Bugün İdil Spor’u tutuk

1970-80 yıllarında idilde 4’ten fazla futbol takımı bulunuyordu. Bu takımlar, İdil Demirspor, İdil Gücü, İdil Spor, İdil Gençler futbol takımları idi. Genellikle maçlar yaz mevsiminde oynanırdı. İdilin takımları kendi aralarında maç yaparak, yaz sezonu kapatırlardı.

İlçenin yerleşik toplumu Süryanilerdi. İdilde kaldıkları sürece, Süryaniler futbolda öncüydüler. Bu öncü birlik, Avrupa’ya göç edince, İdil’de futbolun temel taşları yerinde oynadı. İdil, Futbol konusunda bir deha toparlanamadı. Futbol alanında, üretkenlik sona erdi. İlçeye göç eden ailelerin gençleri, doldur boşalt futbolu uzun sürmedi. Uzun süre sonra idilde,  futbol oynanmadı.  İdililer, takım kurmada güçlük çekti. Futbol, bu yokluğu deşifre etti. Süryanilerin yokluğu, idilde uzun süre hissedildi. Bütün maçları, kerpiç evlerin damlarında seyir ederdik. Maç bitikten sonra, darıcık sokaklarda, meğelleden Timur çeşmesine kadar damlardan havlayan köpeklerin korkusundan hızlı adımlarla kaçarak, çeşmeye varırdık. Çeşmede, elimizi yüzümüzü yıkadıktan sonra PTT’nin kenarındaki sokaktan caddeye çıkarken, futbolun dadı hala damağımızdaydı. O zaman İdilde, bir futbol kültürü vardı. Futbol oynan gençlerin bir beyefendiliği toplumda hissedilecek derecede mevcuttu. Süryaniler, idilden göç edince futbolda, göç etmiş oldu. İdilde futbol sona erdi. Eski İdil Kaymakamı Adem Kaya kendi döneminde, İdil Spor’a el atı ama ayağa kaldıramadı. Ligde dört maç oynadıktan sonra sezonu tamamlayamadı. Ligden çekildi. O sezondan sonra tam 10 yıl İdililer, Şırnak amatör ligine futbol takımı gönderemedi. Şehir kültürü, mevcut toplumumuzda olmadığı için hiç kimse bu eksikliği hissetmedi. Hiş kimse bu eksikliği, gidermek için girişimde bulunmadı. Şehir kültürü, göç kültürün farkı, bu sorunda daha hissedilirde derecede ortaya çıktı. Çıktıktan sonra, İdil 1937 Spor takımı kuruldu. Göç kültürü, takımın 4. Maçını yapmadan ligden, çekileceği iddia ederken, Takım 5.sezonuna girdi. İdil 1937 Spor’un verdiği cesaret sonucu, Öz İdil Spor’da lige katıldı. Şırnak amatör liginde şu anda idilin 2 takımı mücadele ediyor. İki takım, meğelle sahasında  bugün karşı karşıya geldiler. İdililer maça yeterince ilgiliydiler. Taş tribün, taraftar doluydu. Saha çamurdu. Bahar havası vardı. Gençlerin kalbi sevgi doluydu. Tamamen futbola konsantreydiler. Sadece ayaklar çalışıyordu.

Saha kenarı biraz daha hararetliydi. Arada bir sahaya müdahale eden yöneticiler, yanlış hakem kararları, iptal edilen goller sonucu birbirini boğazına sarılan futbolcular, Taş tribünden takımlarını destekleyen taraftarlar derken, iki golün sevincini doyasıya yaşadılar. Tüm davranışlar, futbol seyrini keyifli hale getirdi. Bu neticelerin sonucunda Şırnak amatör liginde, idilin 2 takımı mücadele ediyor ve idilli gençler futbol oynayarak hayatlarına devam ediyor. Futbol kültürünü kazanmak için küfür, kavga ederek ilerliyorlar. İletişimdeki parazitlerini atıktan sonra takımları BAL liginde de görebiliriz. Futbol dünyasında bu tür davranışlar normaldir. İşleye işleye vücuttan atılır. Maç sonrası dar sokakların kalıntıları arasında ilerledik, damlarda ne köpek havlıyordu, ne Timur çeşmesinde su akıyordu. Sadece mağelle duruyordu, Süryanilerde yoktu. Yeni hayatta, iki futbol takımımız vardı. Bir hafta sonu izlenen derbi maçını, Öz İdil Spor 2-0 kazandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nevzat KAŞBAŞ
Nevzat KAŞBAŞ - 5 yıl Önce

Eline sağlık çok guzel anlatmisin.

Mehmet said narcin
Mehmet said narcin - 5 yıl Önce

Agziniza yüreginize saglik