İKİ GONCA GÜL

İKİ GONCA GÜL

17 Haziran 1994 de tıpkı 3 Aralık 1991 gibi faili sömürgeci devlet cinayetlerinin sürdüğü bir dönem.İşte bu tarihlerde hain tuzaklar sonucu şehit edilenlerden biri İdil eski belediye başkanlarından Asuri Süryani halkının yiğit evlatlarından ticaret adamı ŞÜKRÜ TUTUŞ,öbürü de Halkinin ve ülkesinin aşığı MİHAYİL BAYRU idi.

 Paramiliter güçler tarafından kalleş ve barbarca işlenen bu cinayetler açık ki,Asuri Süryani halkına karşı bir tehditti.Bu saldırılarla bütün akrabaları Avrupanın değişik ülkelerine göç etmesine rağmen,bizler bu kutsal toprakların çocuklarıyız ölsek bile

vatanımızı terk etmeyiz diyerek göç etmeyi red eden bu güzel insanlar hedef seçilmişlerdir.

Bu katliamlarla ülkesinden ayrılmak istemiyenler de göçertilmek ve boşalan evlerine,arazilerine,mallarına el konulmak,kendilerine dikensiz bir gül bahçesi oluşturmak istemişlerdir.Bu,bir temizleme yani soykırım harekatının sonuçlandırılmak istenmesidir.

Ancak, hevesleri kursaklarında kalacak ve yaptıkları vahşet onları saltanatlarının yıkılmasından kurtaramayacaktır.Çünkü,artık Asuri,Süryani,kıldani halkları tüm bu vahşete karşı duyarlıdır.Etkin bir tepki göstermektedir.Çünkü,onların Kürt halkı gibi tarihi dostları vardır.Çünkü,onlar  bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin şehitleri olarak tarihin temiz sayfalarına adlarını yazdırdılar.

MİHAYİL ve ŞÜKRÜ hakkında yazmak çok güç benim için.Çünkü ,beni açık görüşleri, müthiş zeka ve deneyimleriyle sürekli aydınlatmış,sağduyulu,yaratıcı,sessiz insanlardı.Onlar, yaşamımın en dinamik,en verimli zamanında daima sevecenlikleriyle bana güç vermişlerdir.

Onlar,benim ailemin bir bireyi,bir kardeşimdi.Onların anısı önünde diz çöküyorum.Onların sadeliği, dürüstlüğü ,yardımseverlikleri,doğallıkları sevgi ve iyiliğin ışığını ve görkemini yaymayı sürdürecektir.Çünkü onlar ,en görkemli günlerde yüreklerini ülkemizin ortasına ekti.Onları kim anlatabilir?Onları anlatabilmek için HEZEXİ anlamak,HEZEXİ anlayabilmek için Mezopotamyayı anlamak,Mezopotamyayı anlatabilmek için insanlık tarihine vakıf olmak lazım. Onlar,aşığı oldukları  bağımsızlık ve özgürlüğünü savundukları için vuruldular.Onlar,Asuri,Süryani,Kıldani halklarının olduğu kadar Kürt halkının haklı istemlerini destekledikleri ve haykırdıkları için vuruldular.Onlar,her türlü ikiyüzlülüğe,vatandan kaçışa,kendi bencil çıkarlarından başka bir şey düşünmeyenlere karşı,burası benim ülkem,benim toprağım,benim insanlarım buradan beni hiçbir güç ayıramaz dedikleri için vuruldular.Onlar,onuru korudukları,insan gibi birer insan oldukları için vuruldular. Bağımsızlik ve halklarımızın özgürlüğü için diyorum ki,

Bir yanımda Bayru uyuyor

Bir yanımda Tutuş

Direnişe çağrı var

Artık saatler ölümlere gebe

Kana doymuyor zebaniler

Yarın ayın 3 ü,17 sine az kaldı

Bir yanımda Mihayil uyuyor

Bir yanımda Şükrü

Nemli

Sisli

Kederli gözleri

Ferahlığını taşıyor

Ölümü dize getirmiş olmanın

Sevgi dolu gözbebekleri

Yürekleri ak güvercinler gibi

Kanat çırpıyor martılara

Dağ

Ova

Vadi ve şehirler halaya durmuş

Yeri göğü inletiyor ayak ritimleri

Tilililer sarsıyor gök kubbeyi

Sevinç var Hezexte

Hezexte coşku ve heyecan

İnanç var İrade var Hezexte

Halayın başında iki gonca

İki gonca gül kokusu saçıyor

Gül kokuları

Buram buram

Yayılıyor MEZOPOTAMYAYA................

A.Kerim Savas

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vedia Togan
Vedia Togan - 5 yıl Önce

Abdulkerım savaş
Yazdığın şiiri göz yaşı dökerek okudum
Evet iki gonca iki yiğit sonsuza kadar susturuldu
Etraf kana kıne zalımlığe doymıyan zalımlerle dolu bunlar ilk deyıl ve ne zama son olacak.da belli deyıl
Yürdünü vatanın toprağını seven dayımız şükrü tutuş.un acısı halle içimizde yanıyor Allah bütün ölulerı Rahmet etsın

Nezir Konutgan
Nezir Konutgan - 5 yıl Önce

Evet sevgili hocam iki Gonca Gül açılmış bizleri azech’te bekliyor, bu iki güzel Gonca ve iki halkı birbirinden ayıran cahillik olsa bile yüreklerde kaynaşan bir sevgi bağı var ta eskilere dayanarak.. sağolun makale için , evet iki değerli insan vuruldu bir kör kurşunu ile.. Bizler sevgiye birliğe hezeh’e özlem duyalım nerde olursak olalım. İdil haberde çalışanlara sevgiler..