tayin isteyerek İdil'den ayrıldı. Balıkesir'de uzun yıllar Eğitim camiasında görevlerde bulunan Sönmeztürk emeki olduktan sonra İstanbul'a yerleşti. İstanbul'da sosyal hayatına devam eden Mahsum Hoca, İdil'le iletişimini son ana kadar koparmadan sürdürdü. Dönem dönem İdil'de yaşayan öğrencilerini arayarak İdil hakkında bilgi alan  Sönmeztürk, İdil'in sosyal hayatını, gelişimi hakkında bilgi alarak irtibatını kesmedi. Öğrencileri Mahsum Hocayı yanlız bırakmayarak; Bayramlarda,önemli günlerde, rahatsızlığından dolayı arayarak, hal hatırını sorarak, hasret giderirlerdi.  Hoca yaşamın son yılarında İdil'i mutlaka görmek isteğini dile getirirdi. Kızına İdil ismini veren Sönmeztürk İdil'e ne kadar sevdalı olduğunu gösteriyordu. Öğrencilik yılarımızda Sönmeztürk, sosyal hayatımızın fenomeniydi. Çok disiplinliydi. Öğrencilerin evde ders çalışıp çalışmadığını bile takip ederdi. Öğrencilerin en çok çekindiği, öğrencileri en çok takip eden öğretmendi. İdil onu çok sevdi, İdil'in eğitim alanında en büyük değeri idi. İdil'den ayrıldığı zaman insanlar gitmesini istemediğinden dolayı mani olmaya çalıştı. Ama o gitti. Muradı hasıl olmaması başka bir üzüntü. Ömrünün son yıllarında İdil'i görmedi.Mahsum Sönmeztürk hastalığı nedeniyle tedavi görerek hayatına devam ederken, bugün aniden rahatsızlanması üzerine ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan tüm müdehalere rağmen kurtarılmayarak hayata veda etti. Sönmeztürk'ün ani ölümü İdil'de derin bir üzüntüye neden oldu. Herkes çok üzüldü. Ailesi Mahsum Hocanın cenazesinin istanbul'da düzenlenecek cenaze törenin ardında toprağa verileceğini belirtti. İdil'de taziyesi kurulmayacak, öğrencileri olarak sosyal meday üzerinde, habere taziye dileklerinizi yazabilirsiniz, taziyemizi bu şekilde gerçekleştirelim.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2022, 10:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Lahdo sağ
Lahdo sağ - 2 yıl Önce

Cocukluk arkadaşımızdır . Annesi babasın aile dostumuz idiler. Fidan ile sayızsız anılarımız olmuştur , ilişkilerimizi telefonlaşarak , canlı tutarak hasret gideriyorduk . Aileden birini kaybetmiş gibi geldi bana . Geçmişte bütün ilişkileri Süryaniler le idi kalbi beyaz ve berrak tı . Lüzüntümüz tarifsiz . Başta kız kardeşleri Suzanne , Neriman ( kılle) ye baş sağlığı diliyorum . Nurlar içinde yatsın lahdo sağ

Hanna Karanfil
Hanna Karanfil - 2 yıl Önce

Masum hoca, bizim kuşaktan çok değerli bir arkadaşımızdı. Yanılmıyorsam İdil ortaokulu açılmadan ortaokula Cizrede devam etti. Bizden bir dönem önceydi. Rahmetlinin ortaokula devam etmesi elbette bize örnek oldu. Eğitim ve öğretimin yalnız ilkokuldan ibaret olduğu İdil'de ortaokul kapısını açanlardan biriydi. Biraz şans bizden yanaydı ki, ortaokul eğitimini İdil'de devam edebildik.
Masum Hocanın İdil'deki eğitim hizmetleri asla unutulmaz. Disiplini ve eğitimde İdil ilçesine verdiği büyük hizmetler o zamanki gençlere umut olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bütün o dönemin gençleri ve tanıyanları vefatına çok üzüntü yaşamaktadırlar. Böyle bir değeri erken sayılacak yaşta kaybetmek İdil halkı için büyük kayıptır.
Allah gani gani rahmet eylesin. Eğitimde verdiği hizmetler Ona ışık olsun. Bütün Ailesine ve İdil halkına başsağlığı diliyorum. Bizi het zaman bilgilendiren İdil Haber ve ekibine başarılarının devamını temenni ediyorum.

İbrahim Sağur
İbrahim Sağur - 2 yıl Önce

Allah rahmet eylesin.
Aile fertleri yakınlari ve sevenlerin başı sağolsun.

Mehmet Şükrü Aslan
Mehmet Şükrü Aslan - 2 yıl Önce

Değerli Mahsum SÖNMEZTÜRK Hocamıza Allah'tan rahmet kederli ailesine sabirlar dilerim Idil 'ın başı sağ olsun

Muzaffer AKÇAM
Muzaffer AKÇAM - 2 yıl Önce

Hepimiz üzerinde büyük emeği olan, fedakar, değerli hocamız Masum SÖNMEZTÜRK ‘e Allah’tan rahmet kederli ailesine baş sağlığı diliyorum mekanı cennet olsun

SELAHATTİN Oğrak
SELAHATTİN Oğrak - 2 yıl Önce

Ruhu şad mekanı cennet olsun ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum

Murat savrum
Murat savrum - 2 yıl Önce

Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun ailesine ve tüm yakınlarına sabırlar diliyorum

Raif Evsen
Raif Evsen - 2 yıl Önce

Muhsum hocama.Allahtan rahmet ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum

H ramazan sayik
H ramazan sayik @Raif Evsen - 2 yıl Önce

Mekani canet olsin


SIRADAKİ HABER