Derbi maçının tadını bozdunuz!

Derbi maçının tadını bozdunuz!

Şırnak Amatör liginde mücadele eden İdil’in iki takımı İdil 1937 Spor, Öz İdil Spor’un derbi maçı vardı. İdil’iler haftalar önce bu maça kilitlenmişlerdi. İdil spor tarihinde ilk defa bir şampiyon çıkaracaktı. İdil’liler şampiyonluk anına tanıklık edecekti. Maça ilgi bayağı fazlaydı. 3 bin taraftar tribündeydi. İlçe Kaymakamı Refik Özsoy, İlçe Emniyet Müdürü Ali Pehlivan, AK Parti ilçe Başkanı Murat Ay, kurum amirleri, idil’iler, yurt dışından Almanya, İsveç, İsviçre’de yaşayan İdil’iler sosyal medya üzerinde maçı takip ediyorlardı. Cuma günü ilçe Kaymakamı kulüp başkanıyla görüşerek pazarı günü oynanacak maçın önemli olduğunu ve sağ duyulu davranılmasını istedi. Bu kadar ilgiyle takip edilen maç, saatinde başladı. Futbolcular, saha içinde 5 dakikada bir futbolun dışında didişerek maçı kaynatmaya başladılar. Maçın ilk yarısını kavga ederek tamamladılar. Her iki takımın yöneticileri, teknik adamları oyuncalarına sakin olun demediler. Oyuncularda futbol oyunundan çok kavga edeceklerini gösterdiler. Futbolcular sahada yaptığı kavgadan dolayı maç tatil edildi. Halk bu karardan sonra takımlara isyan etti. Kaymakam iki takımın yöneticisine, tepkilerini yüzlerine söyledi ve stattan ayrıldı.

 Ramazan ayına rağmen sahaya gelen 3000 taraftarının şampiyonluk anını yaşama hevesleri kursağında kaldı. Futbolcular seyircilerden utanmadı, adeta maçı tatil ettirin talimatları yerine getirdiler. Antrenörler, kavgada futbolcularla yarışıyorlardı. Sonuç istedikleri gibi oldu. Maç tatil edildi. Durumun bu olacağını bilseydik maça gelmezdik diyenlerin sayısı binleri geçti. Sahada bulunan taraftarlardan hiç mi utanmadınız, birlikte şampiyonluğu kutlasaydık daha güzel olmazımıydı diyenleri sayısı da binleri buluyordu. Ama kulüpler derbi maçlarının ağırlığını kaldıracak kadar spor kültürüne sahip değillerdi. Bu ağırlığı kaldırmadılar. Sporu Ali Cengiz oyunuyla yönetmeye çalışıyorlar. İşi üç kağıtlığa vurarak kısa yol yaptılar. Kavgayla işi kapatmaya çalıştılar. Kazanamayacakları maçı başka sebepler yaratarak örtme gayretin içine girdiler. Ama bunu unutmayın insanlar yöneticilikte, futbol oynamakta her şeyin artık farkında ve bilincindedirler. Sadece bu anı yaşamayı kaldıramadılar. Siz bu işin bilincinde değilsiniz. Olsaydınız bu maça suikast yapmazdınız. Savunma olarak ta söyleyebilirsiniz, önce onlar küfür etti, suç öbür takımın demelerinize hiç kimse inanmayacak. Bu sebepleri dinlemek istemiyoruz, çünkü şampiyonluğu yaşama anı kaybettik. Saha içindeki, tribündeki, yöneticilerin, futbolcuların davranışlarına, küfürlerine vatandaşlar şahit. Sizin açıklamalarınızdan öğrenecek değiller. Bunu unutmayın. İdil’ilerin maç izleme hevesini öldürdünüz. Size çok kızgınız. Yorumlara bakın, gelen mesajlara bakın, kavganın nedeni kimsenin umurunda değil. Neden çünkü kavga tezgahtı.  Olması gerekirdi. Oldu. Halkın maç hevesini geri getirebilirimsiniz. Bu anı tekrar yaşatabilirmisiniz. Hayır. Buna değer miydi? Hayır. Siz bu davranışınızla halka heveslenmeyin, sevinmeyin, biz istediğimiz kadar sevineceksiniz. İstediğimiz kadar maç izleyeceksiniz, İpiniz bizim elimizde, sevinmeleriniz kumandadaki düğmede, istediğimiz zaman düğmeye basarız diyorsunuz.Biz durumu böyle görüyoruz. Yanılıyorsunuz. Halk size inanıyordu, güveniyordu, bunun değerini bilmediniz. Yazık. Size altın tepside verilen fırsatı adam akılı kullanmadınız. Tarumar etiniz. Güven kalmadı. Futbola olan ilgimizde başkalaştı. Amacınızda buydu. Başardınız.

Hakem maçın atmosferine yeterli değildi. Daha olgun davranarak maçı bitirebilirdi. Soyunma odasın kulüp başkanları ile yapılacak görüşme ardında, saha içindeki yöneticileri tribüne gönderirdi maçın tansiyonu düşecekti. İkinci yarıya rahat başlaya bilirdi. Başaramadı.Derbi bir gömlek hakeme bol geldi.

 Futbol’da bu durumların olması normal, ama biz toplum olarak, spor kültürümüz gelişmediği için bu durum bize acayip geldi. Şaşırdık. Bu duruma hazır değildik. Duygusal davranıyoruz. Aslında kötü bir şey olmadı. İlk defa şampiyonluk anını yaşayacaktık. Anı İngiliz kültürü tarzıyla yaşamak isterdik. Araya şiddet girince keyfimiz bozuldu rüyamızı kaybettik. Aslında yaşananlar futbolda yaşanan olağan durumlar, kompetilerden maçlar yarım saat geç başlayabiliyor. Futbolcular dakikalarca yerde kalabiliyor. Benzeri hareketlerin daha ağırını futbol sahalarında görmek mümkün. Biz hazır olmadığımız için bu davranış bize ağır geldi. Kaldıramadık. Yoksa işi profesyonel olarak kullanılırsa heyecan dorukta yaşanır. Bir hafta sonra tarafsız sahada oynanacak maç daha da önemli hale geldi. Yalnız bu tarihi anda, şampiyonluk anını kaybettiğimiz için herkes size sinir oldu. Bu maçın hakkı İdil’de binlerce seyircinin önünde şampiyonluğu kutlamaktı. Buda nasip olmadı. Kaldı bir sonraki haftaya. İnşallah yine kavga olmaz, İdil şampiyon olur. İyi olan takım kazansın. Şampiyonluk anı yaşamadıysak, sporda unutmayacağımız bir anı yaşadık. Bunun içinde büyük emekler sarf edildi. Acı. Güzeldi. Zaman önemli, bir daha olmazsa iyi olurdu.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2022, 21:18
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nevzet
Nevzet - 2 yıl Önce

Huzuru bozan herkimse ALLAH BELLASINI VERSIN INSILLAH.

doğru söz
doğru söz - 2 yıl Önce

KIZ KAREÇ HATUN OLMAZ NE BEKLİYORDUNUZ ASLA AKILLANMAYACAKLAR BAZEN KABULLENMEK GEREK İŞİ BİLSELER BÖLE OLMAZDI BİDE SPORCU DİYORUZ NE ALAKA ÖNCE AHLAKK

SIRADAKİ HABER