İDİL VE TOKYO OLİMPİYATLARI

Sevgili Dostlar..!

Olimpiyatlar ile İdil’in yan yan gelmesi, eski İdilliler için kıyametin alametlerinden birinin gerçekleşmesi gibi bir etki yaratacağına eminim. Çünkü “İki dükkân bir çarşı” şeklinde Cizrelilerin şarkılarına konu olan İdilimizin, eski ama küçücük halini hatırlayanlar, bir gün İdil’den çeşitli spor dallarında, Türkiye ve Olimpiyat organizasyonlarında katılımcılarının olmasını büyük bir başarı olarak değerlendireceklerdir.

Bahsettiğim yıllar 70’li veya 80’lerin başlarıdır. Öyle ki İdil’de dükkânların demir darabaları yoktu ve tahta darabalar kullanılırdı. En lüks eğlencenin sinema ve daha sonra video salonlarının olduğu o yıllar, Süryani nüfus fazlaydı. Sonra İdil’e göçerlerin de gelmesiyle demografik yapının Müslümanlar lehine değişimine de tanıklık ettik.

İşte bu göçer ailelerinden birine mensup bir sporcumuz, Tokyo Olimpiyatlarına katıldı. Bu şahıs Abdüsselam İmük isimli İdilli gençtir. Tokyo Olimpiyatlarına katılma hakkı kazanan Abdüsselam İmük’ün resimleri, Şırnak il ve ilçelerinde bulunan billboardlara asıldı. İdil Haber sitesinin haberine göre; İdilli Milli Atlet Abdüsselam İmük, 20 km. yürüyüş dalında, Tokyo Olimpiyat Oyunlarına katılma hakkını elde ettikten sonra, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, sporcunun resimlerini Şırnak il ve ilçelerine asarak, başarı dileğinde bulundu.

İdilli hemşerimiz belki Olimpiyat yarışında kazanamadı ama bu organizasyona katılmanın da büyük bir başarı olduğunu ifade etmek gerekiyor. Ayrıca sporcunun Türkiye ve uluslararası birçok yarışmada derece yaptığı bilgisi, internet haber sitelerinde mevcuttur.

İdil Haber’in bir başka haberine göre; Wushu spor dalında İdilli Ayhan Karaca, Türkiye Wushu Gençler ve Büyükler Şampiyonası genç kategorisinde, 52 kiloda Türkiye ikincisi oldu.

Yine başarılı sporcularımızdan biri Vedat Evsen’dir. İdilli sporcu Vedat Evsen, Antalya’da düzenlenen Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Kupasında gülle atmada birinci olmuştu. Vedat kardeşimizin başka başarılarına da şahitlik etmiştik.

İki dükkân bir çarşılı günlerde İdilimiz; Kaptan Sabri gibi bir futbolcu, Fevzi Kitik (Fevzi Çiçek) gibi bir kaleci yetiştirse de, totalde Cizreli Mevlit gibi sporcuların gerisinde kalıyorduk. Tabi şehirleşme alanında bizden önce kat ettikleri yol nedeniyle, diğer İlçelerin bariz üstünlükleri her alanda hissediliyordu.

Ancak eğitim ve spor gibi dallarda temsilcilerimizin son zamanlarda İdil’in, Şırnak’ın ve hatta Türkiye’nin yüzünü ağartan başarılarını duyunca, gurbette yüzümüze bir tebessüm yayılıyor.

Yapılan sınavlar sonucunda, Türkiye’deki üniversitelere öğrenci yerleştirme açısından İdilli gençler, çevre ilçelere nazaran bariz bir başarı yakalamaktadırlar. Bir zamanlar İdil’de üniversiteye yerleşenlerin sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor iken, Mehmet Nuri Nas gibi bir rektörü içerisinden çıkaran İdilimizle haklı bir gurur yaşıyoruz.

Ayrıca sanat dalında yaptığı çalışmalar neticesi aldığı ödüllerle isminden söz ettiren Şener Özmen ve yazdığı romanlarla ödüller kazanan Nûdem Hezex’i de yâd etmek gerekiyor. İdilli olup gurbette büyüyen gençlerden olan Hasan Hüseyin Özmen, resim dalında dikkat çeken çalışmalar gerçekleştiriyor. Yine gurbetçi gençlerimizden Melik Fırat İkis’in Dünya Olimpiyat Şampiyonasında 16 yaş altı satranç oyunlarına, Türkiye’yi temsilen katılma başarısı göstermesi ayrıca bir övünç kaynağıdır.

Tabi unuttuğumuz, başarısını duymadığımız İdilliler de olabilir. Şundan eminim ki bu gençlere imkân tanındığı zaman; eğitim, sanat, spor ve başka birçok kulvarda başarı üstüne başarı kazanacaklardır.

Ancak bütün bunları konuşup, başarı kazanan insanımızla övünürken, bir yandan da halen İdil’in içme su probleminin devam ettiğini bilmek insanın içini acıtıyor. İdil’in İlçe olduğu 1937 yılından bu yana devam eden su sorununu çözmek, yukarıda saydığımız bütün başarılardan da üstün olacaktır.

YORUM EKLE