İSLAM’DA ADALET NEDİR? İSLAM’DA ADALET ÖRNEĞİ

 İSLAM’DA ADALET NEDİR? İSLAM’DA ADALET ÖRNEĞİ

 

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.“ Nahl suresi, ayet 90

 Hz. Ali (r.a.) âdeti üzere Hz. Ömer’i ziyarete gelmişti. Sohbet ederlerken, bir adam halifenin huzuruna çıktı ve gayet açık bir ifâdeyle söze başlayarak Ebû Talib’in oğlu Ali’den şikâyetçi olduğunu söyledi. Bunun üzerine, az öncesine kadar kardeş gibi başbaşa verip sohbet ettiği arkadaşına karşı tavrını değiştiren Hz. Ömer (r.a.):

– Ey Abelhasen! Kalk da davacı ile birlikte bulun…”diye emir verdi.Hz.Ali derhal kalkıp davacının yanında yerini aldı.iki taraf da dinlendi,delilleri karşılaştırıldı ve netice hükme bağlandı.

Davacı ayrılıp gittikten sonra, Hz. Ali’nin yüz hatlarından, müteessir olduğu anlaşılıyordu. Hz. Ömer bunu farketmekte gecikmedi ve:

– Ey Ali! Adalet ve hükmümden memnun olmadın mı?Hz.Ali böyle bir soru bekliyordu,derhal cevap verdi:

– Evet, memnun olmadım…

– Niçin?

– Çünkü siz davacının yanında bana künyemle hitap ettiniz, “Ey Ebelhasen”dediniz.Bilirsiniz ki künye ile çağırmak Araplarda bir saygı ifadesidir.Hasmımın yanında beni künyemle çağırmanızı adaletinize yakıştıramadım!..

Bu cevaba son derece sevinen ve duygulanan Hz. Ömer:

– Allah senden razı olsun ey Ali!Beni irşad ettin, diyerek yerinden kalktı ve Hz. Ali’yi kucaklayarak gözlerinden öptü.

İnsanlık tarihinde hangi’milletin fertleri ve hükümdarları hak ve adalete bu derece saygı göstermiştir?.. Evet, bunun birçok örneklerini yine ancak İslâm tarihinde görebiliriz. Müslüman, en zayıf ve en aşağı bir insanin hukukça kendisine denk olduğundan şüphe ederse, o olgun bir Müslüman değildir.

işte bu adalettir ki muhtacına verilen sadakayı, fakirlere karşı bir minnet değil, belki sadaka vermeye muktedir kimselerin mallarından harcamayı gerektiren bir borç kılmış;zengine bu hakkı ödeme hususunda da eşitlik mefhumunu bozacak böbürlenme imkânını vermemiştir.

Selam Ve dua ile

Abdulselam Gulec

Twitter ; Abdulselam1

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Akif Işık
Mehmet Akif Işık - 5 yıl Önce

Elinize sağlık
Yüce Rabbim cümlemizi adaletten, doğruluktan ayırmasın inşaAllah...

M. Ata AKINCI
M. Ata AKINCI - 5 yıl Önce

Vay ALLAH RAZI OLSUN