Dünya markası Beko İbo

İdil'in an itibariyle toplumunda, öne çıkan insanları ve eski mekanları var. İdil'in geçmişiniden izler taşıdığı için bu mekanlar ve insanlar bir önem daha kazanıyorlar. Varlıkları ile İdil'e değer katıyorlar. Çarşı merkezinde, Kahve Kırejo, Nevzettin Kahvesi, mekan olarak, İbrahim Çağında, Yaşar Çiçek toplumun fenomenlerinden öne çıkan kişilerden sadece bir kaçı.Çok insan var..iki kişiyi seçtik.. Bakalım mekanların geçmişi, iki insanın toplumdaki varlıkları neydi, yazıda okuyalım ve öğrenelim.

Dünya Markası Beko İbo,

İdil toplumunda İbrahim Çağında bu isimle tanınır. Dünya Markası Beko, beyaz eşya bayii...Topluma büyük bir hizmetler veriyor...Büyük bir müşteri potansiyeli var..İşinde reformlar yaratarak ticari hayatına devam ediyor. En eski esnaflardan. Ticari hayattan çıkıp sosyal hayatta da karışıyor. Fenomen olmasıda bu noktadan ileri geliyor. İlçe'ye gelen siyasiler, milletvekiller, Belediye Başkanları İbrahim'in mekanına mutlaka uğrarlar. İbrahim, en güzel sözlerle onları karşılar, mutlu bir şekilde mekandan gönderir onları. Cemal Arslan'a Başkanım demesi, HDP milletvekillerine, kadınlar, ilk defa sizin döneminizde yönetme hakkı kazandılar, Eski Belediye Başkanı Ersin Tepeli'ye İdil'i Paris yaptın demesi gibi nice mutlu sözler söylerdi. İbrahim'in bu davranışından dolayı Tepeli Belediye çıkışından İbrahim'i işyerinde soluk alarak yapılan tüm işleri İbrahim'in onayına sunardı. Herkes İbrahim'in terazisinden geçerdi. Havaalanında Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i karşılayan protokol'ün içinde İbrahim'de vardı.Basın mensubu olarak karşılamayı takip ediyorduk. Başta Vali; arkası burokat,siyasi parti başkanları, iş adamları dizilmiş gidiyordu. Herkes kendini takdim ediyordu...Bakan ilerledi....İbrahim'e geldi.Elini uzattı. İbrahim "Hoş geldiniz Başbakanım" Maliye Bakanı Şimşek "Ben Başbakan değilim, Maliye Bakanıyım." İbrahim " Ama Başbakanın maaşını da siz veriyorsunuz." Deyince bakan gülümseyerek geçti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şeraffettin Elçi Havalimanında İbrahim'in bu güzel sözleri ile ilk defa Başbakan oluyordu. Mutlu bir şekilde Şırnak gezisine başlıyordu. İbrahim'le karşılaşan her insan İbrahim'den mutlaka güzel bir enerji alıyordu ve mutlu bir şekilde ayrılıyordu. Ne güzel demi?

----------------

Yaşar Çiçek

İdil'de dünyaya geldi. Sokaklarında büyüdü, sosyal hayatına renk kattı. İdil'den ayrılmayan nadir insanlardan. Babasının geçmişine sahip çıkarak İdil'de kaldı. İdil'de ilklere imza atan başka bir fenomen. Penguen yürüyüşü, göbeği, gür bıyıkları ile sempatı bir duruşu var. Çok küfür etmese, Seyit olduğu için elini çok kişi öperdi. Siyasetçi, fenomen, Aşçı olan Yaşar İdil'de bir çok ilke imza attı. Çiğ köfte, Limon, Su satarak geçinen usta, şimdi sosyal medya da fenomen olarak çalışıyor. İnsanlarla iletişimi güçlüdür. Samimidir. İdil'in sosyal hayatında önemli bir yeri var. Siyasette, çarşıda, evde bir çok işte işlevi olan bir kişidir.Taziye'de, önemli günlerde ortamı iyi organize ederek vatandaşlara iyi hizmetler sunar. İdil'i seven bir kişidir. İdil'in sevdiği bir kişidir.

--------------

Nevzet'in Kahvesi 

Çarşı merkezinde, Postahanenin kaşısında, İdil'i bir çok insanın çayını içerken, hayal kurduğu çay evi. Çay evini Nevzat işletiyor. Çayı çok güzel demliyor. Kravatlı, Gündi, Memuri çayının çeşitlerini bu mekanda içmek mümkün. Çay evinden içeri girerken Yılmaz Güney'in posteri sizi karşıdan karşılıyor.Mekan temiz, oturuyorsun. İnsanlar Kırtasiye'den gazetelerini aldıktan sonra kahvede çayını içerler. Gündemi ve gelişmelerden haberdar olmak için gazeteni okurken keyifle çay içiyorlar. Çay ve gazete bu ortama çok yakışıyor.Yazın dut ağaçların gölgesinde oturup çay içmek keyif veriyor. Nevzat yanına gelip oturur. İdil'in gündemi ile ilgili bir kaç kelime etikten sonra başka bir masaya çay yetiştirmek için ayrılmak zorunda kalıyordu. Çaycılıktan ziyade düşünceli bir insandı. Sohbeti güzeldi. Nevzat İdil'in eski esnaflarındandır. Mütevazi, toplumsal değerlere bağlı sakin bir insandır. Sakalını fazla kesmez, sakal kendisine karizmatik bir duruş verirken, saçlarıda zamana direnmeye çalışarak dökülüryordu. Bazen tek başına oturur, başka dünyalarda hayelere dalardı. Bir selam onu uyandırır çalışmaya koyulurdu. Emekçi olan Nevzet cehennem deresindeki bahçesinde yetiştirdiği ürünleri  hasad döneminde kahvenin önündeki tezgahta satarak kahveye yeni bir renk katıyor. Kahvede organik Nar'ları yemek güzeldi. İdil'in tarihini taşıyan çay ocağı cafelere karşı direnerek yaşamaya çalışırken, her geçen gün aradığımız bir mekan olacak. Nevzatın kahvesi, çarşı merkezin rengi çay evidir...

-------------

Kahve Kırejo

İdil'in en eski kıreathanesi. Süryani Abut işletiyordu. Avrupa'ya göç edince, işletmesi Ömer'e kaldı. Kırejo ismine bakmayın temiz ve güzel bir ortam. Kırejo ismi kırej gibi üstünde kaldı.İdil'in en seçkin insanları stresini bu ortam da atıyorlar. Okey oynuyorlar. Elli iki oynuyorlar. Kışın güzel yanan sobanın yanında Ramaz'nın elinden çay içmek çok güzeldi. Postahanıenin bitişiğinde bulunan sokakın başında yer alırdı. Ramazan aylarında masaları caddeye çıkarırdı. İnsanlar sahura kadar okey oynarlardı. Teravih namazından çıkınca cemaatin yarısı Kahve Kırejoya giderdi. Masaya zevkle otururlardı. Bende fotoğraf çekmiştim.Haber yapacaktım. Bana tepki vermişlerdi. Çok eski bir mekan olduğu için müşterilerin çoğu yaşamıyor. Yerini değiştirdi. Eski yerinin karşısına taşındı. Yeni mekan daha güzel, Otantik bir yer, güneşten çok yaralanıyor. Geceleri masalar ful dolu, içerisi sıcak. Hizmet dört dörtlük. Masanın kenarındaki yandaşların çoğu uyuyor. Herkes evi bildiği için rahat davranarak yaşıyorlar. Kahve Kırıjo kırk yıllık bir mekan. Ramazan, Ömer kardeşler İdil'i vatandaşlara hizmet vererek yaşatmaya çalışıyorlar.

YORUM EKLE
YORUMLAR
m.eminboz73200@gmail.com
[email protected] - 1 yıl Önce

Abdurrahman Baran İdildeyken fazla yazmıyordu. Hatta şunu da diyebilirim yazdıkları şimdiki gibi iştahlı okunmuyordu? Yaniliyormuyum? Demek ki gurbet memleket özlemini iliklerine kadar işlemiş Abdurrahman'a. İbo, Yaşar ve Nevzat..Tabiki mekanları ve işleri, İdilin sosyal dokusuna onikiden gönderme yapmışsın dostum.. Umarım idil'deki tüm renkleri yazarsın.. Bu üç isimin bibiyografilerini iyi analiz etmişsin. Şahsen ben şunu unutmuşsun diyemem.. Eline kalemine sağlık..

Emin Evsen
Emin Evsen - 1 yıl Önce

Merhaba Abdurrahman İdil sensiz çok ıssız sen gerceten idilin bir rengisin İdil seni çok ariyacak ve idilliler seni çok ozlyiyecek senin yokluğunu derinden hisediyorum

Nevzat Arin mirkan Ariz
Nevzat Arin mirkan Ariz - 1 yıl Önce

Abdurahman abi ellerine sağlık çok güzel yazmışsın seni Arar olduk Allah yardımcınız olsun inşAllah

Cihan yanalak
Cihan yanalak - 1 yıl Önce

Her dükkanın önünden geçerken hal hatır sormanı özledik be abi.

Abdurrahman Baran
Abdurrahman Baran - 1 yıl Önce

Ben o çarşıdan yürürken sizi gördüğümde bende o gün çok mutluydum. Sizi çok özledim..