İdil'den bir garip Selman geçti

    Memleketimizin kiymetli geleneklerden biriside taziyelerimizdir. Herhangi bir ailenin bir ferdi vefat ettiğinde matemli ailenin üzüntülerini paylaşmak üzere aile ile beraber mezarlığa gidilir. Cenaze defin edildikten sonra hep beraber İmam efendinin okuduğu telkin dinlenir. Vefat eden şahıs için rahmetler dilenir. Vefat edenin akrabaları mezarlığın çıkış kapısında sıraya girerek iştirak eden halkın ellerini tutarak teşekkürlerini bildirir. Taziye evlerinin herhangi birisinde ölen şahıs için taziye kurulur. Vefat edenin akrabalarını tanıyan tanımayan taziyelerini bildirmek, fatiha okumak için ziyarette bulunur. Belli bir aralıktan sonra gelen kalkarak vedalaşır. Taziye günleri boyunca bu hareketlilik devam eder. Yaslarını paylaştıkları taziye sahipleri maddi manevi teselli olurlar. Temennimiz bu güzel adetin, bu güzel hasletin, geleneğin ilelebet devam etmesidir.

    Ancak yazımın başlığında da belirttiğim bir hususu bilginize sunmak isterim. Selman: Yirmili yaşlarda yardıma muhtaç, iş yapacak kapasitesi olmayan, akli melekeleri tamamlanmamış gariban bir hemşehrimiz idi. 18.03.2022’nin geç saatlerinde vefat etti ve Şeyh Hasan kabristanında defnedildi. Selman’ın babası daha ortayaşlarının başlarında vefat ettiği için annesi kendisinin ve kardeşlerinin geçimini üstlendi. Maddi durumları hiçte iyi olmayan aile yapılan bağış, sadakalar ve diğer yardımlarla  geçinmeye çalıştı. Yani Selman yardıma muhtaç bir ailenin ferdi idi.

    Maalesef Selman’ın taziyeside garibanlığını his ettirdi. Taziyesinin kurulduğu taziye evine iki gün hem gündüz, hemde gece gittim. Selman’nın yakın akrabaları dışında kimseler yoktu desem mübalağa etmiş olmam. Bir ara imam masasında oturan tecrübeli bir hatip gözleriyle oradakileri süzerek şöyle dedi: “ Burada, bu taziyede olanlar sizlere söylüyorum; eğer Selman varlıklı bir aileden olsaydı eminimki bu gördüğünüz taziye evi insanlarla dolup taşırdı. Maalesef bu çok yanlış bir durumdur. Siz burada bulunanlar sadece Allah rızası için buradasınız. Bu bir onurdur, bu güzel bir haslettir. Sizleri tebrik ediyorum. Sizler üzerinize düşen bu güzel ve onurlu vazifeyi yerine getirmenin hazzını yaşıyorsunuz”. Dedi. Temennimiz odur ki Selman ve Selman mesabesinde ki taziyelerimizi de diğer taziyeler gibi ifa edelim.Vefatlarda taziye evlerimiz insanlarla dolup taşsın..

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Nuri akpınar
Mehmet Nuri akpınar - 2 yıl Önce

Hocamıza katılıyorum aynen öyleydi bugün bende Selmanın taziyesine gittim gelenler çok azdık sayılarımız bu durum beni üzdü çok yanlış bir adet

Mehmet kadri baştuğ
Mehmet kadri baştuğ - 2 yıl Önce

SİZ BİLDİGİNİZİ YAPIN SADECE ZENGİNLERİN TAZİYESİNE GİDİN BİR GÜN O ZENGİNLER BİLE SİZİN O TAZİYESİNE GELMEZLER . ÇÜNKÜ O ZENGİNLERİN GÖZÜNDE SİZİN BİR DEĞERİNİZ YOK .... NİYEMİ DİYECEKSİNİZ ÇÜNKÜ SİZ KENDİNİZİ ONLARIN GÖZÜNDE KUÇUK DUŞURUYORSUNUZ ....

Mehmet Halit Bozkurt
Mehmet Halit Bozkurt - 2 yıl Önce

Selamünaleyküm değerli hocam. Bu haklı serzenisinize defalarca sahit oldum.Hala da devam ediyor. Maalesef maddi imkanlara göre değer verilir olmuş. Çok yazık çok vahim bir hal olmuş. İnsanca değer verilen günleri özledik. İnşaAllah Bu yanlışları Bu toplum bırakır.

Fehmi Uras
Fehmi Uras - 2 yıl Önce

Değerli hocamız ın dediklerine bende katılıyorum bende birkaç defa şahit oldum.Böyle önemli bir konuya değindiği için öncelikle sayın hocamızı tebrik ediyorum. inşAllah bundan sonra daha dikkatli oluruz. sonuçta taziye ziyaretleri ni hayır için yapıyoruz yanlış mıyım?