DÜNYA İLE TEK İLETİŞİMİZ LAHDO SİNEMASI VE EVET YAĞI TENEKESİ İDİ…

İdil’de hem kışlık hem yazlık sinema vardı. Sinemada seyir ettiğimiz filmlerden, ilham alarak sosyal hayatta duruşa gelirdik, güzel hareketler sergilerdik.

Elbise seçerken, Türkçe konuşurken, aşık olurken, meslek seçerken, öğrenci olurken, sinemadan yararlanırdık. Metropol şehirleri; İstanbul’u, Ankara vb. kentleri sinemada seyir ettiğimiz filmlerde görürdük, öğrenirdik. Bizim için bir hayat akademisiydi. Sinemada, en çok Kemal Sunalı sevdik, sosyal hayatta en çok onu çalıştık.

Filmler geldiği zaman İdilli çocuklar, tahta pano üzerinde yapıştırılmış filmin afişlerini sokak sokak gezdirerek, hangi film olduğunu yüksek sesle söyleyerek vatandaşı akşam film seyir etmeye davet ederdi. Bikini giyen bayanların üzerine ayakkabı boyasını çekerek, muhafazakar olduğumuzu fakat sinemaya gittiğimizi gösteren bir hareket yapardık.Filmi dolaştıran çocuklar emekleri karşılığında akşam filmi bedava seyrederlerdi. Yazın damda yatardık, yazlık sinemada oynanan filmin bütün konuşmalarını uzaktan duyardık, konuşmaları kelime kelime takip ederdik. Daha önce filmi izlemişsek duyduğumuz konuşmalarda izlediğimiz sahneyi hatırlardık.

Sinema ile ilgi hikâyelerimizde vardı. Oynanan filmin kavga sahnesinde, seyircilerden biri filme  müdehalle ederek kavgayı ayırmaya çalışmasını kahkahayla birbirimize anlatırdık.

Sinemayla aşina olurken, sinemayı icat etmeye çalıştık. Üretkenliğe geçtik. Boş Evet margarin yağı tenekesini bulduk, dibine yakın bir yerde çivi ile delik açtık. Tenekenin içine yatay ve dikey iki A4 kâğıdını yerleştirirdik. Kafamızı tenekenin içine koyarken üstümüzü örtüyorduk. Tenekede açmış olduğumuz delik kin karşında hareketler yapardık,  bu hareketler, renkli bir şekilde delikten içeri girerek A4 kağıdının üzerinde net bir şekilde görülüyordu. Bu denemeyi sinema aşkıyla aralıklarla, kendi aramızda yapardık.

Video’nun çıkmasıyla birlikte sinema demode oldu, Video salonları açılmaya başladı. Lahdo Sağ video sektöründe de öndeydi. Video’dan sonra Sosyal hayatımıza bilgisayarlar hüküm edince, Sinema ve Video idil’den epey uzaklaştı.

Çağımızda İdilliler şimdi de sosyal medyada çok aktifler,sosyal medyada gazetelerin web sayfalarını görüyoruz, köylerinin isimlerini kullanarak yerel sosyal medya kullanmaları, günlük hayattaki çalışmalarını, siyasi partilerin her adım attığında sosyal medyada paylaşmaları, gençlerin çapkınlıklarını sosyal medyada görmek mümkün, idillilerin sosyal medyayı ne kadar yoğun olarak kullandığını gösteriyor.

Boş Evet teneke yağından yarattığımız sessiz sinema dan başlayarak, çağımızda idilli gençlerin, sosyal medya üzerinde kendi hobilerini kullanarak çağa uyum sağlama çalışmaları taktire şayan. Neticede, araştırma ve geliştirme olunca, doğru mutlaka bir gün bulunacaktır. Önemli olan elimizdeki malzemeyi doğru ve yerinde, toplum yararına kullanmaktır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Konutgan
Konutgan - 5 yıl Önce

O yılları güzel anımsıyorum Baran bey! Acıda olsa sevgi dolu güzel anlardı Halen yüreğimizden kopmadı .siz ve tüm İdil haber yazarlara sevgi ve selam olsun