İdil Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığına

İdil Halkı olarak bizler diaspora hayatında- Avrupa’nın her tarafına dağılmış ve gurbette yaşayan Süryanileriz. Avrupa’da yaşarken İdili arıyoruz. İdil, her gün gözümüzde tüter, özlemini çekeriz.  Kerpiç evlerini, darıcık sokaklarını, bağ ve bahçelerini, toprak kokusunu, atmosferindeki havayı, çarşı merkezini hatırlayarak, yaşamışlığımızın hayalini kurarak yaşıyoruz. Her yıl birçok kişi kısa sürelide olsa eski topraklarını, evlerini, cadde ve sokaklarını görmek için idile geliyorlar. İdili dolaşıyorlar nostalji bir an yaşıyorlar.

 Çocuklarımız, torunlarımız da bizden idile ilgili duyduklarından etkilenerek, idile bir özlem duyarlar, bu özlemlerini gidermek için bizimle idile geliyorlar. İdilli dolaşıyorlar, bizler hala dolaştığımız sokağı, yaşadığımız evi, çarşıyı, esnaflık yaptığımız dükkânı belki görebiliyoruz. Ama onları eskiye götürtecek, bir idil duyusunu yaşatacak, ata yurdunu da bir nebzede olsa onlara mistik havayı yaşatacak bir yapı kalmadığı için, Süryanilerde idilde toplum olarak yaşamayınca, onlara geçmişimizi anlatacak bir işaret,bir ad olmayınca samimi olarak söylüyorum üzülüyoruz. Avrupa’da yaşayan biz Süryaniler,  bu derin duyduğumuz üzüntüyü sizinle paylaşma gereğini duyduk.

İdil, binlerce yıl öncesine dayanan kültürel zenginliğe sahip kadim bir ilçedir. Bu kadim ilçe Özlem ve sevgiyle nasıl korunabildiği sayısız örnekleri ile doludur.İdilin  bölgede bilinen ilk ismi Beyt Zabday’dır. Zabday sözcüğü, taze tereyağı anlamına gelir. Bunu temel alırsak, bölgenin “tere yağı diyarı” anlamına da gelebilir. İdil ilçesinin ismi İslam coğrafyası kaynaklarında Bazebda şeklinde geçmektedir. . Bütün dünyaya yayılacak Hıristiyanlığın Anadolu’daki ilk merkezlerinden biri olacak olan Beyt Zabday, Süryani Kadim kilisesinin önemli bir merkez haline gelmiştir. İ.S.37’ de İsa’nın havarilerinden Adday, bölgeye geliyor. Önce Urfa’da Kral 5. Abgar ve halkı iman ediyor, daha sonra Beyt Zabday halkı. İdil, kurulan ilk yerel kiliseler arasında yerini alıyor ve Beyt Zabday halkı için / Hazak (İdil) Mazra adında bir Episkopos / Metropolit atanıyor. Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olarak günümüze kadar geliyor. Bugün ise Aşağı mahallede Meryem Ana klisesi ile birlikte 6 klise daha hala mevcut. Bir çok süryanin arazileri ve evleri, iş yerleri idilde bulunuyor. Süryaniler idilden ne kadar göç etmişlerse de arkalarında, alın terlerini, malvarlıklarını, insanlığını, devlete olan sadakatini, dostane ilişkilerini idil toplumunda bıraktılar. Bırakılan bu kültürel mirasa binaen, İlçenin önemli bir caddesine, bulunan bir meydana, sokağa Adday, Meryem Anna, Mor Şemun aklıma şimdilik gelen isimler, istişare edildiğinde başka isimlerde olabilir, isimleri yaşatmak amacıyla dile getirdiğimiz yerlere verilebilir. Taktirsizin. Sadece talebimizi size arz ediyoruz. Bu talebimizi değerlendirenciğinizi umuyoruz.

Günümüzde Müslüman, Hıristiyan ve Yezidilerin birlikte yaşadıkları İdil, 1970’li yıllara kadar Hıristiyan halkın yoğun yaşadığı bir merkezdi. İlçe 1973 yılına kadar Süryani belediye başkanları tarafından yönetilmiştir. 1980’li ve 1990’lı yıllar arasında bölgede baş gösteren çatışmalar ve çatışmaların beraberinde getirdiği can ve mal güvenliği, ekonomik sıkıntılar gibi sorunlar biz Hıristiyanlar bölgeden göç etmek zorunda bırakıldık. Avrupa’ya saçıldık. Babalarımız İdil hasretiyle ölüp gittiler. Bir çoğumuz mutlu değil, eski günlerimizi hep anar dururuz. Çocuklarımız, torunlarımız git gide İdil’i unutacaklar. Arz etmiş olduğumuz talep yasalar çerçevesinde uygun görüldüğü taktirde dünyaya geldiğimiz topraklara emeğimiz, sevgimiz, özlemimiz, kardeşliğimiz, sadakatimiz dönmüş olacak. Bu dönüş torunlarımıza yeni bir heyecan, devletin hoşgörü yüzüyle tanışmış olmalarına vesile olacaktır. Devletin birinci görevleri arasında bulunan insanlık hakları ve höşgörü ödevlerinden idilli Süryaniler olarak yaralanmak istediğimizi arz ederiz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
İlyas Oylu
İlyas Oylu - 5 yıl Önce

Yöre halkı olsun, İdil’de ikamet eden halk olsun “Beyt Zabday” beldesinin kadim halkının Hiristiyan olduğunu biliyorlardır. Tarihte bunu gösteriyor. Tarih yazılandır. Bu yüzden böyle ismlerin verilmesinin cok uygun olduğunu düşünüyorum. Lahdo Abimiz bunu çok güzel açık ve net anlatmıştır.Kendisini takdir eder ve inşAllah en yakın zamanda olumlu sonu alınacağını umuyorum. Tekrar Lahdo Abime candan teşekkürler.

Külen Şükrü
Külen Şükrü - 5 yıl Önce

Tüm İdil halkına saygı ve selamlar.
Yazarımızın buyurdu gibi; İDİL: tarih ve kültür dolu, Süryanilerin ana merkezlerinden ve Hristiyanlığın öz temellerindendir. Böyle büyük bir tarihin devamı açısından söz edilen isim kayıt talebi, hem bu tarihleri ölümsüzleştirir ve hemde İdilimiz açısında bir zenginliktir! Konuya nispeten önemli makamların olumlu bakışı bekler tarihimize tarih katmalarını umut ederiz.
Lahdo abi; akillı, tarih ve bilim dolu yazilarından dolayi seni saygıyla alkışliyor, çalışma ve başarılarin devamını diliyorum.
Selamlar-Şükrü Külen

Murat Taraca
Murat Taraca - 5 yıl Önce

Bravo Lahdo Abi, çok güzel bir fikir. Bende sana yaptığın talepte katılıyorum.

Bazı caddelerin ismi tarihsel olursa, Çocuklarımıza ve torunlarımıza gösterebiliriz ki, geldiğimiz yerden hem sahip çıkıyoruz hem de bize kültürel olarak da İdil elçisi destek ediyorlar.

Şimdiden İdil’in elçilerine bu yapılan talebeyi kabullenme edip, teşekkürlerimi sunarım.

Murat taraca

NİYAZİ BİLGİN
NİYAZİ BİLGİN - 5 yıl Önce

HAKLI VE ÜLVİ(KUTSAL) BİR TALEP.YÜCE YARADANIMIZ KİMSEYİ AMA HİÇ KİMSEYİ ETMESİN VATANINDAN CÜDA.

Bilen samoyil
Bilen samoyil - 5 yıl Önce

İdil Ezech (Bethzabday) Bu güzel duygusal Anları Yazdığın için Sana ne kadar Teşekkür etsek azdır gurbetteki İdil halkı için bu yazıları yazdığında İçimize Su serpiyorsun Burda sana Rahmetli Baban İçin Allahtan diliyorum

Dr. Behnan Konutgan
Dr. Behnan Konutgan - 5 yıl Önce

İdil’i unutmamak gerekir. Nefis bir tazı. Geçmişini unutan halk geleceği de olamaz...

Musa.  Bekiş.
Musa. Bekiş. - 5 yıl Önce

Deyerli. dostum. ve. kardaşım. Lahdo. Sağ. İdil. Süryaniler halkı. için. çok. önemli. bir. noktaya. değinmişsiniz. elinize. sağlık. tebrikler. sevgi. ve. sagılar

Gebro  tokus.ch. 5412.Gebenstorf.
Gebro tokus.ch. 5412.Gebenstorf. - 5 yıl Önce

Elline fikrine sağlık. bü gibi yorumlar, tarihimizin eserlerni günümüzün Hazağta yaşıyan genclere. ve olan halkımızada hatırlatmak Onursal Bilgilendirmekten gecer. Sevgiler.

Begi K
Begi K @Gebro tokus.ch. 5412.Gebenstorf. - 5 yıl Önce

Saygi ve selamlarimizi degerli muhterem yazarimiza Lahdo beye iletir ve daima basarilar ve sihhatler Allahtan temeni ediyorum. Gec te olsa yorumumu yaziyorum.Lahdo bey komsu oglu sizi can gönulden tebrik ediyor ve önce Allah sonra sizinle gurur duyuyoruz .Yazilarinizi okuyor cok begeniyorum,hem aglar hem guler,cunku yillanmis unutulmus ,eskimås butun anilari dile getiriyorsunuz.Degerli Lahdo bey öyle akillica yerinde yazar dogruyu yazmaktan cekinmez sözunun erisi in.Dogruya hayranim cok kisiler yapamaz bunu onun icin seni can gönulden tebrik eder sana hayatinda en buyuk basarilar diler daima sihhatte olmani Allahtan temeni ederi.Magalle Betzabdey isimide cok guzel ve cok yakisti . Idilli yazarimizla gurur duyariz