Raman Dağlarında Yılkı Atları

Raman Dağlarında Yılkı Atları

​Batman’da yıllar önce köylülerin doğaya bıraktığı atlar, Güney ve Doğu Raman dağlarında zamanla doğal hayata uyum sağlayıp yabanileşerek Raman bölgesinin simgesi haline geldi. Batman merkez Doğu, Batı, Güney Raman bölgelerinde yüzlerce kültürel ve doğal güzelliği barındırıyor.

Bölgelerin yerleşim alanlarında geçmiş dönemlere ait yaşam kalıntıları görmek mümkün. Dicle Nehri'nin geçtiği Raman bölgesi Batman merkez ile tarihi antik kent olan Hasankeyf ilçesi arasında bulunan bölgedir. Raman bölgesinde doğal hayat ve endemik bitkiler doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Raman bölgesinde gezinirken yılkı (Anadolu yaban) atları, kınalı keklik, kum kekliği, çizgili sırtlan, yaban domuzu, yaban tavşanı, tilki, çakal, kurt, kokarca, kaya sansarı, ağaç sansarı, kaya güvercini, üveyik bıldırcın, zehirli yılanlar, karayılanları, su yılanları ve kertenkele gibi onlarca hayvan görülüyor. Bunun yanı sıra yıllar önce sahipleri tarafından doğaya bırakılan atlar, doğaya uyum sağlayarak 10-12 bireylik gruplar halinde yaşamlarını sürdürüyor. Doğanın zorlu şartlarının yanı sıra atları ağır kış şartları da bekliyor. Yaban hayatı acısından zengin bir bölge olarak bilinen Güney ve Doğu Raman dağlarında bulunan yılkı atları ile ilgili konuşan Ekoloji (çevrebilim) Uzmanı ve Batman Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Servet Ulutürk, Raman bölgesinde bulunan yılkı atlarının 10-12 bireylik gruplar halinde yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Atların çiftleşmelerinin ilkbahar, yaz ve sonbaharda olduğu bilgisini veren Ulutürk, atların gebelikleri ırklarına göre 11 veya 12 ay sürdüğünü ve tayların yaklaşık bir buçuk yaşına kadar erginleştiğini ifade etti.

“YILKI ATLARI YAKLAŞIK 10-12 BİREYLİK GRUPLAR HALİNDE DOLAŞIRLAR”

Ulutürk, “Yılkı atları da yaban atları olarak bildiğimiz doğada yılkı atları olarak biliniyor. Bunlar yaklaşık 10-12 bireylik gruplar halinde dolaşırlar. Bozkır hayvanlarıdır. Ağırlıklı olarak bozkırlarda dağılış gösteriyorlar. Yaşlanan atların, verimden düşen atların doğaya bırakılmasıyla yıllar öncesinden kendi içlerinde çiftleşip ürüyerek bugüne kadar yaban atları olarak gelmişlerdir. Bozkır hayvanı olarak bilinmesine rağmen doğada bazen ormanlık alanda da dağılış gösterdikleri ve bu bölgelerde de tespit edildikleri olmuştur.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER