Lahdo Sağ İdil’de

Lahdo Sağ İdil’de

Lahdo Sağ, idil’de doğmuş, büyümüş, yaşamış, şimdi Almanya’da yaşayan bir hemşerimiz. İdil Haber gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Kısa süreliği ne’de olsa İdil’e bir ziyaret gerçekleştirdi. İdil’le olan özlemini giderdi.

İdil’in, Lahdo Sağ’da önemli bir yeri ve önemi var. Almanya’da yaşamasına rağmen İdille olan iletişimini hiç kesmedi. İdilli insanlarla iletişim halinde oldu. İdil haber’de, İdile ilgili önemli yazılar yazdı. İdile futbolun ne şartlarda geldiğini, dönemin toplumuna, belediye başkanlarının nasıl hizmet etiklerini, âşıkların idilin hangi kuytu yerlerinde bir araya geldiklerini, Niyazi Abe’nin o dönemlerde nasıl modayı takip etiğini, İdilin hükümet kadınlarından; kadınlardan Perihan Teyzenin Adil oğlunu nasıl kaymakam yapabileceğini her defasında dile getirmesini, Besna teyzenin salavat getirmesini, vb. bir çok yaşanmış anıyı kalemiyle günümüze taşıyarak gençleri bilgilendirdi. Kendisi her ne kadar Almanya’da yaşasa da, idil için önemli bir değerdir. İdil’den uzaklaşmadı. Kalbi hep idildeydi, Beyarları geziyordu, saklana iniyordu, Melke bekçinin evinin önünde geçiyordu, darıcık sokaklardan yürüyordu. Timur çeşmesinden su içiyordu. Meryem Ana kilisesine bakıyordu, tehdit eden yapıları görüyordu. Üzülüyordu. Bağları geziyordu. Biraz rahatlıyordu. Çarşı merkezine çıkıyordu. Kerim ustayı, Kirive Samoyu, Haci Ebuzeyti, Ezhedi, Osman Ağa’yı, Rızko Hemşoyu, hepsiyle yaşamış gibi tek tek anıları yazıyordu. İnsanlar hem geçmişi hatırlıyordu, hem gençler yaşamışları öğreniyordu. Süryanilerin önemli şahsiyetlerinden olan Lahdo Sağ, Toplumsal birçok olaya vakıf olduğu gibi, tarihte bir çok yaşanmış olaylarda bilgi sahibiydi. Türkiye’yi seviyor, İdil aşığı bir hemşerimiz. Uzak^ta olmasına rağmen İdile olan sevgisinden dolayı, yürüttüğü çalışma sayesinde Meryem Ana, Mor Şemun isimlerini cadde ve sokağa verilmesine öncülük etti. Avrupa’da yaşayan Süryanilerin ülkeye daha hoş görüyle bakmasını sağladı. Avrupa’da yaşayan Süryaniler idile daha bir sempatiyle bakmasına vesile oldu. Kafileler halinde idili ziyaret ettiler. Lahdo idile arazi gözüyle bakmıyor. Arazi alma derdinde değil, gönülden idile sevdalı, din ayrımı yapmadan tüm İdillileri seven biri, hoşgörü yaklaşımı kendisini daha da sevecen hale getirirken, idil içinde güzel projeler üretmesine neden oluyor. İdile gelişinde “Meğelle” ilçe stadına “Bedzabday” “Aşağı Mahalle “ ye “Süryani “ isminin verilmesi için yetkililerden Süryaniler adına talepten bulundu. Yetkililer bu talebi değerlendireceklerini ifade ederken Lahdo Sağ, İdili gezdi, darıcık sokaklarda yürüdü, İdil haber’de çay içti, İdil 1937 Spor kulübünü ziyaret etti, ismi yazılı formayı hediye aldı, Medine’ye misafir oldu, İdillilerle sohbet etti “Fıllehi Zahmette” dedi.Tüm dostlarla vedalaştıktan sonra, İdil’den ayrıldı.

Kendisini bir daha beklerken, görüşmek üzere diyoruz

YORUM EKLE
YORUMLAR
Şükrü Külen
Şükrü Külen - 4 yıl Önce

Saygılar, Abdulrahman abi, selamlar tüm İdil halkına ve İdil'lilere!
Münevver yazar abimiz, Lahdo abinin bibliyografisinden güzel bir sahifeyi tanıttinız ve ağırlayip uğurladınız, bu tüm İdil halkı adına büyük bir şereftir, sağ-var olun. Lahdo abiyi tam yazmak zor olsada bir parçayla izahınız, güzel ve yerli yerinde, ancak; böyle bir tarihi ve bilge sahibi adamı anlatmaya kitapların yetmeyeceğinden emin olabilirsiniz.
İdilhaber ekibi ve siz Abdulrahman abiyi saygiyla selamlar teşekkürlerimi arz ederim.
ŞÜKRÜ

Sak Şükran
Sak Şükran - 4 yıl Önce

İlk önce Abdülrahman beyin Elini vicdanına koyup ,Abim Lahdo’nun yaptığı faaliyetler , yazdığı yazılar için güzel dile getirmiş
Tabiki şimdiki nesiller “ Biz süryaniler’. Onlardan önce orda yaşadığımızı duyarlı bir kişiden dile getirilmezse nerden bilsinler !kendi Tarihine sahiplenmek çok önemlidir ve yürek ister .
İnsanoğlu geçmişini tanımazsa , geleceğinde bilmez ..

Semir
Semir - 4 yıl Önce

Hazachın bir hassikodaki ulu bir çınardı.

Ekrem şimşek
Ekrem şimşek - 4 yıl Önce

Evet kesinlikle büyük şahsiyet daha önce idil hakkında ve idilde yaşadığı güzel anıları kaleme alarak gönlümüzde iz bırakan değerli abimi. Bu sefer yakınan. Tanıma. Ve sohbet etme şansına sahip oldum ayrıca kıymetli mira hanım efendiyle idil 1937 spor kulübe yapmış olduğu ziyaretle bizleri onurlandırmıştır. İyiki tanımışım iyiki varsınız sağ ailesine idilden selam ve saygılarımla

Nezir Konutgan
Nezir Konutgan - 4 yıl Önce

Baran her şeyden evvel size ve idil haber de çalışan tüm dostlara sevgi ve selam!!olduğu gibi ve kendiside öyle olarak Lahdo sağ abimizi dile getirdiniz . Eylül de sizleri ziyaret ederken yıllardır görmediğim A.Savaş hocayı görürken sizinle birlikte sohbete daldık.. umarım bir daha görüşmek üzere..

Musa.  Pekiş.  Almanya.
Musa. Pekiş. Almanya. - 4 yıl Önce

Abdulrahman. Baran. kardeşimıze. tebrik. ederim. işlerinızden. başarılar. dillerim. Lahdo. Sağ. Vatan. seven. bir. Mılliyetcidir. kendi. halkını. seven. ve. halkı. içın. çalışan. bir. kardeşimızdır. Almanya’da 15. Sene. Federasyon. Başkanlığını. yapan. ve. Azech. Futbol. takımına. 14. Kupa. kazandıran. Madi. manevi. demeden. kendi. halkı. için. canını. feda. eden. bir. Vatan. severdir. Ayrıyeten. İdil’de. yaptığı. başarılar. Tarihe. geçecek. Meryem. Ana. mor. Şemun. isimlerini. cadde. Sokağa. Verilmesine. imkan. sağladı. Lahdo. Sağ. idil. halkı. için. yaptığı. faaliyetler. hiç. bir. Zaman. unutulmıyacak. Abdulrahman. Baran’a. Salamlarımı. sunalım. Bütün. arkadaşlarıma. Salamlar. Sevgi. ve. saygılar. Musa. Pekiş. Bad. Vılbel.

Melki yavsan
Melki yavsan - 4 yıl Önce

Abdurahman kardeşim lahdo sag kardeşim Almanyaya ne kadar yaşasada lahdo sag kardeşim idilin eski kahraman dandır ben saģsam lahdo kardeşim idildeki hatırılari unutulmas lahdo sag kardeşim milleti icin canı verir lahdo kardeşim den çok gurur diyorum iki mukades süryani cada isim koyundu meryem Anna sokak morşamun cadasi lahdo kardeşime teşekürler lerimi sunarım

Melki yavsan
Melki yavsan - 4 yıl Önce

Lahdo sag kardeş hakında bügün yorum yapmak istedim lahdo sag kardeşimiz ben çok güzel hatırliyorum 4 mevsimde her mevsime göre güzel giyim elbise giyerdi bir hasa ilk baharda kısa koluklu gömlek giyerdi çarşıdan siktir mahallesinde ve su dabusuna kadar havasini atardi lahdo sag kardeşim me yakışır di çükü her mersime göra güzel elbise giyerdi lahdo kardeşim hakikatan ne kadar yorum yapsamda ginede azdır ben sene 1970 idilden ayrıldım istanbula gitim ve lahdo kardeşim le istanbulda güzel günler gecirdik sene 1977 Aurupa isveç devletine göç ettim lahdo kardeşimiz ne kadar avrupada yaşasada kalbi ruhu idildedir miletcidir herkesi seven kişidir Ben bu yaz idile gelmiştim 13 gün mukades süryani meryem Anna kilisesinde tatil yaptım 49 seneden sonra ginede Allah nasip etti doģdum mukades topraka ziyaret ettim çok mutliyim idilin sport başkaniyim tanıştım çok güzel sohbetimiz oldu Ekrem şimşek kardeşim sana isveçten kocakla dolu sevgiler saygılar