D-8

D-8

D-8 ya da İngilizce uzun adıyla Developing Eight, sekiz üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluştur., Pakistan veTürkiye olup REFAHYOL Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kurulmuştur.

 

D-8 ülkeleri hangileridir merak ediliyor. D-8 nedir? D-8 ya da İngilizce uzun adı ile Developing Eight, 8 üye ülkeden oluşmakta olan uluslararası bir kuruluştur. D-8, gelişmekte olan sekiz ülke olarak tanımlanmaktadır. D-8 ülkeleri, Erbakan tarafından “İslam Birliği” hedefi gözetilerek kurulmuştur. Erbakan, Soğuk Savaş sonrasında yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güç birliğine giderek daha önemli bir rol üstlenebileceğini savunuyordu. Hali hazırda D-8 ülkelerinin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümandır. Bu ülkeler; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dır. D-8 ülkelerinin bir araya gelmesinde ilk olarak fikir Necmettin Erbakan tarafından ortaya atılmıştır. D-8 üye ülkeleri aynı zamanda İslam Birliği Örgütü’nün de üyeleri durumundadır. D-8 üyeleri, tabi kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından dolayı kendi bölgelerinde önemli konumda bulunmaktadırlar.

 

D-8 Nedir ?

D-8’in amacı, üye ülkeler arasındaki ticareti ve işbirliğini artırmaktır. D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir.

D-8, kurucu üyelerinin kompozisyonunun da yansıttığı gibi, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur.

Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır.

D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur.

D-8’lerin bayrağında altı yıldız yer alıyor ve bunlar örgütün 6 temel ilkesini sembolize ediyor:

1.       Savaş değil, barış

2.       Çatışma değil, diyalog

3.       Çifte standart değil, adalet

4.       Üstünlük değil, eşitlik

5.       Sömürü değil, iş birliği

6.       Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi

 

Selam Ve Dua ile

Abdulselam Gulec

Twitter ; @Abdulselam1

 

YORUM EKLE