Süryaniler için şarap mevsimi başladı

Süryaniler için şarap mevsimi başladı

Süryaniler için üzümleri toplama zamanı geldi. Mardin ve çevresinde yaşayan yaklaşık 3 bin Süryani, arkeologların şarabın 2 bin 700 yıl önce icat edildiğini düşündüğü Mezopotamya topraklarında şarap geleneğini sürdürüyor.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında 700 bine yaklaşan Süryani nüfusu, şu anda toplam 15 bin kişiye düşmüş durumda. Büyükşehirlere ya da yurt dışına yaşanan göçe paralel olarak şarap üretme kültürü de unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış.

Fakat Yuhanna Aktaş gibi birçok Süryani girişimci Midyat'ta bu binlerce yıllık geleneğin kaybolmaması için yeniden şarap üretimine başlamış.

 2009'da atıldığı bu maceranın başlarında oldukça zorlanan Aktaş, şarabın Müslümanlıkta yasak olması nedeniyle çiftçilerin üzümlerini satın almakta ya da çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çekmiş, hatta faaliyeti nedeniyle ölüm tehditleri bile almış.

"Şarap satışları patladı"

Euronews’e konuşan Yuhanna Aktaş, şarap satışlarının özellikle pandemi sırasında yaşanan kapanmalarda hükümetin alkol satışını yasaklaması ile "patladığını" belirtiyor.

2002'den beri vergilerin üç kat arttığı alkollü içkilerin yine de "altın dönemini" yaşadığının altını çizen Aktaş, şu anda 110 bin şişe şarabı Türkiye geneline satıyor.

Aktaş bu durumun Süryaniler için de gerçekleşeceğine inanıyor. "Şarap yapımında üzümlerin ezilerek öldüğünü" söyleyen Aktaş, "Ama şarap yoluyla sonsuz yolculuklarına başlarlar" diyerek umudunu yitirmediğini kelimelere döküyor.

"Eski topraklara geri dönüş ertelendi"

Yurt dışındaki birçok Süryani aile ise yaklaşık 10 yıl önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde yaptığı toprakların bu ailelere iade edileceği açıklaması ile umutlandı.

Süryani Kültürü Derneği Başkanı Ayhan Gürkan ise "O dönem birçok Süryani Türkiye'deki evlerine dönmek için hazırlıklara başladı. Harap haldeki evlerini tamir ettiler, ama birçoğu topraklarına devlet ya da komşuları tarafından el konulduğunu gördü" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükrü Külen İsviçre
Şükrü Külen İsviçre - 2 yıl Önce

Selamlar İdil haber ekip ve okuyucularına!
Mezopotamya bölgesi cennet diyarıdır ve buna ençok da Süryanilerin emeği, teri ve kanı vardır, herbir karış toprağı altın değerinde harika bir doğa ( bunun kiymetini bilelim). Üzüm ve şarap burada asırlar boyu yaşam kaynağı olmuş besinler arasında yer alırlar bu ehemmiyeti korumak herbir Mezopotamya çocuğunun bir ilkesi olmalı, bunu herbir yaşatana; tebrik ve teşekkür bir borçtur, Aktaş ailelesine özel bir tevdi!
İdilimizde birçok değerli ve çeşitli üzümler üretiliyordu, gönül isterki bu böyle devam etsin ve burdan tüm halkımıza bunu tavsiye ederim, selamlarımla!

SIRADAKİ HABER