Meryem Ana Kilisesinin Papazı neden yok?

Meryem Ana Kilisesinin Papazı neden yok?

Süryani milletinin ve Hristayanlığın tarihinde önemli bir yere sahip olan, yerel tarihte değerlendirildeği zaman İdil'de Süryanilerin yaşadığı, hala İdil'de bulunan arazilerin yüzde yetmişine sahip olmaları, evleri, mezarlıkaları, kileseleri daha bir çok tarihi değerleri İdil'de mevcut olması kapsamında değerlendirildiğinde Meryem Anna Klisesiinde bir papazın olmaması dikkatlerden kaçmıyor.

İlçe merkezine bağlı Mıdıh, Haberli Süryani köylerinde papaz bulunurken, ilçe merkezinde bulunan Meryem Anna Kilisesinde papaz bulunmuyor. İlçe merkezinde 30 Süryani vatandaşın yaşadığı ifade edilirken, yaz aylarında avrupadan gelen Süryaniler dikkate alındığı zaman sayıları 100 geçerken, Hristiyanlık inanıcında önemli bir değere sahip olan Meryem Anna Kilisesinde papazın olmaması vatandaşlar tarafından yadırgandığı ifade edildi. Bayramlarda, cenaze törenlerinde vatandaşlar,Protokol üyeleri, üst düzey brokartlar kiliseyi ziyaret etiklerinde kilisede yetkililerin olmaması Süryani milleti adına bir eksiklik olarak değerlendirildiği belirtildi.

Kilisenin ilçe merkezinde aktif olan Meryem Ana Kilesesi vakfı'nın bu tip sorunlarla ilgilenmesini isteyen vatandaşlar kiliseye kısa sürede bir bakımın yapılmasını isterken bir papazın atanmasını beklediklerini ifade ettiler.

Kilesnin Tarihi

Tarihi M.S. 57. Seneye dayanan idil Meryem Ana Kilisesinin ilk isimi Mor Yuhan olarak geçmektedir. Bölgeye ilk gelen havarilerden Mor Yuhan ve Maria Magdalena gibi havarilerin bölgeye gelip Hristyanlığı müjdelemeleri ile Halk Hristyanlığı kabule geçtikten sonra bugünkü Meryem Ana Kilisesi Mor Yuhan ismi ile kuruluyor. Meryem Ana Kilisesi M.S. 57, yılda Antakya da bulunan ve Hıristiyanlığı kabul eden ilk kilise olarak bilinen Mor Petrus Kilisesinden sonra, Hıristiyanlığı kabul eden ikinci en eski kilise olarak bilinmektedir. Meryem Ana Kilisesi ismini ise 1710 da almıştır. 3 bölüm olarak yapılmasına karşın bugün 2 bölümü mevcut olup 1 bölümü gerek yıkımlar gerek tarihte yapılan savaşlardan veya doğa olaylarından dolayı yıkılmıştır

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükrü Külen İsviçre
Şükrü Külen İsviçre - 2 yıl Önce

Mor Hananya/Meryem ana kilisesinin tarihine dokunurken, Hristiyanlık adına ne denli değerli olduğu gayet açık bir şekilde görülmektedir, bu tarihi mekan bir kavim üretmiştir ki Azech halkı bugün bütün dünyada onbinlerce nufusu geçmekte ve çok önemli şahsiyetleri mevcut bu bulunmaktadır, tabiki şu an itibariyle kahinsiz oluşun üzüntüsünü yaşamaktadır herbir İdilli. Ümidimiz en kısa bir süreçte bu cennet vatanın onu bu güzellik ve değerlere getiren insanlarla bir kez daha canlanıp dolmasıdır ve bu olunca zaten haliyle bir tek kahinle yetinmeyecektir.
Tüm İdil halkını selamlarken İdil haber ekibine şükranlarımı iletirim!
(İdil bir cennettir ve bunun daha kiymetli etmeye LÜTFEN herbir İdilli buna katkıda bulunsun)

Nezir Konutgan
Nezir Konutgan - 2 yıl Önce

Bir zamanlar bir kaç papaza sahip olan ilçe şimdilerde kilise ayını yapacak papaz başka köylerden geliyor,Gönülleri,yürekleri hep azehte olan Avrupa daki halk özlem duyuyor,ama oralara yerleşmeyi düşünmüyor.idil haber editörü olmak üzere tüm çalışanlara sevgi ve selamlar olsun

SIRADAKİ HABER