PEZEVENK SOSYAL MEDYA

    İnsanlık tarihi, sayısız buluşlar ve icatlar yapılarak bu güne gelmiştir.Teknolojinin son yüzyılda böyle hızlı gelişmenin en önemli unsuru şüphesiz 1950 yıllarında geliştiren bilgisayarlarla olmuştur.Bilgisayarlar üzerinde yapılan büyük uğraşlar sonucunda bu günkü internetin temeli sayabileceğimiz iki bilgisayarın birbirine  mesaj  atmasıyla iletişim alanında ve diğer bir çok alanda çığır sayılabilecek adımlar atılmış oldu.Bu inanılmaz iletişim gelişimi,ağ denen farklı istasyonlar arasında anlık iletileri sağlayan  icadın sayesinde bu güne geldi.
     İnternetin icadiyle insanlık tarihine hiç görülmemiş kolaylıklar ve yeni şeyler girmeye başladı .Var olan  ağlar üzerinden büyük  uğraşlar verilerek geliştirme sonucunda 1991 yılında bu gün evlerde ve hayatın yer alanında kullandığımız internet hayatımıza girmiş oldu.

      İnternetin insanlık ve dünya tarihinde sonsuz faydaları olduğu kesin.Ama benim bahsedeceğim konu ise iletişim boyutu ve bu iletişim boyutun hayatımıza koyduğu olumsuzluklar olacaktır:
      İnternetin hayatımıza girmesiyle dünya küçük bir köy haline geldi.
     Dünyanin diğer ucunda olan biriyle anlık konuşabilme imkanın yanında resimler ,videolar gönderme imkanı sağlandı.Bu da daha önce icat edilen ve sadece ses ile  iletişimi sağlayan  telefonlardan  daha keyifli hale geldi.Ve akılı telefonların oluşmasıyla çok kolay bir iletişim çağı başladı.Artık her evde bir değil, beş,on telefon var olmaya başladı.Ailedeki birey sayısına göre bu değişebiliyor.
     Sadece evlerde veya şehirlerde değil, bir çölde bile rahatlıkla dünyadaki her gelişmesinden haberdar olmak ve telefonda   kayıtlı olan herkesle  iletişim kurmak olumlu ve çok güzel bir şey.Hatta birazdan bahsedeceğim sosyal medya platformlarıyla numarası  olmadığı herhangi bir kişiyle de rahatlıkla iletişim haline geçilebilir.

   İnternetin gelişmesiyle sosyal medya  platformları gün gittikçe artı:
    E-posta,facebook,Twitter,instegram,skype, scap ,Whatsapp ve  Tiktok gibi sosyal medya platformları  akılı telefonlarla amacının dışında kullanılmaya başlandı.Hele sosyal  medya dediğimiz bu platformda fake(sahte kullanıcı adı) kullanabilmesiyle  maalesef sosyal medya daha çok ahlak dışı şeyler için aracı oldu. Bu da toplumların kadim ahlakı ve sosyal yaşantıları için çok tehlikeli ve zararlı bir boyuta ulaştı.
   Sözde sosyalleşmeyi amaçlanan bu sosyal medya platformları zamanla insanların içinde var olan  ahlaksızlığını apaçık etmeye başladı.Daha önemlisi olan ise böyle ahlaksızlıkları yapanların bunun çok olağan bir şeymiş gibi topluma empoze etmeye çalışması oldu.

    Facebook üzerinde kurulan ahlak dışı gruplar ve sayfaların dışında diğer normal gruplar ve sayfalar ise tam bir ahlaksızlık mecrası olmuş bulunmaktadır.
    Neden mi?
    Gruplarda veya sayfalarda bulunan  insanlar birbirine sayfada çok ahlaklı insan gibi konuşurken,evin arka bahçesi dediğim özelde, yani mesaj yerinde ahlaksızlığın daniskasini yapıyorlar.Ayni şekilde diğer sosyal medya platformlarında aynı şeyler yapılmaktadır.
Örneğin Twitter,İnstegram vb. sosyal medya platformlarda kurulan özel gruplar ahlaksızlığın mecrası olarak devam etmektedir.
    Son zamanlar panel denen gizli odalarda toplanan insanlar deyim yerindeyse her haltı  yiyorlar.Birbirine her türlü pis videoları atıyorlar ,hatta kendi mahrem yerlerinin  videolarını ve fotoğraflarını çok normal bir şeymiş gibi birbirine gönderme cüretini gösteriyor.

    Sosyal medya platformlarıyla ,insan ilişkileri ,aşk ve sevgi gibi hayatın vazgeçilmez eylemlerinde de çok farklı değişmeler oluşmaya başladı.Ve aşk denen kutsal şey için yeni terimler ortaya çıktı.Bu sosyal medya platformlarında insanların gömlek gibi sevgili değiştirmesi "sanal aşk" denen bir terim çıkmış ki aşkın kutsal ruhuna düpedüz bir ihanettir.Böyle aşk yaşayanların amaçları günlük ilişkiler yaşamaktır,bu da ne dinimize ne de toplum ahlakımıza uymaktadır.
    Sosyal medya platformlarına yeni giren insanların kandırılması kaçınılmaz bir şey.Çünkü bu alemlerde evli bekar,bekar evli rolünü çok iyi oynayabildiği gibi,sosyal açıdan da insanlar kendilerini çok farklı bir şekilde tanıtabiliyor.
    Örneğin,maddi durumu hiç olmayan biri kendini çok itibarlı ve zengin gösterebilirken,makam ,mevkini de çok farklı gösterebiliyor.Bu da sosyal medya ilişkilerinin ne kadar tehlikeli ve yanlış olduğunun kanıtıdır.

     Fake hesapların kullanabilmesi ve yüz yüze konuşmada ki gibi çekingenlerin,kaygıların olmaması nedeniyle her türlü ahlaksızlığın yapabildiği bu sosyal medya platformlarında özelde konuşma ve fake hesaplar kaldırılmasa toplum gittikçe yozlaşacak gibi.Onun için herkesin sosyal medyayı kullanırken bin düşünüp bir konuşması lazım.Zaten son zamanlarda çocuk ve diğer teccavüzların artmasının tek sebebi sosyal medya yobazlığı olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.

    Bu saydığımız sosyal medya platformlarında canlı yayın rezaleti ise ahlaksızlığın bir başka boyutu.Yakın tarihte ün kazanan Tiktok ise en ahlaksız platform.Sosyal medyada canlı yayın açıp para kazanmak ekleyince ahlaksızlık bir başka boyutta taşındı.Özelikle İnstegram ve Tiktok'ta böyle bir imkanın oluşması gençleri yanlış adımlar atmaya daha meyilli hale getirdi.Bunların dışında kendi hesaplarında beğeni uğruna bel altı paylaşımlar ve ahlak seviyesi sıfır diyebileceğimiz videoların paylaşılması ahlaksızlığın normal görülmesi yedi,sekiz yaşlara kadar düştü.Bu da çok tehlikeli bir kuşağın geleceğin habercisidir.

    Herkesin çocukları var, sosyal medya kullandırırken çok kaygılı ve dikkatli olmalı ebeveynler.
   "Ders çalışıyorum" diyerek arkadaşına veya sevgilisine mesaj atan ve gece boyunca ellerinde telefonu düşürmeyen çocukları sanmayın ders çalıyorlar. 
   "Her evde bir şeytan vardır"sözü bu sosyal medya dönemi için çok haklı bir söz.
   Bu ahlaksızlığın önüne geçmek için fake hesaplar ve özel konuşmalar bu sosyal medya kurucuları tarafından kapatılması veya ebeveynlerin çocuklarını kontrol edebilme özelliği verilmesi çok elzem bir şeydir.
  Sanırım Facebook böyle bir özellik geliştirdi.Ama hangi ebeveynler bunu biliyor veya uyguluyor orası şüpheli. 
    Sonuç olarak çocuklarımızın hesaplarını kontrol etmek lazım veya sosyal medyayı ahlaklı ve dürüst bir şekilde kullanmaları için bir uzmandan destek almalı diye düşünüyorum.

Koçer BOTAN

YORUM EKLE