Vizyontele İdil...Ferhan Kaplan

İdil'in an itibariyle toplumunda, öne çıkan insanları ve eski mekanları var. İdil'in geçmişiniden izler taşıdığı için bu mekanlar ve insanlar bir önem daha kazanıyorlar. Varlıkları ile İdil'e değer katıyorlar. İdil'in geçmişini bu mekanlarda ve insanlarda ararız. Geçmişi hatırlarız,özlem duyarız, hasret gideririz, gülümseriz. İdil Medya İletişimde ne durumdaydı bu yazımızda kaleme alırken.. Basın noktasında İdil'e hizmetlerde bulunan Ferhan Kaplanı'da yazdık....Çok insan var..bir kişiyi seçtik.. Bakalım Vizyontele İdil'imizin toplumdaki varlığı neydi, yazıda okuyalım ve öğrenelim.

--------------------------------

Toplum olarak idil'de bir araya gelen insanlar, komşu ilçelerle, köylerle, batı illerle iletişim kurmaya çalışarak, büyük çaba gösteriyorlardı. Günün koşullarında,imkanlar dahilinde, gündemi takip edip sıcak gelişmeleri öğrenme gayrettini gösterip, merak içindeydiler. Teknoloji ürünlerini hayatlarında kullanmaya çalışırlarken ürünlerle diyaloglar kurarken ilginç görüntüler veriyorlardı. Dönemin imkanlarını kullanarak sağladıkları iletişim, günün koşularında kayda değerdi. Çıktıları ise ne kadar çaba harcadığımızı gösteriyordu. Harcadığımız imkanlara bir bakalım...

Karalar Beldesinden ilçe merkezine Meşe odunları taşıyan Tamis marka kamyonlar vardı. Bu kamyonlar aynı zamanda Midyat'tan, İdil'e yolcu taşıyarak ulaşım sağlamaya öncülük ediyorlardı. Şoförler günün koşularında acemi olduklarından dolayı olacaklar ki sürekli trafik kazası geçiriyorlardı. Trafik kazasında çok ölü ve yaralı oluyorlardı. Sağlık ocağının bahçesinde, yaralıları yere seriyorlardı, doktor yoktu...bekliyorlardı. İnsanlar çaresiz olanları izliyorardı... Araç kullanımında acemi olanlar, kamyon devrilmesini engellemeyen insanlarımız çaresizliğini kamyonun arkasına yazdığı yazıya yansımışlardı. "Ne kahrı çekilir, ne vaz geçillir." Bu cümle ile insanlarımızın teknolojiyi kullanırken yaptığı mücadeleyi, anlatan tarafını ne güzel bir cümle ile bulmuşlardı....

İlçe merkezinden, Mardin'e, istanbul'a Başaran firmasına ait otobüsler yolcu taşıyorlardı. Gündemi merak eden idil'liler, ilçede yazılı basın olmayınca, çareyi sözlü diyaloga başvurarak öğrenmeye çalışıyordu. Vatandaş, otobüs muavinine soruyordu. "Selim Soydan, Hülya Koçyiğit evlendiler mi?" muavin dönüşte söylerim... Diyerek, öğrendikten sonra paylaşabileceğinin işaretini veriyordu. 

Kurulan jenaretörden idil'e 3 saat elektrik verilebiliyordu. İdil'de sinema, buzdolabı, radyo, televizyon sayıları yok denecek olmasına rağmen... elektrik enerjisi ile çalışıyordu. Elektrik kesintisi olunca Jenaretör çalıştırıcısı Abut Bilen'e küfür ediliyordu. Sistemi bilmediğimizden dolayı Abut ağabeyi mesul görüyorduk. Jenartörden sonra Lahdo Sineması kuruldu. İlçe'de yazlık ve kışlık sinema mekanları vardı. Bu mekanlarda filmler izlenirdi. 

Sinemeda izlediğimiz filmlerden dünyayı görür ve tanırdık. İstanbul'u, Avrupa ülkelerini, çıplak kadınları, giyim kuşamı,hitap etmeyi, dövüşmeyi, sarılmayı, aşkı izlediğimiz filmlerden öğrenirdik. Çarşıda, sokakta gördüğümüz güzel kadını Arzu Okay güzelliğini ölçü tutarak bakardık, hayal kurardık. Aşk antremanlarına bu bilgilerle başlardık....

İdil'in ilk muhabiri Niyazi Bilgin olduğu ifade edillir. Hurriyet gazetesi ve TRT İdil muhabiri olan Niyazi ağabey ilçemizden meydana gelen gelişmeleri Hürriyet Gazetesine gönderirdi. İdil'e ilgili haberler gazetede yer alırdı.

Ferhan Kaplan İdil'de bir çok ilki gerçekleştirerek büyük hizmetlerde bulundu. İlçe merkezinde İlk kırtasiyeyi açarak, okul araç gereçlerini alma fırsatını  öğrenci alemine sundu. Günlük gazeteleri bir hafta sonra getirerek, İdil'lilerle buluşturuyordu. İdil'liler gazeteye dokunabilliyordu, okuyabiliyordu. Günlük gazetelere, bir süre sonra iki günde bir bulma imkanına kavuşyordu insanlar. İlerleyen zamanlarda günlük gazeteyi sabah saat sekizde alabilliyorduk. Bir çok gelişmeyi günlük gazetelerden öğrene biliyorduk... Dünyadan haberdar olabilliyorduk....

1980'dan sonra İdil vizyontelle alanında daha hızlı gelişmeler yaşanıyordu. Ulusal basında muhabir sayısı artıyordu. Yerel basın hizmete başlıyordu. Güneydoğunun sesi, İdil Haber gazetesi haftalık basılarak idil'de dağıtıma giriyordu. Web sitesi olarak İdil Haber, İdil Gazetesi, Hezex Com siteleri yayın hayatına devam ediyordu. Sosyal Medya'da Denge Hezex, İdil Sevdalılar, Tori Tv daha bir çok kişisel sosyal medya hesapları yayın hayatında idil'le ilgilli gelişmeleri paylaşarak dünya insanına İdil bilgileri aktarabiliyorlardı... 

Mecit Çevrim Marmara İletişim'den mezun olduktan sonra kayıtlara okulu gazeteci olarak geçiyordu. Belli bir süre ulusal basında çalışarak gazetecilik hayatına devam etti. Abdulselam Güleç, Emin Özmen, Emin Bozkuş, Lahdo Sağ, Fikret Saka, Abdurrahman Baran idil Haber'de köşe yazarlığı yaparak idil'in soyal ve ekonomik gündemine ışık tutarak yazmaya başladı...Yazmaya devam ediyorlar...

12 İdil'li yazar, bir çok eser yayınlayarak yazma noktasında önemli adımlar attı. Yazarların bir çok eserlerinde İdil ve kültürü geçmekte, çoğrafyası anlatılmakta... İdil iletişim alanında kendi yağında kavurularak sosyal hayatına devam ediyor.

---------------------------

Ferhan Kaplan

İdil'de doğdu...Sosyal hayatına İdil'de belli bir süreye kadar devam etti. Eğitimine İdil'de başladı. İlkokulu,Ortaokulu,Lise'yi İdil'de okudu. Çalışkan bir gençti. Öğrenci iken ticari hayatına da başladı. 1979 yıllında İdil'in ilk kırtasiyesini açarak büyük hizmette bulundu. Öğrenciler defterleri, kitapları, kalemlerin çeşitlerini görebiliyordu, çeşitlerine dokunabilliyordu. Lise birincisi olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyet Bölümünü kazandı.Okudu..

DHA, Hurriyet,Sabah gazetelerinin muhabiri oldu. Günlük gazeteleri İdil'e getirdi. CHP'den Belediye Başkan adayı oldu. İki dönem Eski Şırnak Milletvekilli Hasip Kaplan'ın sekterliğini yaparak büyük hizmetlerde bulundu. Çalışkan, başarlı ve bilgiliydi. İdil'e önemli bir alanda öncü olarak önemli hizmetlerde bulundu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Niyazi Bilgin
Niyazi Bilgin - 1 yıl Önce

Abdurrahman BARAN bey.İDİL hakkındaki sizin ve Lahdo SAĞ’ın yazılarınızı zevk ile takip ediyorum.Yüreğize,ellerinize sağlık.Kutluyor başarılarınızın devamını Sağlık ile diliyorum.(İDİL Hürriyet gazetesi muhabirliği ile birlikte İDİL TRT Muhabirliği görevini de ifa ediyordum.)Saygı ile.Niyazi BİLGİN Emekli Tarım Teknikeri.MERSİN.

Ali AYGÜL
Ali AYGÜL @Niyazi Bilgin - 1 yıl Önce

Abdurrahman Baran zor koşullarda çok önemli bir kamu görevini yıllardır sürdürmektesiniz. Emeğinize gücünüze sağlık. Fırsat buldukça İdil Haber'i zevkle, severek okuyorum. Ferhan Kaplan'ın çalışmaları da beni çok mutlu etti. İdil Ortaokulu'unun 1967 - 1970 yıllarındaki ilk öğrencilerinden iki kişi (Hasip Kaplan ve Selim Sadak) milletvekili pek çoğu da kamuda, özel sektörde doktor, öğretmen, yönetici, bürokrat, insanı vb. olmuştu. Ferhat Yalçın'ın Lise birinciliği, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olması, milletvekili sekreterliği, gazeteciliği takdire değer. İdil Haber son derece önemli çalışmalar yaptığı için tebrik ve takdir ediyorum. Ferhat Yalçın'ı da başarılar diliyorum.

m.eminboz73200@gmail.com
[email protected] - 1 yıl Önce

Lirik, dramatik, yalın, sade ve İdil'in mütevazi insanının kalbine inebilen bu özet yazınız için çok teşekkürler Abdurrahman Baran..

Mehmet Emin Özmen
Mehmet Emin Özmen - 1 yıl Önce

Yazıya ufak bir dokunuş yapmak gerekirse şu bilgiyi paylaşabilirim. İdil'de ilk kitap kırtasiye dükkanını açan kişi Ferhan Kaplan değil, amcası Ubeydullah Kaplan'dır. Yanılmıyorsam Ubeydullah Kaplan öğretmen iken siyasi nedenlerle görevinden atılmıştı. Bu nedenle kitap kırtasiye dükkanını açtı. Sonra dükkan Ferhan Kaplan' a geçti.

semir
semir - 1 yıl Önce

neden yorum yapamiyorum

Hayrettin
Hayrettin - 1 yıl Önce

Çok sağ olun. Zor spas.