Kırejo Kahvesi, İkiz lokantası, Acun Aile Çay Bahçesi 1 Haziranda açılıyor

Salgın sırasında yurt dışında olan 75 bin kişinin Türkiye’ye getirildiğini aktaran Erdoğan, “126 farklı devletten 75 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik” diye konuştu.

Kırejo Kahvesi, İkiz lokantası, Acun Aile Çay Bahçesi 1 Haziranda açılıyor

Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle yapıldı. Erdoğan toplantıya İstanbul’daki Huber Köşkü’nden katıldı.

4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, korona virüsü (Covid-19) salgınına yönelik uygulanan tedbirler nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayanlar olduğunu söyledi.

‘SOSYAL DESTEK GRUPLARI 6 MİLYONDAN FAZLA TALEBE YANIT VERDİ’

Bu kapsamda yardımlar yapıldığını belirten Erdoğan, “Devletin tüm imkanlarını bu vatandaşlarımızın hizmetine sunarak zor zamanda yanlarında olduğunu gösterdik. Önümüzdeki dönemde de vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi. Erdoğan, Vefa Sosyal Destek Gruplarının toplam 6 milyon 240 binin üzerinde talebe yanıt verdiğini aktardı.

Salgın sırasında yurt dışında olan 75 bin kişinin Türkiye’ye getirildiğini aktaran Erdoğan, “126 farklı devletten 75 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik” diye konuştu.

‘SEYAHAT YASAĞI 1 HAZİRAN’DA KALKACAK’

Yeni kararları açıklamayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu hafta itibariyle aldığımız yeni kararlar şunlardır: Şehirler arası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Gelişmeleri takip ederek olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibariyle normal mesaiye başlayacaklar. Kreşler ve gündüz bakımevlerinin tamamı da buna uygun şekilde 1 Haziran’da açılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca değerlendirilecek.

’65 YAŞ ÜSTÜNÜN SOKAĞA ÇIKMA SINIRLAMASI DEVAM EDECEK’

“Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını bir müddet daha sürdürmekte fayda görüyoruz. 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek. Esnaf ve zanaatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında bulunabilecektir. Şu üç kavram çok önemli: Maske, mesafe ve temizlik. 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz ve 0-18 yaş grubunun tamamı çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak. Yani ikili sistem yok bunu teke indiriyoruz.”

‘SPOR SALONU, PLAJ, ÇAY BAHÇELERİ AÇILIYOR’

“1 Haziran tarihi itibariyle restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır. Sadece kendi müşterilerine hizmet turizm tesislerinin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre hem kapsamı hem saati ayrıca değerlendireceğiz.

Plajlar, milli parklar, bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri 1 Haziran’da onlar da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran’dan, hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır. Spor tesisleriyle içlerindeki tesisler gece 24.00’e kadar hizmet verebilecektir.”

‘AÇIK HAVA KONSERLERİ SAAT 24.00’LE SINIRLI OLMAK ÜZERE BAŞLAYABİLECEK’

“Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır. Sürücü kursları ve benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet verebilecektir. Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran’dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecektir. Yani bağlı oldukları kurumların onların kendi iç şartlarını belirleyecektir. Açık havada oturma yeri olan yerlerdeki konserler, yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecektir. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır.

Aldığımız kararların ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yeni normal düzeninde yine bu üç kavramı söylüyorum: Maske, mesafe ve temizlik. Bu hususları aman ihmal etmeyelim. Muhakkak maske ile dolaşalım, muhakkak fiziki mesafeye dikkat edelim, muhakkak temizliğe dikkat edelim. Ki bunlar bizim üç vazgeçilmezimizdir.”

Kaynak: Erdoğan: 1 Haziran'da restoran, kafe ve pastaneler hizmet vermeye başlayacak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER