Kategoriler

Mardin ovası fırat suyuyla buluşuyor

Mardin Ovası'nı Fırat'ın suyuyla buluşturacak çalışmalar hızla sürerken, yıl sonuna kadar 5 bin dekar tarım arazisinin sulanması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı'nın tamamlanmasının ardından inşası süren depolama tesisi ve ana kanal üzerindeki şebeke çalışmaları hız kazandı.

Fiziki gerçekleşmenin 80'e ulaştığı depolama ve sulama inşaatlarının tamamlanmasıyla 1 milyon dekarı aşkın tarım arazisi peyderpey Fırat Nehri'nin suyu ile sulanacak. Böylece bölgede yılda 2-3 ürün yetiştirilebilecek, çiftçinin geliri artacak. Proje 100 bini aşkın kişiye iş imkanı sağlayacak.

"Bu çalışma bittikten sonra tarım arazileri suyla buluşmuş olacak"

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 221 kilometre uzunluğundaki yapay nehrin tamamlandığını, bereketli toprakların suyla buluşması için diğer çalışmaların da hızla sürdürüldüğünü söyledi.

Suyun depolanacağı alanın yapımı için çalışmaların devam ettiğini belirten Demirtaş, "Mardin depolama alanı 10 bin dekarlık alana sahip. Bunun yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Bu depolama alanı bittikten sonra Allah kısmet ederse 835 bin dekarlık alan çok rahat bir şekilde sulanabilecek. Bunun yanı sıra şebeke ile sulanabilecek olan kanal çalışmaları da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu çalışma da bittikten sonra tarım arazileri suyla buluşmuş olacak." dedi.

"Hem üretim hem de istihdam alanında artış meydana gelecek"

Demirtaş, projenin şimdiden Mardin'e hayırlı olmasını dileyerek, " Türkiye'nin en uzun kanalı. Süveyş kanalından bile çok daha uzun. Panama kanalının da 3 katı büyüklüğünde. Ülke ekonomisine 233 milyon lira civarında gelir sağlamış olacağız. Çok muhteşem bir proje." diye konuştu.

Bereketli toprakların suyla buluşmasından yer altı sularının da önemli derecede etkileneceğini dile getiren Demirtaş, "Yer altından su çekilmeyeceği için bir kere mevcut olan suyu muhafaza edeceğiz. Yapmış olduğumuz Mardin depolama alanı da hem sulamayı sağlayacak hem de yer altındaki su miktarını artırmayı sağlayacak. Topraktaki nem oranı artınca verimlilik de artacak. İnşallah hem üretim artışı olacak hem de istihdam alanında artış meydana gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Cemal Nas 3 Yıl Önce

Hayırlı olsun inşAllah

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
50 Kez Görüntülendi.
Cizre Kaymakamlığı temizlik çalışmalarına başladı
ŞIRNAK
145 Kez Görüntülendi.
Şırnak'ta düzenlenen operasyonda 61kişi gözaltına alındı
ŞIRNAK
192 Kez Görüntülendi.
Paskalya bayramı coşkuyla kutlandı
ŞIRNAK
78 Kez Görüntülendi.
Şırnak Valisi Atay Cizre'de incelemede bulundu
ŞIRNAK
128 Kez Görüntülendi.
Sel sularına kapılan Kadın ve çocuğu vatandaşlar kurtardı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
322 Kez Görüntülendi.
Paskalya Bayramı hazırlıkları devam ediyor
SAĞLIK
245 Kez Görüntülendi.
İdil'e 2 Uzman doktor kadrosu açıldı
EĞİTİM
223 Kez Görüntülendi.
Köyceğiz Ortaokulu bilim fuarı düzenledi
SPOR
369 Kez Görüntülendi.
Süryani takımı İdil Spor'la maç yapıyor
ŞIRNAK
298 Kez Görüntülendi.
Meydana gelen kazada İki kişi yaralandı