Gundikê Melî halkı 300 yıllık geleneği yaşatıyor

Gundikê Melî halkı 300 yıllık geleneği yaşatıyor

Gundikê Melî (Balveren) beldesi sakinleri, geçen yıl pandemi nedeniyle ara verilen toplu mezarlık ziyareti ve hayır yemeği sofrasında buluştu. Şehir dışında yaşayan bir çok kişi de bu 300 yıllık geleneğe katılmak üzere beldeye geldi.

Gundikê Melî beldesinin insanları yıllardır Ekim ayının ilk Perşembe günü düzenlenen yemekli etkinlik için bir araya geliyor.

Sabahın erken saatlerinde yapılan hazırlıkların ardından yöre halkı kadın, çocuk, yaşlı hep birlikte Cudi Dağı’na bakan Mele Derwêş Mezarlığı’nı ve yanındaki köy mezarlığını ziyaret eder. Önce ölülerin ruhuna dua edilir, bu esnada aş pişer ve ardından birlikte kurulan sofralara oturup hayır için yapılan yemekler yenir.

Gundikê Melî’liler, artık dini bir törenden çok toplumsal bir etkinliğe dönüşen bu 300 yıllık gelenek hakkında Rûdaw’a konuştu:

Ahmed Gundikî: Bu çok eski bir gelenek. Eskiden köy halkı buraya gelir, okur ve ziyarete digip dua ederdi. O zamanlar herkes buradaydı. Şimdi öyle değil. Artık toplumsal bir buluşma haline gelmiş.

Sarya Sîdar: Kendimi bildim bileli buraya gelip bu ziyafete katılırız.

Fuat Yıldız: Yılda bir gün buraya geliriz. Yemeklerimizi yer, dualarımızı ederiz.

Gulê Tunç: Bir piknik gibidir. Ama ölüler için dualar da edilir. Hem dini hem de sosyal bir etkinlik. Herşeyi ile çok güzel.

Fatma Sanrı: Dua ederiz, yemeklerimizi yeriz. Ölülerin kabrini ziyaret ederiz, bir araya geliriz.

Geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle belde halkı bu etkinliği gerçekleştirmedi. Bu yıl düzenlenen etkinliğe de yine koronavirüs nedeniyle şehir dışında yaşayan çok kişi katılamadı.

Gundikê Melî Belediyesi Eşbaşkanı Musa Sîdar, “Atalarımız kurbanlarını burada keserdi. Eskiden et pişer, üzüm, armut ve diğer meyveler yenirdi. Şimdi zamanla sofra da değişti” dedi.

Bölge halkı bu geleneği “Mezarlık Ziyareti” diye adlandırıyor. Tam üç asırıdır süren gelenek kapsamında önce birlikte dua edip, sonra yüzlerce kişi aynı sofrada hayır için hazırlanan yemeği paylaşır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER