Kozluca Köyünde "Tunç Çağı"na ait izlere rastlandı

Kozluca Köyünde  "Tunç Çağı"na ait izlere rastlandı

İlçe merkezine bağlı Kozluca köyü (Xaneke) yakınlarında üzerine insan ve hayvan figürleri kazınmış kaya parçaları bulundu. Bölgede inceleme yapan uzmanlar figürlerin Tunç Çağı'na ait olduğunu değerlendiriyor. Kaya parçaları, tarihi İpek Yolu'na çok yakın bir noktada bulunuyor. Kaya üzerine insan betimlemeleri  Deve ve At figürleri dikkat çekti. 

TRT Kûrdî kanalı için nergis belgeseli çekmek için  bölgede bulunan Yapımıcı/ Yönetmen Abdullah Öztürk  Xaneke köyünde bulunduğu sırada taşların varlığından haberdar olduğunu belirtti. Köyün Muhtarı Mahmut Demir ile birlikte taşların bulunduğu yerleşkeye gittiklerini, taşları görür görmez taşların tarihi olduğunu hemen anlaşıldığını açıkladı.

Yapımcı/yönetmen Abdullah Öztürk, TRT Kûrdî kanalı için nergis belgeseli çekmek üzere bölgede araştırma yaparken figürleri nasıl bulduklarını şöyle anlattı: 
Şırnak’ın nergis çiçeği meşhurdur. Yol kenarında çocuklar yoldan geçenlere bu çiçekleri sattıklarını öğrendim. Kozluca öğretmenlerini aradım konuştum. Onlar da her sabah öğrencilerinin kendilerine nergis çiçeklerini getirdiklerini söylediler. Bunun için, biz ekip olarak nergis belgeseli çekmek üzere bölgeye geldik. Kozluca muhtarı mahmut beyi bulduk. Muhtarla araziyi gezdik. Buğday tarlalarının içine doğru giderken, aracımız arıza yaptı. Köyden bir traktör istedi muhtar. Araç Serqahni'ye götürüldü. Muhtara dedim biraz gezelim hem fotoğraf çekeriz. Yarım saat yürüdük. Bir kaç pınarın yanından geçtik. Bölgedeki suların çok güzel olduğunu söyledi.  Hayatımda böyle güzel bir su içtiğimi hatırlamıyorum. Sonra muhtar dedi, burada taşların üzerinde resimler var. Baktım dikkatimi çekti fotoğraflarını çektim, İstanbul Üniversitesinden Doç.Dr.  Erkan Konyar'la paylaştım.  Erkan hoca, “bunların erken tunç çağına ait figürler olduğunu ve bunların bir iletişim ifadeleri’ olduğunu söyledi. Daha sonra bunları Mardin Müze Müdürlüğüne yolladım. Uzmanlar geldi ve tespitlerini yaptılar. TRT Haber, incelemelerin ardında uzmanlarla canlı bağlantı yapıldı. Muhtar'dan öğrendiğim bilgilere göre,  bölgeye Arapça, sulak yer anlamına gelen Cirrahê deniliyor.  Bölgenin eski bir yerleşim yeri ve tarihi ipek yolunun geçiş güzergahı olduğunu düşünüyorum. Bölgede pınarlar eskiden daha çok akardı ki Xanikê'nin alt taraflarında su değirmenleri var. Ayrıca bölgenin sulak olması nedeniyle, bir çok kuş çeşidi de var. Buradan bir Göbeklitepe çıkar mı? Bilemeyiz. Ama ekim ayında arkeologlar tarafından yapılacak yüzey taramasıyla başka arkeolojik buluntular çıkabilir.”

https://twitter.com/trthabercanli/status/1376802682166448128

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2021, 21:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Deniz
Mehmet Deniz - 3 yıl Önce

Mezopotamya uygarlığın ve ilk şnsanların yerleşkesi. Birgün 100 binlerce öncesi de konuşulacak.

Şükrü Külen
Şükrü Külen - 3 yıl Önce

Mehmet Deniz beylerin buyurduğu gibi, Mezopotamya da her bir taş bir tarih ve efsanedir, ümidimiz, en azından bizim halklar tarafından bu değerlerin bilinci ve aşkı olmasıdır!
Tüm Mezopotamya halkını büyük bir sevgiyle selamlıyorum.

Çep Çuyi
Çep Çuyi - 3 yıl Önce

yöremizde bulunan tarihi yerleri belgelemek lazım. Hangi köylerde höyük var, kilise var, kale var, yada yerleşim alanıdır. Belirtmek lazım. Abdullaha çalışmasından dolayı teşekkür ederim.

SIRADAKİ HABER